23948sdkhjf

Lagändring räddar bränsletillgång

Bensinstationer som säljer mer än 1 000 kubikmeter motorbensin eller dieselbränsle per år måste tillhandahålla minst ett förnybart drivmedel. Det hotar tillgången på drivmedel i glesbygd. Därför föreslås nu att gränsen höjs till 2 000 kubikmeter per år.
När riksdagen år 2005 klubbade igenom den så kallade pumplagen lades dels grunden till mackdöd i glesbygd eftersom många mackägare inte kunde räkna hem den påtvingade investeringen på i storleksordningen en halv miljon kronor. Den andra konsekvensen var att konkurrensen mellan alternativa drivmedel förvreds eftersom kostnaden för att installera en etanolpump är betydligt lägre än för alla andra alternativ.
Det har visserligen gått att söka dispens från kravet, vilket många utnyttjade när lagen trädde i kraft 1 mars 2009. Mellan mars och november 2009 fick Transportstyrelsen in ungefär 650 dispensansökningar. Myndigheten konstaterar dock att inte bara installationen utan även dispenshanteringen är tid- och kostnadskrävande för mackägarna.
För att underlätta för bensinstationer i glesbygd och för att säkra tillgången på drivmedel även där kundunderlaget är lågt föreslås nu att gränsen för att tvingas erbjuda ett förnybart bränsle bör höjas från 1 000 till 2 000 kubikmeter per år.
Transportstyrelsen ser dock även problem om förslaget går igenom. Bland annat hävdas att förslaget gynnar säljställen i glesbygd. Det måste dock ses mot bakgrund av att glesbygd definieras som ett område med mer än 45 minuters bilresa till närmaste tätort med fler än 3 000 invånare.
Andra nackdelar kan vara att säljställen som redan investerat kan tycka att det nya undantaget slår orättvist mot dem och att tillgängligheten till förnybart bränsle försämras för ägare av fordon som kan köras på sådana drivmedel.
Pumplagen har slagit hårt mot bensinstationer i glesbygd. Nu föreslås en lagändring för att rädda tillgången på fordonsbränsle utanför tätorterna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062