Matts vågade och vann
Hans företag gick från två till 22 anställda i ett svep. Maskinparken växte också explosionsartat. En våghalsig investering kan tyckas men Matts Bylin tvekade inte när han väl funnit sin nisch – biobränsle.
Örnsköldsvik. Matts Bylin i Övik är väl bekant med ketchupeffekten. Han startade sitt företag för nästan 30 år sedan men det är först under de senaste åren som allt exploderat. Enmansfirman som han skött vid sidan om jobbet på sågen sysselsatte plötsligt 22 man och den enda traktorn blev åtta lastbilar, sex hjullastare och en grävmaskin.
Trots att startsträckan var lång var det inte helt otippat att han skulle bedriva någon form av företag. Hans farfar hade en såg i Högland, strax utanför Örnsköldsvik, en verksamhet som övertogs av hans söner.
– Jag har jobbat där sedan barnsben, säger Matts Bylin.
Han ansvarade för driften på sågverket men närde en hemlig dröm om att starta eget och att få köra maskin. Han lämnade inte sitt arbete men i början av 1980-talet köpte han ändå en hjullastare som fick gå på sågen. I slutet av 1990-talet föll han för frestelsen att köpa ytterligare en hjullastare. Fröet till det som i dag är en personalstyrka på 22 man var därmed sått. Det enda som fattades var en solid affärsidé.
Bidade sin tid
Matts Bylin hade ingen brådska och var klar över vad han sökte.
– Jag ville hitta något som ger jobb varje dag, inte bara att röja snö eller göra markjobb.
2003 fick han upp vittringen. Övik Energi behövde flistransporter till sitt fjärrvärmeverk i Hörneborg och Matts Bylin slog till.
– I sista minuten fick jag iväg ett anbud, och jag fick uppdraget trots att alla stora åkerier i Övik ville ha det.
I maskinparken var det dock glest. Två hjullastare förslår inte när man ska frakta flis och Matts Bylin började med att köpa in en lastbil och anställa två förare så att bilen kunde köras i tvåskift. Han behöll dock jobbet på sågen.
Snart insåg han dock att en lastbil var för lite.
– Händer det något med den bilen är det kört, så jag köpte en till.
De två lastbilarna körde i skytteltrafik mellan värmeverket och sågverken i regionen och verksamheten rullade på i tämligen liten skala. 2007 tog Matts Bylin steget fullt ut och sade upp sig från sågen för att satsa på det egna företaget. Han hade åter fått upp vittringen. Det lilla fjärrvärmeverket räckte inte längre till och Övik Energi planerade att bygga ett större kraftvärmeverk, även det beläget intill Örnsköldsviks hjärta - Domsjöfabriken.
Matts Bylin fick återigen fajtas med de stora åkerierna om bränsletransporterna.
– Jag tyckte att jag borde ha ett bra renommé även om vi haft ett litet uppdrag.
Stora investeringar
Och visst fick han jobbet även denna gång. Nu krävdes dock rejäla investeringar, både i lastbilar och i entreprenadmaskiner. Han hade två flisbilar och två hjullastare (en Volvo L70 och en Volvo L150C). Han sålde en av hjullastarna och sedan var det bara att dra ett djupt andetag och hala upp plånboken.
– Jag köpte fem nya flisbilar, fyra hjullastare (en L180, två L120 och en L90), en liten grävmaskin, en ny grusbil och en vagn som kan dras internt på fabriken av en hjullastare, säger Matts Bylin.
Både lastbilar och maskiner är av märket Volvo och totalt handlar det om inköp för över 25 miljoner.
Även personalstyrkan växte dramatiskt. 2008 hade firman sju anställda. Året därpå var de 22 stycken.
– Det var svårt att hitta så många på en gång, men att jag hade nya grejer lockade nog många, säger Matts Bylin.
Omsättningen ökade också, från åtta miljoner 2007 till 19 miljoner 2009. Den förväntade omsättningen i år ligger på hela 25 miljoner.
Lossa båtar
Verksamheten går ut på att frakta flis, bark, grot och spån från lokala sågverk till kraftvärmeverket. Även torv från inlandet fraktas till verket som kräver cirka 2000 ton bränsle per dag för att kunna leverera värme till Övik med omnejd.
– Det blir uppåt 50 lass per dag, även på helgerna, säger Matts Bylin.
Lastbilarna kör i tvåskift och är igång mellan 0600 och 0130, fem dagar i veckan och på helgerna mellan 0600 och 1800. Även några av hjullastarna kör i tvåskift. Den lilla grävmaskinen jobbar just nu som en slags servicemaskin inne på fabriksområdet. Den gör också en del rörläggning för fjärrvärmebolaget.
Företaget har även uppdraget att sköta snöröjning och sandning på området och sedan årsskiftet ska man också lossa båtar – främst från Baltikum - som anländer till fabriksområdet fullastade med bränsleflis eller cellulosaflis.
– Det blir 120 000 fasta kubikmeter cellulosaflis och 30 000 fasta kubikmeter bränsleflis, säger Matts Bylin.
Rivstart
De senaste årens rivstart har krävt sin tribut men nu sover Matts Bylin gott om nätterna igen.
– Så var det inte i början, vi har amorteringar, löner och bränsle som ska betalas varje månad, sedan måste det ju bli några kronor över också.
Som liten spelare gäller det att vara på hugget, förklarar han.
– Man får se till att vara anträffbar dygnet runt. Har man gett sig in i ett så här stort uppdrag får man bjuda på sig själv. Det är inget självspelande piano.
Det är inget för den arbetsskygge men Matts Bylin tycker sig ha funnit precis den trygga nisch han sökte. Att mata värmeverket innebär jobb i en jämn takt varje dag året runt.
– Jag ville hitta något som grabbarna kan leva på sen. Och det kan de nog om allt sköts rätt.
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.