Säkrare gata med tegel
400 meter väg per dag med sex meters bredd. Det är den kapacitet som utlovas med en maskin som lägger vägbeläggning av tegel i Amsterdam. Dessutom utlovas ett material med minskad miljöbelastning, minskad halkrisk vintertid samt frostbeständighet och lång livslängd.
Mindre utsläpp
Både betong och tegel är naturmaterial, men i ett långsiktigt miljöperspektiv är teglet att föredra, enligt rapportförfattarna. De slår nämligen fast att energiförbrukningen är betydligt lägre vid brytningen av lera och tillverkningen av tegel än vid produktion av de vanligaste beläggningsmaterialen.
Slutsatsen är att betongplattorna ger högre koldioxidutsläpp samtidigt som generellt sett många fler betongplattor måste bytas ut på grund av kortare livslängd.
Omvandlat till siffror skriver Tauw att de utbyten som gjorts från betong till tegel betyder att staden Amsterdam sparat 237 kiloton koldioxid. Det motsvarar det årliga koldioxidutsläppet från 26 000 hushåll, enligt konsultbyrån.
Företaget lyfter också fram att lertäkter är förhållandevis enkla att återställa. Inför lerbrytning tas det översta jordlagret försiktigt bort och läggs åt sidan. När leran har grävts upp läggs jordlagret helt enkelt tillbaka så att området kan användas igen till avsedd verksamhet.
Ingen tvivlar på betongens värde som slitstarkt beläggningsmaterial, men teglet har definitivt också sina förtjänster. Enligt en tidigare undersökning, som genomförts av holländska konsulter på Haskoning, är teglet som används till vägbeläggning hållbart i 125 år och bara tio procent behöver bytas ut under tiden. Slutsatsen är att användningen av tegel minskar både materialåtgång och behovet av underhåll jämfört med både asfalt och betongbeläggning, som behöver kontrolleras och repareras med täta mellanrum.
Frostsäkert och slitstarkt
Hårdbränt tegel ska dessutom vara frostsäkert eftersom det innehåller så lite vatten. Det är slitstarkt och motståndskraftigt mot många kemikalier, salter och syror.
Asfalt och betong kan dessutom påverkas av årstidernas växlingar. Under varma sommardagar kan sådana vägar mjukna på grund av tung trafikbelastning.
Teglets skrovliga yta ger dessutom en beläggning med bra fäste för fotgängare och cyklister samtidigt som bilisterna automatiskt håller nere hastigheten på lite grövre underlag.
–Tegelbeläggningen kan användas på både stora och mindre trafikerade gator, parkeringsplatser, lekplatser och torg, trottoarer och många andra allmänna platser, hävdar Tommy Bisgaard, ordförande i den svensk-danska branschorganisationen Tegelinformation.
För att uppnå största möjliga effektivitet vid beläggningsarbetet har man skräddarsytt en maskin som sägs kunna lägga 400 meter väg med upp till sex meters bredd per dag. Teglet läggs i önskat mönster medan maskinen rör sig framåt.