På tvärs med tillvaron
– Det här projektet avviker från flertalet andra infrastruktursatsningar. Kostnaden är lägre än beräknat samtidigt som arbetet avslutats före tidplanen, sade SL:s vd Göran Gunnarsson i samband med genomslaget i Tvärbanans cirka 800 meter långa tunnel under Traneberg.
Bromma. Förra året kunde Tvärbanan – spårvagnslinjen mellan Stockholmsförorterna Sickla Udde och Alvik – fira tioårsjubileum. Under förra året firades också den etthundramiljonte resenären som utnyttjat Tvärbanan. Enligt Stockholms Lokaltrafiks bedömningar används den moderna spårvagnslinjen dagligen av närmare 50 000 resenärer.
Flertalet av linjerna i SL:s nät går i riktning mot eller från centrala Stockholm. Den cirka en mil långa Tvärbanan bryter mönstret genom att gå på tvären och därigenom knyta samman det linjenät som annars trafikeras av bussar, tunnelbana och tåg.
Värdefull avlastning
– Den nuvarande sträckningen är en succé. Förlängningen mot Solna som ska stå klar 2013 innebär bättre tillgänglighet, tätare avgångar och minskade restider. Den öppnar helt nya resmöjligheter till arbetstäta områden norr om staden. Samtidigt medför de förbättrade förbindelserna minskad belastning för de hårt trafikerade centrala knutpunkterna som Slussen, T-centralen och Fridhemsplan, säger Göran Gunnarsson.
Bedömningen är att förlängningen till Solna kommer att ge ett kraftigt ökat resande med spårvagnarna. Förväntningarna är att det kommer att handla om mer än 110 000 resenärer per dag år 2015. 15 år senare, när även Kistagrenen ska vara väl etablerad, räknar SL med cirka 150 000 dagliga resenärer.
Den nya dragningen är ungefär sju kilometer lång. I projektet som kostnadsberäknats till ungefär 5,2 miljarder kronor ingår tre broar och tre tunnlar, med Tranebergstunneln som den längsta. Åtta nya hållplatser ingår i projektet, varav tre – Sundbyberg, Solna Centrum och Solna station – är bytespunkter med övrig trafik. I satsningen ingår också en ny depå med plats för 60 vagnar, verkstad och serviceutrymmen.
Arbetet med den nya sträckningen har delats in i flera etapper. Tidigt ute var Veidekke som inledde sitt arbete i augusti 2009 med den 2,3 kilometer långa etappen Alvik-Ulvsunda, en entreprenad värd cirka 440 miljoner kronor. I Veidekkes åtagande ingår bergtunneln under Traneberg, en 550 m lång bro över Ulvsundasjön, tråg/betongtunnel under Norrbyvägen, fyra markförlagda hållplatser och en anslutning till den nya Ulvsundadepån.
Längs hela etappen går spåret på en egen banvall. I Alvik ansluts spåren till den befintliga spårvägen.
Samverkansprojekt
Projektchef Kurt Seliberg betonar att arbetet bedrivits i nära samverkan mellan beställare, entreprenör och konsulten Ramböll där var och en bidragit med den egna kompetensen och erfarenheten i det dagliga arbetet. Där finns en stor del av förklaringen till det snabba och kostnadsbesparande färdigställandet av Tranebergstunneln.
Arbetet med tunneln inleddes i januari 2010. Sedan tidigare fanns ett utsprängt tunnelavsnitt på ungefär 200 meter, vilket behövde kompletteras med ytterligare cirka 600 meter för att binda samman stationen i Alvik med bron över Ulvsundasjön.
På grund av den hårda vintern fanns viss oro inför igångsättningen, något som bland annat försvårar förstärkningsarbetena med sprutbetong. I samband med byggstarten kom dess bättre en varmare period, vilket gjorde att jobbet tickade på förhållandevis smärtfritt.
Ytterligare ett orosmoment fanns i form av en förväntad svaghetszon ungefär 200 meter in i tunneln. Till anläggarnas förvåning behöll dock berget sin höga kvalitet hela vägen, vilket sparade både tid och pengar.
– Vi har hållit en rätt jämn framdrivningstakt på tio till femton meter i veckan, berättar Niclas Lindqvist som ansvarat för tunnelarbetena.
Ungefär mitt i tunneln anläggs ett brandsäkert schakt med en trappa upp till markytan. Därmed skapas en extra utrymningsväg som kan användas i eventuella nödsituationer.
Trebomsrigg
Tunneldrivningen gjordes med en konventionell trebomsrigg från Atlas
Copco. Med de tre bommarna täcktes dubbelspårstunnelns hela area på ungefär 80 kvadratmeter – något mer i en kurva – och med aggregatets hjälp verkställdes både borrning och laddning. Varje sprängning resulterade i, mycket grovt räknat, cirka 400 kubikmeter bergmassor som till större delen kördes till en egen kross för återanvändning i projektet. En del massor gick till en närbelägen Skanska-kross. Totalt hanterades runt 50 000 kubikmeter, eller 150 000 ton berg.
– Tunnelväggarna är förstärkta med 50 millimeter sprutbetong. I taket används en del ytterligare stålfibrer. Vi har också borrat och gjutit in armeringsjärn som är tre till fyra meter långa. På några ställen krävs också dräneringsmattor för att förhindra att det droppar vatten från taket, vilket inte får ske. Vi kommer också att lägga in mattor i tunneln för att dämpa ljudet från spårvagnarna, säger Niclas Lindqvist.
Under framdrivningstiden är det just ljudet som orsakat de största störningarna för de närboende. Fast det har då inte handlat om sprängningarna utan om ljudet från borrningarna som via berget nått upp till bostadshusen tio till femton meter ovanför tunneltaket.
Men nu är borrningarna över och de boende i området kan i stället glädja sig åt att ett stort steg tagits mot kortare restider väster och norr om Stockholm. En resenär från Alvik kan räkna med tio minuter kortare resväg till Sundbybergs centrum och sjutton minuters tidsbesparing till Solna Station, enligt SL:s bedömningar.