Tysta leken mitt i stan
Stressade stockholmare är bara ett av problemen när Rivners ska blåsa ut hela innanmätet på åtta våningar mitt i stan. Med ett hotell på andra sidan väggen och en kyrka precis intill får man dessutom inte väsnas det allra minsta.
Stockholm. Kronofogdemyndigheten har huserat i Jarlahuset mitt i Stockholm i flera decennier. Vid årsskiftet tog de sitt pick och pack och flyttade till Sundbyberg. Kvar lämnade de den snart 40 år gamla byggnaden som nu står inför en total omgörning.
Innanför väggarna väntar andra bullar. NCC ska förvandla de gamla lokalerna till moderna kontorslandskap. Beställare är närmsta grannen Immanuelskyrkans fastighetsbolag Probitas.
Men innan dess måste Rivners göra sitt.
– Det är åtta våningar och 15 000-16 000 kvadrat totalt, säger Kent Winborg, Rivners platschef på projektet.
Alla mellanväggar och installationer ska bort och flera av mellanbjälklagen i betong ska rivas för att jämna ut höjderna mellan våningarna. Ytterväggarna mot innergården ska också rivas eftersom hela huset ska byggas ut.
Andlig ro
Byggnaden ligger dikt an mot ett hotell och Immanuelskyrkan tronar precis bredvid. Varken hotellgästerna eller kyrkans folk uppskattar bilning, vare sig den sker i gryningen eller mitt på dagen. All verksamhet som leder ljud via bjälklaget är därför förbjuden. Hotellets gäster tarvar dessutom ostörd skönhetssömn till klockan nio.
– Ska man riva utanför stan får man banka på hur man vill, men i innerstan får man inte föra oväsen hur som helst, därför kommer vi att klippa bort allt med Brokkar, kommenterar Kent Winborg.
Asbest
Precis som de flesta gamla kåkar gömmer huset giftiga överraskningar. Rivners nöjer sig därför inte med en platschef för rivningen, man slänger in en platschef även för saneringen – Håkan Carlsson.
– Vi har hittat en hel del asbest i vissa fogar, säger Håkan Carlsson, som också förväntar sig att hitta en del PCB.
Asbest finns också på fasaden som är delvis täckt av eternitskivor. För att få fatt i dessa har sanerarna fått jobba hängande i en krankorg. Nu väntar man in NCC:s utbyggnad innan man tar sig an resten av fasaden.
– Då kan vi stå på de gjutna valven i stället för att hänga från kranen, förklarar Håkan Carlsson.
Återvinning
Rivners drog in i huset precis efter nyår och började demontera installationer och ta reda på möbler, radiatorer, toastolar, dörrar, glaspartier med mera.
– Vi tar vara på nästan allt, det som går att sälja skickar vi till vår butik i Länna, resten går till återvinning, säger Kent Winborg.
Därefter påbörjades jakten på asbest. Alla fynd målas, märks upp och täcks för.
– Fogarna får inte skadas innan vi kan ta oss an dem, förklarar Håkan Carlsson.
Själva saneringen sker enligt regelboken, materialet skärs loss under undertryck, plastas in och placeras sedan i en täckt container.
Mänsklig kraft
När Entreprenad hälsar på i början av februari är lättrivningen i full gång. Cirka 20 rivare finns på plats och tigersågarna viner. Vårsolen väller in med full kraft genom de smutsiga fönstren nu när varken väggar eller möbler står i vägen. Organiserad städning pågår överallt, på våning tio föser en kompaktlastare ihop det sista från golvet och maskförsedda män lastar vagnarna fulla med itusågade väggskivor, vagnar som sedan skeppas ut till containrar på gatan.
Det är inte så maskintätt ännu, kompaktlastarna och rivningsrobotarnas tid börjar när tungrivningen tar vid. Än så länge står den mänskliga kroppen för det tyngsta arbetet.
– Visst kan man ploga ner en mellanvägg med en Bobcat, men då blir det bara soppa av allt och det tar mycket längre tid, säger Kent Winborg.
Tungrivningen kommer i gång i mars. Sedan ska både bjälklag och ytterväggar ryka. Först i juli beräknas det arbetet vara klart. Därefter återstår lättrivning på vissa ställen, ojämna golv ska planbilas eller slipas av och Rivners räknar med att lämna byggnaden i oktober.
Sura stockholmare
Innerstaden sjuder av verksamhet och det påverkar även rivarna. Huset är utrymt men på gatan får rivarna lite utrymme och ännu mindre förståelse för sitt arbete.
– Det största bekymret just nu är att folk inte respekterar avspärrningarna, de kliver under och våra killar får använda halva tiden åt att hålla folk ute, säger Kent Winborg.
En lösning på problemet är dock snart klar. En lastbrygga ska placeras utanför den tionde våningen. På bryggan, som svävar ut över innergården, ställs en container. När den är full får en kran lyfta bort den över taken, högt över alla stressade stockholmsskallar.
Kranens gunst är något att strida om för alla företag, byggmaterial ska in, rivningsmaterial ska ut och det kräver avancerad samordning.
Kent Winborg räds dock inte eventuella problem, vare sig logistiska eller tekniska.
– Efter 40 år i branschen finns det inga svårigheter, bara möjligheter.
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.