Vägunderhåll i snö och regn
27 utställare och ungefär 250 besökare lockades till årets Nordicway i Östersund. Och för en mässa med fokus på vinterväghållning kunde tidpunkten inte vara mer lämpad. Mässdagarna bjöd på såväl sol som regn och ymnigt snöfall.
För två år sedan slogs portarna upp till en helt ny samlingspunkt för aktörer inom vinterväghållning. Initiativet som fick namnet Nordicway togs emot väl och i år var det dags för den andra upplagan av evenemanget.
Intresset har definitivt inte minskat efter de två vargavintrar som satt sin prägel på vår del av världen sedan premiären.
Medverkande i såväl utställningen som det digra konferensprogrammet betonade också vikten av att höja statusen på vägunderhåll – något som varit kraftigt eftersatt i decennier. Redan Per-Anders Örtendahl – stridbar generaldirektör för Vägverket under dryga tiotalet år under 1980- och 90-talen – ställde frågan till den socialdemokratiska regeringen om vilken del av Sverige som skulle stängas av eftersom resurserna inte räckte till att sköta vägarna i hela landet.
Inga löften
Den nuvarande regeringen talar gärna om det underhållsberg som uppstått på grund av tidigare regeringars försyndelser, men är ändå förhållandevis försiktig med resurser till vägunderhåll. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd som fanns på plats för invigningen gav heller inga reella löften utan betonade egentligen bara vikten av att skattepengarna hamnar där de behövs bäst.
Ett sätt att höja statusen för dem som jobbar med vägunderhåll är att öka kraven på utförarna ansåg Pontus Sandell som representerar föreningen VTC, Vehicle Technical Centre i Östersund. Det skulle exempelvis kunna ske genom att införa krav på utbildning för alla plogbilsförare.
– Det finns mängder med ingenjörsutbildningar för att anlägga vägar, men inga för underhåll. Det här är en väldigt konservativ bransch och det är svårt att rekrytera unga till yrket. Vi måste fundera på vad som krävs för att attrahera ungdomar till den här branschen, säger Pontus Sandell.
Något av en överraskning på mässan var Aarsleff Rörteknik, ett företag som i sin nuvarande form bildades 1 oktober 2008 då Aarsleff-koncernen slog ihop sina båda verksamheter för rör- och ledningsrenovering.
Schaktfria trumbyten
– Vi jobbar kanske inte med underhåll av vägar, men med vårt schaktfria ledningsbyggande erbjuder vi definitivt ett alternativ vid trumbyten som innebär avsevärt minskade störningar i bland annat trafiken. Vi var med på mässan redan 2009. Då var vi helt nya i Sverige. Nu är vi etablerade även här. Vi är störst i Europa med den här typen av teknik, säger entreprenadsäljare Thomas Månsson.
– Med vår teknik kan vi erbjuda stora koldioxidvinster, en prisbild som ligger på ungefär två tredjedelar jämfört med traditionella lösningar och dessutom tar jobbet motsvarande fem timmar i stället för fem dagar.
Från en dansk uppstickare till en finsk som haft betydligt svårare att etablera sig på den svenska marknaden. Mavitekniks traktortillsatser lämpade för exempelvis vägunderhåll, oavsett årstid, var från början mest efterfrågade av den finska motsvarigheten till Vägverket. Efter hand har dock även entreprenörernas intresse ökat. På Nordicway uppmärksammades produkten i form av mässans eget pris för bästa innovation.