23948sdkhjf

Mer kraft och bättre miljö med el

Ett elektriskt drivsystem som utlovas ge tio till 30 procent bättre bränsleekonomi, högre produktivitet och lägre servicekostnader jämfört med tidigare modeller har styrt många blickar mot Caterpillars bandschaktare D7E. På Bjursells räckte det inte med att kasta blickar. Företaget blev först i Europa med att köpa nykomlingen.
Vid månadsskiftet augusti-september inleddes markarbetena inför byggandet av Härrydaterminalen vid Göteborg flygplats Landvetter. I oktober 2011 ska allt stå färdigt. Tidigt på plats är Bjursellföretaget Transab som i en totalentreprenad ska genomföra markarbetena som, något förenklat, kan beskrivas som att jämna ett berg med marken.
Uppdraget omfattar schakt av 150 000 kubikmeter berg, urgrävning och vegetation av 75 000 kubikmeter samt cirka 50 000 kubikmeter jordschakt.
I det arbetet kommer en av huvudrollerna att spelas av den dieselelektriska bandschaktaren D7E som Caterpillar premiärvisade på Conexpo 2008 och som nu gör sin debut på en europeisk byggarbetsplats. Maskinen används för mottagning av ungefär 150 000 kubikmeter råberg, ett tungt jobb som kräver sin maskin – och förare.

Miljöhänsyn av stor vikt
Bjursells i Jönköping har länge använt den amerikanska maskinjättens äldre bandschaktare med konventionell drivteknik. Faktum är att bland företagets drygt trettio maskiner finns tre bandschaktare. Samtliga dessa tre maskiner är nyligen utbytta eller på väg att bytas ut för att de passerat den åttaårsgräns som fastställs av vanliga miljökrav.
Samtliga tre nya maskiner blev Caterpillar; D6N LGP, D6T LGP och så den rykande färska D7E. Det blev lite av tripp-trapp-trull med maskiner i viktklasserna 17-18 ton, drygt 20 ton och bortåt 30 ton. Inte minst är förväntningarna stora på den största maskinen, som trots sin relativa litenhet kapacitetsmässigt kan liknas vid en D8 enligt säljarna på Pon Equipment.
– Det är delvis av miljöhänsyn som vi har valt att satsa på den nya D7E. Entreprenadmaskiner släpper ut mycket avgaser. Hybridtekniken medför en betydligt större miljöhänsyn. Andra viktiga faktorer är en förväntad prestandaökning och lägre bränsleförbrukning, säger Martin Svensson som är maskinansvarig på Bjursells.
– Efter att ha använt maskinen i ungefär en månad är vi mycket nöjda. Vår förare fick en genomgång av Cats demoförare som beskrev och visade skillnaderna gentemot konventionella bandschaktare. Bland annat saknas gaspedal, i stället används ett vred som styr den kraft som motorn ger. Det är för kort tid för att vi ska ha hunnit jämföra bränsleförbrukning, men det kan vi börja med nu när dieselfakturorna börjar droppa in.

Snabba arbetscykler
– Effektiva och bränslesnåla maskiner ger stora förtjänster på sikt.
Vi försöker hålla en förhållandevis ung maskinpark både för att minska miljöbelastningen och för att ge våra förare en dräglig arbetsmiljö. Det som främst utmärker D7E är den elektriska drivtekniken av maskinens larvfötter med steglös, reglerbar hastighetskontroll.
Enligt säljaren Måns André på Pon Equipment innebär lösningen att motorns effekt kan utnyttjas genom hela registret.
– Det ger ett optimalt vridmoment och snabba arbetscykler. Eldriften gör att maskinen saknar växlar och reagerar direkt på förarens kommandon. Den minskar också kraftförlusten mellan motor och drivhjul. Kraften går rätt ner i backen. Därigenom kan en mindre motor användas än i konkurrerande maskiner och ändå uppvisas högre prestanda, lovar Måns André.
Genom att motorn (en av Cats egna Acert-motorer på 235 hästkrafter) körs i ett smalt varvtalsintervall (1 500-1 800 varv/min) minskar bränsleförbrukningen ytterligare samtidigt som motorns livslängd ökar. Dessutom är konstruktionen helt remlös, vilket bland annat ska minska underhållsbehovet avsevärt.

Färre rörliga delar
Den traditionella drivlinan med transmission har i D7E "electric drive" ersatts med en växelströmsgenerator och två elmotorer. Eldriften eliminerar behovet av momentomvandlare, servoväxlad transmission och tillhörande drivaxlar. Resultatet blir färre rörliga delar, mindre vätskemängder och ett avsevärt minskat behov av kylning.
– Resultatet blir en svåröverträffad balanserad kraft, kontroll och manöverförmåga. Tester visar att maskinen producerar tio till trettio procent mer än konventionella bandschaktare i samma viktklass. Den bränner avsevärt mindre bränsle och släpper ut tio till trettio procent mindre föroreningar. Dessutom lämpar den sig lika väl för tung produktionsschaktning som finschaktning, säger Pon Equipments produktchef Kristian Johansson.
Förarmiljön har också stått i fokus när maskinen konstruerats. Bland annat har avgasröret placerats i linje med centrumstolpen, vilket förbättrar sikten. Hytten har också breddats en del, vilket bidrar till att den glasade ytan ökat med 35 procent. Sikten framåt förbättras också genom att de tidigare dubbla luftcylindrarna bytts ut mot en enda.
Den invändiga ljudnivån är inte högre än 73 dB(A), vilket bland annat kan hänföras till motorns låga varvtal vid arbete.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062