Stenkoll på varje maskin
Ett nytt datasystem ska hålla reda på när en viss maskin ska servas, hur mycket den drar, vilka reservdelar som bör köpas in och hur mycket den kostar företaget att underhålla.
Obbola . Fama Maskin AB är ett företag med många maskiner som de dessutom servar och reparerar i en egen verkstad. För att underlätta service och se till att maskinerna håller längre inför man nu ett nytt, internetbaserat system för att hålla reda på serviceintervaller, bränsleekonomi med mera.
Mannen bakom systemet är Tomas Andersson, företagets ansvarige för miljö och kvalitet
– Jag tyckte det saknades vissa saker i det gamla systemet, som var på papper.
Han tog därför fram en kravspecifikation och har i samarbete med en datafirma tagit fram ett nytt program där man ska kunna föra in väsentlig information i systemet även på distans.
Tanken är att förarna ska lägga in uppgifter om antalet körda timmar varje gång det är dags att tanka. De som befinner sig på distans – till exempel krossmaskinisterna som befinner sig långt ute i skogen, eller lastbilsförarna som tankar på någon mack – ska föra in uppgifterna via en surfplatta.
– De som har farmartankar i skogen kan då lätt se hur mycket bränsle som finns kvar i ”farmaren” så det blir lättare är att beställa bränsle i tid, säger Tomas Andersson.
Serva i tid
– I och med att vi har skiftkörning och en hel del olika förare så är det bra att ha svart på vitt hur mycket bränsle som är kvar.
Uppgifterna går via internet rakt in i Famas datasystem och snart ska även uppgifterna om de maskiner och fordon som tankas från företagets egna farmartankar i Obbola kunna registreras automatiskt in i systemet, det som saknas är mjukvara som bränsleleverantören inom kort ska installera i pumpsystemet.
Med utgångspunkt från dessa uppgifter om antalet körda timmar kan mekanikerna sedan se vilka maskiner som är redo för service. De får fram en lista där maskiner med få timmar kvar är märkta med gult, medan de som överskridit serviceintervallet – som kan vara 125 – 10 000 körda timmar- är rödmärkta.
– Då kan vi se till att planera in service, helst innan det lyser rött, säger Tomas Andersson.
Garanti eller inte?
Mekanikerna ska också föra in vad de gjort på en viss maskin, till exempel om de bytt en generator.
– Går sedan generatorn sönder kan man lätt se när den byttes, och om det är garantitid kvar på den, när det är så många maskiner och 5-10 man på verkstaden så är det bra att ha allt uppskrivet och lätt att söka vad som är gjort med åtgärdskoder, säger Tomas Andersson.
Mindre åtgärder som bör utföras på en viss maskin kan också föras in i en ”att-göra-lista”. När det är dags för nästa service kan man då se till att utföra även dessa åtgärder.
– Vi kan söka på fordonet och se olika åtgärdskoder, säger Tomas Andersson.
Full koll
När mekanikerna utför service och reparationer prissätter de också både sitt eget arbete och de reservdelar som krävs. På så sätt kan man se hur stora kostnader en viss maskin gett upphov till.
– Man kan se hela historiken, med alla artiklar prissatta, det går också att se hur mycket bränsle en viss maskin drar per timme, säger Tomas Andersson.
Det ska även gå att få ut avvikelserapporter ur systemet.
– Det har varit svårt att få när vi hade systemet bara på papper, säger Tomas Andersson,
Även de lastbilar och maskiner som har ett serviceavtal ska finnas med i systemet.