Hårda bud i hamnen
Snön ska bort. Direkt. Inga vallar, inga snöhögar och absolut ingen halka accepteras i stockholmshamnarna. Rimbo Vinterrenhållning AB tacklar utmaningen genom att jobba dygnet runt med breda plogar och spade när maskinerna inte kommer åt.
Stockholm . Det är inga små ytor det handlar om. Rimbo Vinterrenhållning AB ska hantera en dryg miljon kvadratmeter i Stockholms Hamnar. Hamnarna kan delas upp i en nordlig del, med Värtahamnen, Energihamnen, Containerhamnen, Frihamnen och Oljehamnen, och en mer centralt belägen del där man hittar man innerstadskajerna.
I dessa hamnar hittar man de riktigt stora drakarna. Tallink, Silja Line, Birka Line och företagen som bemannar innerskärgårdstrafiken har sitt viste här. I mars får de sällskap av St Peter Line, som ska gå till ryska Sankt Petersburg. Varje gång en färja lägger till väller det fram folk, fordon eller containrar. Mastodonttruckar lastar och lossar containrar, fartygens inre töms på lastbilar och de ytor som nyss stod tomma fylls raskt på. Här måste det gå att ta sig fram, oavsett väderlek, och snöröjningen måste därför skötas perfekt.
– Det får inte modda, inte bli några vallar – allt ska bort, sammanfattar Helge Yrjas, markansvarig på Stockholms Hamnar.
Han tillägger att hamnen ställer höga krav på säkerhet.
– De extra kronor vi lägger på att det sköts rätt från början har vi igen när det blir färre olyckor.
Inga snöhögar
Snökartor specificerar kraven. Inställelsetiderna är korta och blir det mer än tre centimeter snö ska plogarna fram. Områdets järnvägsspår måste också hållas rena. Det görs med en kloförsedd hjullastare som får ställa sig på bakhjulen och röja.
Den röjda snön får inte läggas på hög eftersom byggnader, gods, tågsätt, fordon och vägar lagt beslag på alla fria ytor.
– Man får inte lämna någon snö alls kvar på området, allt måste bort direkt, förklarar Helge Yrjas.
– Vi plogar på nätterna och skjuter undan snön i små högar som vi sedan transporterar bort natten efter, oavsett om det är helg eller vardag eller julafton, säger Lars Karlsson, arbetsledare på Rimbo Vinterrenhållning AB.
Det mesta av snön tippas i Saltsjön där hamnen får tippa 100 000 kubikmeter per år, en volym som man en snörik vinter som denna redan hunnit överskrida.
Plastplogar
När ett fartyg kommer in ska det vara snöröjt, skottat och sandat. En del båtar är sena, andra kommer in för tidigt och snöröjarna står i ständig kontakt med hamnledningen för att inte hamna på efterkälken.
– Vi kan aldrig slå oss till ro. När det kommer 700 bilar och en hel del tung trafik måste vi ha gjort vårt jobb, säger Lars Karlsson.
Trafiken på området är omfattande, personbilar och tung trafik kommer stötvis men i en salig blandning det är vanligt med köer.
I oljehamnen ställs lite annorlunda krav.
– De tunga gaserna från fossila bränslen fastnar i snön när det är kallt, de sjunker ner i stället för att stiga uppåt. Ju kallare det är desto lättantändligare blir gaserna, de sprider sig dessutom över ett större område förklarar Helge Yrjas.
Då gäller det att inte slå gnistor när man drar fram.
– Därför använder vi plast i stället för stål i plogarna där, säger Lars Karlsson.
Dygnet runt
Rimbo Vinterrenhållning har cirka 20 man på plats i hamnen. Företaget köper in alla transporter, cirka 10-15 bilar per natt. Även snöröjningen sker med hjälp av underentreprenörer. Maskinparken består bland annat av två hjullastare i L150-L180 storlek med plogblad som är sju meter breda. Utöver det finns fyra ytterligare hjullastare med plogblad upp till fem meter, fem traktorer, en Caterpillar minilastare och en minitraktor Holder.
Redskapen är väl tilltagna.
– Plogbladen är enorma, för att kunna ta så mycket som möjligt, säger Lars Karlsson.
Maskinerna arbetar dygnet runt, förarna löser av varandra under uppsikt av två arbetsledare som jobbar tolvtimmarsskift under hela säsongen, som löper från första november till sista april.
Det blir också en hel del handskottning, till exempel vid trappor och kajer som även de ska vara relativt snöfria och absolut halkfria ända ut till vattnet. En känslig punkt är de 470 pollar (förtöjningspunkter) som man enligt kontraktet ska hålla snöfria.
– När de ska dra ut de tunga trossarna från båten måste det vara rent på kajen, inget får hända där, säger Lars Karlsson.
Inget damm
Även om det ser mörkt ut just nu kommer snön att ge vika. Då är det dags att städa upp efter vinterns eskapader. Även denna verksamhet omgärdas av hårda regler.
– Vi tillåter ingen torrsopning, det ska vara vattenbegjutet, fastslår Helge Yrjas.
Det får inte damma, både av miljöskäl och av arbetsmiljöskäl.
– Vi har också många stora byggnader med komplicerade filteranläggningar, det kan kosta flera hundra tusen att byta ut ett sådant filter, säger Helge Yrjas.
Sopningen ska ske snabbt, ingen sand får ligga kvar och blåsa runt. Maskinerna sadlar därför om och sveper över de större ytorna utrustade med sopvalsar och upptagare. Mycket görs manuellt, mannarna utrustas med högtryckstvättar och städar upp i hamnens alla skrymslen och vrår.
– Sanden hamnar ju ofta på trånga ställen, säger Helge Yrjas.
Kontakterna mellan beställare och entreprenör är intensiva. Det krävs när kraven är så höga, säger Helge Yrjas.
– Vi vill inte ha en entreprenör, vi vill ha ett gott samarbete och det har vi.