23948sdkhjf

Med öga för fusk

Alla gillar maskiner, men ser ni en man som struntar i kraftfulla motorer och smarta hydrauliska lösningar och i stället förefaller onormalt förtjust i serienummer kan det vara utredningsinspektör Torbjörn Serrander som försöker fortbilda sig.

Stockholm. Som utredningsinspektör på Larmtjänst måste Torbjörn Serrander veta hur maskiner normalt är märkta.

Det kan handla till om hur många siffror ett serienummer på en viss modell ska bestå av, hur siffrorna är instansade, var skylten ska sitta – till och med hur den ska vara fastsatt.

Han besöker därför tillverkare och maskinhandlare för att studera skyltar och serienummer, som kan vara både sneda och vinda när de kommer från fabriken.

– Då måste man veta att det är så de ska se ut, förklarar han.

Syftet är att kunna se om de maskiner han sedan inspekterar är manipulerade. Larmtjänst bygger nu upp ett system för hur alla maskiner är beskaffade när det gäller serienummer.

Kunskap är nyckeln, man måste helt enkelt veta hur olika fabrikanter anbringar sin id-märkning, att en Ljungbymaskin numreras i den ordning de tillverkas, oavsett modell, om en viss årsmodell har nio eller 17 siffror, om den sista siffran ska sitta lite, lite högre upp än de andra, eller om skylten till exempel ska vara fastsatt med popnitar.

Allt som avviker från normen är ett tecken på att någon mixtrat med skylten, att numret är falskt, förklarar Torbjörn Serrander som gladeligen gör sig till åtlöje på Maskinexpo varje år.

– Alla andra vill provköra maskinerna medan jag är mer intresserad av maskinernas ID-märkningar.

I sammanhanget kan nämnas att det även stjäls tillverkningsskyltar.

– Det anmäls oftast aldrig till försäkringsbolagen som skada till försäkringsbolaget som betalar för att tillverkaren gör en ny. Men när en skylt stjäls görs det för att använda på andra, stulna, maskiner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079