Utbildning kan minska olyckorna
Operatörerna får inte den utbildning de behöver och arbetsgivarna måste ta ett betydligt större ansvar. Det tror Stefan Persson på Sandvik Mining and Construction.
Diskussionerna i branschen har dock svallat sedan dödsolyckan i februari och enligt Stefan Persson, försäljningsingenjör och utbildningsansvarig för ovanjordsmaskiner på Sandvik Mining and Construction Sverige AB, finns det mycket även för borrarna att förbättra.
– Den största bristen är att befintliga nödstopp sätts ur funktion, de kopplar ur dem för att det kommit fukt i dem eller av någon annan anledning är trasiga.
Han uppmanar borrarna att inser hur viktiga säkerhetsfunktionerna faktiskt är och råder maskinägarna att kontrollera att nödsystemen fungerar med jämna mellanrum, och att låta reparera dem ifall de är trasiga i stället för att bara koppla ur dem.
– Att kontrollera nödstoppar och dess funktion tillhör daglig tillsyn enligt användarhandboken.
Skyldigheter
När Sandvik säljer en borrvagn innebär det en total genomgång både av maskinen, dokumentationen och rutinerna.
– Vi följer med ut på berget och går igenom allt, säger Stefan Persson.
Som utbildare fick han ändå svaret ”ingen” när han frågade 17 operatörer från olika företag vilken utbildning de fått på den rigg de använde i jobbet.
– Vi utbildar alltid när vi säljer en ny eller begagnad rigg, men om arbetsgivare redan har en maskin och låter en ny operatör sköta den utan att få utbildning kan vi inte påverka det alls.
Han påminner om att arbetsgivaren är skyldig att ha skriftlig dokumentation på att de anställda har både teoretiska och praktiska kunskaper om hur man hanterar en borrigg. Han uppmanar därför företagsledarna som äger maskinerna att ta sitt ansvar.
– Det viktiga är att utbilda operatörerna så att de inte gör felaktiga saker.