23948sdkhjf

Gummi - ett klipp för den lilla vägen

Gummiklipp passar bäst i de riktigt små vägarna där de gamla däcken bildar ett lager som är både dränerande och tjälisolerande. Även som motfyllnad finns en stor potential- inte minst ekonomiskt, anser Tommy Edeskär.
Gamla däck dyker upp på allt fler ställen.

– Det finns flera olika tillämpningar, det som fått mest genomslag i volym är att sluttäcka deponier, säger Tommy Edeskär på Luleå Tekniska Universitet.

Men det finns betydligt fler sätt att dra nytta av kasserade däck, Tommy Edeskär har forskat på hur man kan bygga vägar med gummiklipp och drar slutsatsen att det kan vara lite komplicerat eftersom materialet är så elastiskt. Att ha ett för elastiskt lager kan leda till att vägen spricker upp men när det väl fungerar, fungerar det fantastiskt bra anser Tommy Edeskär.

– Det passar antingen på riktigt små vägar eller på riktigt stora vägar.

De stora vägarna har så pass stor överbyggnad att däckklippet trycks ihop tillräckligt mycket för att elasticiteten inte längre ska vara ett problem.

– Då får man ett dränerande och tjälisolerande lager som är rätt tunt men har stor effekt, kommenterar Tommy Edeskär.

De små vägarna i sin tur belastas så pass lite att den ökade elasticiteten inte blir ett problem, problemet uppstår i stället på de mellanstora vägarna där förhållandet mellan överbyggnaden och belastningen gör att beläggningen riskerar att brytas upp.

Trots att metoden fungerar rent tekniskt i stora vägar tror Tommy Edeskär dock inte att det kommer att bli särskilt vanligt att lägga gummiklipp just där.

– Det finns sällan ett incitament att bygga stora vägar på det här sättet, ska man bygga en stor väg från början finns det kanske inte material så att det räcker och kan man renovera en sträcka på en större väg måste man i så fall riva upp hela överbyggnaden.

Av praktiska skäl prioriterar man förmodligen att göra på ett annat sätt i de fallen. Han ser trots detta en stor potential för gummiklipp, men då främst på de mindre vägarna.

– Framförallt när det gäller gång- och cykelvägar är det en billig och effektiv lösning.

Problemet med mindre vägar är ofta att trafikbelastningen är låg och att de därför inte dimensioneras på samma sätt som de större vägarna. Det som ofta stryker på foten är tjälisolering.

– Mindre vägar dimensioneras ofta bara för bärighet och tjälen tar dem på sikt, konstaterar Tommy Edeskär.

Här kan gummiklipp vara ett billigt och bra sätt att slå (minst) två flugor i en smäll anser han.

– Gummiklipp får en stor effekt eftersom det är både dränerande och tjälisolerande.

De dränerande egenskaperna inverkar även de på tjälen, eftersom den uppstår inte bara på grund av stark kyla utan också beroende på vilken tillgång till vatten som finns. Ett område han hoppas mycket på är att använda gummiklipp som motfyllnad.

– Det har inte provats i Sverige men i USA är det stort att ersätta ballastmaterial med gummiklipp när man till exempel bygger en bro och behöver motfyllnad till ett betongelement.

Gummiklippet läggs som ett 1-2 meter brett lager som sedan täcks med konventionellt bergmaterial, men den till synes lilla skillnaden har stor effekt eftersom det faktum att man använt gummiklipp som motfyllnad påverkar själva betongkonstruktionen och gör att detta kan ha en mindre storlek utan att riskera att välta, förklarar han.

– Det blir mindre tryck på konstruktionen, man behöver inte ha ett lika stort fundament och här finns en jättepotential för besparingar.

Tommy Edeskär vill gärna prova det här konceptet i Sverige, helst i samarbete med en entreprenör.

– Det är ett lätt, fjädrande och tjälisolerande material som kan användas som motfyllnad och då göra konstruktionen i sig billigare.

Att hantera gummiklippet kräver lite andra handgrepp än traditionellt vägbyggande.

– Vi rekommenderar att man lägger geotextil runt materialet, då blir det lättare att hantera.

För övrigt är de klippta däcken mycket lätta att handskas med jämfört med bergkross anser han. En hake finns dock – punkteringsrisken.

– Däcken har en metallstomme som kan sticka ut och vara vassa när man klipper upp däcket. Kör man på en sådan ståltråd äter den sig in i däcken och man bör använda ett bandgående fordon, säger Tommy Edeskär.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078