23948sdkhjf

Hopplös kamp mot fräcka tjuvar

Entreprenörerna gör allt rätt, men det är nästan omöjligt att stoppa en målmedveten tjuv. Det hävdar Torbjörn Serrander på Larmtjänst. Han förordar spårsändare och sega dekaler och kritiserar systemet där samma nyckel passar till många maskiner.

Stockholm. Det är i princip omöjligt att skydda sig mot tjuvar, konstaterar Torbjörn Serrander, utredningsinspektör på försäkringsbolagens gemensamma enhet Larmtjänst, som bland annat arbetar med att efterlysa stulna bilar, båtar och entreprenadmaskiner.

– Har en tjuv gett sig fasen på att ta en maskin lär han lyckas med det.

Han berättar om en fräck liga i Storbritannien som ringde polisen och anmälde i väldigt god tid innan att de tänkte genomföra en tung transport till hamnen en kväll.

– De fick några polisbilar som eskorterade ekipaget. Dagen efter anmäldes en stor mobilkran stulen.

Han tycker att entreprenörerna är duktiga på att göra det som går att göra för att försvåra för tjuven, att till exempel parkera maskinen så att den blir svår att lasta.

Han rekommenderar dock spårsändare, för den som vill ha en lite större chans att få hem sin maskin om tjuven nu varit framme.

– Det är en billig försäkring och vi har sett en del maskiner som man fått tillbaka rätt omgående. Det räcker inte att bara skydda maskinen, det finns mycket pengar även i redskapen och Torbjörn Serrander noterar att det är svårt att skydda dem men att entreprenörerna gör sitt bästa, till exempel genom att hissa upp en korg med alla paddor och andra redskap i kranen när det är dags att gå hem.

– Det är sorgligt att det ska behövas.

Säkerhetstänkandet hos tillverkarna kunde dock vara bättre, suckar Torbjörn Serrander.

– Flertalet maskiner i dag har en eller två nycklar som inte bara passar till alla maskiner av samma märke utan även till en hel rad andra märken.

Huvudströmbrytaren till en grävmaskin passar alla! ”One key fits all” säger man i Storbritannien, och tjuvarna behöver inte ens bryta sig in.

Ett annat problem är att även om Larmtjänst får information om att en maskin är stulen så faller informationen om stulna redskap bort.

– Om vi sedan hittar redskap finns de inte upptagna som stulna, säger Torbjörn Serrander.

Skopor, rototiltar, plogar och andra tillbehör har serienummer, och Torbjörn Serrander rekommenderar maskinentreprenörerna att samla alla nummer redan vid köpet, så att man kan uppge rätt siffror om något händer.

– I bästa fall får vi serienumret på maskinen, serienumret till skopor och rototiltar får vi nästan aldrig, säger Torbjörn Serrander.

Även redskap har serienummer och dessa bör man hålla reda på, manar han.

– Vi behöver få de numren samtidigt som vi får maskinens serienummer, då är det lättare att spåra stulna redskap.

Det går att spåra till exempel en stulen skopa.

– Även om tjuvarna slipat ner serienumren går det ofta att se hur de såg ut.

Något han inte rekommenderar är att etsa in egna nummer på maskinen eller redskapet.

– Det går ju inte att veta vems maskinen är om numret inte finns registrerat någonstans, vi har hittat massor av grejer som vi inte kan spåra. Då är det i så fall bättre att märka maskinen med firmanamnet, organisationsnummer eller liknande förklarar han.

– Vi kan leta rätt på ett företag, men inte veta vad 100034 betyder.

Torbjörn Serrander funderar på om det inte vore en stor poäng i att försöka registrera entreprenadmaskiner.

I Storbritannien har man gjort ett försök som verkar ha slagit väl ut, berättar han.

– De är väldigt drabbade av maskinstölder och en organisation har i samarbete med polisen tagit fram ett eget märkningssystem.

Märkningen sker genom att förse maskinen med dekaler - både synligt och dolt- och registrera varje maskin i en databas.

– Dekalerna är oerhört svåra att få bort, det går inte ens med högtryckstvätt, och om en polis ser att en dekal är borta så är det en signal att kolla upp maskinen lite extra, säger Torbjörn Serrander.

Registret är nåbart 24 timmar om dygnet och det faktum att man rent visuellt kan se numret utan att anstränga sig gör det lättare för polisen att hålla koll, tror Torbjörn Serrander.

– I dag är det knappast några poliser som kollar serienummer, men finns det en dekal blir det lättare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078