23948sdkhjf

Storsatsning på minskat avfall

Nya Karolinska i Solna är med en projekterings- och byggkostnad kring 15 miljarder kronor ett av de största svenska byggprojekten genom tiderna. Volymerna är gigantiska och av såväl miljö- som kostnadsskäl inleds redan nu ett projekt med målet att minimera avfallet.
– Det är viktigt att åtgärder för att förebygga avfall görs utifrån ett helhetsperspektiv där miljöpåverkan under hela livscykeln ingår och där ekonomi, funktion, hälsa och arbetsmiljö vägs in, säger Elisabet Höglund, en av projektledarna på Tyréns som genomför projektet tillsammans med Skanska och landstinget.

Avsikten är att kartlägga hela byggprocessen för att ta fram en generell metod som beskriver hur man kan arbeta för att förebygga avfall. Projektet ska också resultera i en konkret handlingsplan för att minska mängden byggavfall under själva byggtiden.

Men det börjar redan brinna i knutarna eftersom mängden och typen av avfall avgörs redan vid projekteringen.



Tre miljoner ton per år

Bakgrunden är att det bara i Sverige uppstår mer än tre miljoner ton bygg- och rivningsavfall under ett år. Enligt Naturvårdsverkets beräkningar återvinns endast hälften av avfallet. Så mycket som tio procent av avfallet klassas som farligt.
Mindre avfall betyder dels mindre volym farliga ämnen i omlopp, dels mindre volym att hantera, men inte minst undviks den miljöpåverkan som uppstår vid tillverkningen.

Linda Törner, Skanskas miljöingenjör vid bygget, betonar att ett tillvägagångssätt som minimerar byggavfallet innebär en konkurrensfördel för företaget.

– Att minska mängden avfall är detsamma som att sluta att köpa in material som blir avfall. Något som både sparar pengar och miljön, säger Linda Törner.

Satsningen är i hög grad motiverad eftersom tendensen är att avfallsmängderna ökar trots att även miljömedvetenheten är i stigande.

En allmän uppfattning är ändå att vi i Sverige märkbart har minskat deponeringen och i stället utnyttjar större volymer för återvinning. Nu är det dags för nästa steg i miljöutvecklingen – förebyggande av avfall.

Enligt planerna presenteras resultatet av projektet i slutet av året.

Universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna är ett OPS-projekt (offentlig privat samverkan) där uppdraget att utveckla, projektera, bygga, finansiera och underhålla satsningen togs hem av Swedish Hospital Partners (SHP) som ägs till lika delar av Skanska och Innisfree.

24 Hötorgsskrapor

Det nya sjukhuset omfattar ungefär 320 000 kvadratmeter våningsyta, vilket motsvarar 24 Hötorgsskrapor. Ambitionen är att öppna för den första patienten under 2016 och vara helt färdiga 2017.

För Skanskas del finns stor erfarenhet av OPS-projekt i bland annat Storbritannien där ett i det närmaste lika stort projekt pågår i London. För att utnyttja den kompetensen på bästa sätt genomförs bygget i Solna i nära samarbete mellan Skanska Sverige (70 procent) Skanska UK (30 procent).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078