Dynamiten ska dompteras
Att spränga berg är att leka med elden. De vilda krafter som släpps lösa måste tämjas och lagen kräver både samordning, utbildning och ett sansat arbetstempo.
Sprängarna ska undersöka arbetsplatsen och genomföra en riskbedömning innan berg- eller gruvarbete påbörjas. I områden under jord där bergspänningen är hög måste dessa spänningar undersökas så att man kan göra en rättvisande plan för hur profilen ska se ut, hur stor orten eller tunneln ska bli etcetera.
Tidplanerna måste vara realistiska så att alla kan göra ett bra jobb på ett säkert sätt. I planeringsfasen ska en byggarbetsmiljösamordnare ansvara för att planering och projektering görs med arbetsmiljön i åtanke. I utförandeskedet ska ytterligare en byggarbetsmiljösamordnare ansvara för att arbetsmiljön inte åsidosätts under byggfasen.
Maskinoperatörer ska ha rätt utbildning och dessutom kunna uppvisa dokumentation på denna utbildning. Att kunna hantera maskinen räcker inte, operatören måste också ha insikt i ett antal arbetsmiljöfaktorer.
Dolor
Tillfälliga tillträdesvägar måste vara framkomliga så att både borraggregat och andra fordon kan ta sig fram utan risk.
– Transportvägar är ofta bortglömda och det kan vara svårt att kravla sig upp för en sluttning, men det är alltså ett lagkrav, kommenterar Stig Adolfsson.
Bergytan måste rensas noggrant för att minska risken för dolor, det vill säga odetonerat sprängmedel som kan ligga kvar i borrhålen.
Bergborraggregat ska förankras på lutande underlag om det finns risk för att det annars kan börja glida.
Stenkast
Både anställda och allmänhet ska skyddas från damm och stenkastning när man hanterar skut eller krossar berg.
– Dolor kan smälla i krossen, den gamla sortens dynamit kunde passera moderna sprängmedel gör inte det, kommenterar Stig Adolfsson.
Han betonade dessutom kravet på att allt som går snett måste anmälas till Arbetsmiljöverket.