Tre dagar om mätinstrument
Börje Andersson noterade flera mässor inom mjukvaror för geodesi, men saknade ett forum för användare av mätinstrument på fältet. Han och branschföreträdare sparkade därför liv i ett beprövat koncept från 90-talet. Företagen var inte nödbedda att ställa ut och besökarna kom.
– Men en mässa för praktiska mätare ute i fält har det däremot varit brist på, säger Börje Andersson, som sitter på två stolar; dels konsult, dels anställd på Geocon.
Han utstrålar en energi som alstras när någon har dragit igång ett stort projekt, i hans fall tillsammans med Hans Borg på Leica, Claes Berger vid Top Position och Krister Arnaryd på SBG/Scanlaser.
Leveranstidningen Entreprenad träffar honom i mässans elfte timme på Lidingö, utanför Stockholm, och han kan summera.
– Utfallet är till belåtenhet. 200 har betalat avgift för tre dagar samtidigt som vi haft 15 utställare och en massa besökare från hela landet. Stockholm tycker vi var ett bra val eftersom det är lätt att ta sig hit för folk ute från landet.
– Ett liknande arrangemang hölls tio gånger på 90-talet men sedan har det inte funnits en riktigt bra branschvariant, enligt Börje Andersson, som frågade sig: varför uppfinna hjulet en gång till?
Det senaste
Dagarna omfattade tre delar, allt i direkt förankring till mätbranschen: utställning, konferens och föredrag.
Börje Andersson gjorde avstamp i branschen 1967 med byggare som grund. Uppdraget att anordna Geodesidagarna kom från Geocon som är med och finansierar arrangemanget med utbildande föredrag som ett centralt önskemål.
– Tanken är att informera branschen om det senaste vad beträffar utvecklingen av tekniken. En civilingenjör har ofta lättare att använda totalstationer och andra instrument för mätning. Men för att företaget ska kunna använda den nya tekniken fullt ut ställs också krav på att personal med mindre formell utbildning i bagaget klarar av jobbet.
– Att lära sig mätning med en totalstation tar lång tid, ofta ett år innan personen är självgående. Mängdhantering och dataprogram är tunga bitar att sätta sig in i, säger Börje Andersson.
Öka suget
Efterfrågan styrs av kunskapsnivån.
– Branschen måste utbildas innan suget efter mätinstrument ökar. På vägsidan är det ett naturligt inslag och Trafikverket kräver maskinstyrning eftersom det minimerar utsättningsfel.
– Inte bara entreprenören och beställaren kan glädjas över ett bättre utfört jobb. Mättekniken utvecklar jobbet och gör det roligare, enligt Börje Andersson.
Nästa år anordnas Geodesidagarna i Stockholmsområdet 1-3 mars.