Stensättarnas hjärta smälte till sist
Kärleken var inte omedelbart besvarad när Hagslätts Markservice började köra Ahlmann. Den första maskinen krånglade, men maskin nummer två vann stensättarnas hjärta med svänglastning och förmågan att vända på en femöring.
– Den är bra att ha när det är trångt.
Maskinen är en av två hjullastare i Hagslätts Markservices maskinpark. Förutom minstingen Ahlman AS50 från 2006 har man också en något större Ahlman L100 från 2004.
Företaget har sex anställda och drygt 50 år på nacken. Verksamheten går i huvudsak ut på stensättning, plattläggning och dränering.
– Det är nästan alltid sten i någon form när vi är ute, säger Kjell Engstrand.
Företaget verkar i hela Storstockholm och förutom de två hjullastarna består maskinparken av en minigrävare, en lastbil och en kompaktmaskin.
Olika typer av underhåll håller maskinerna i gång när stensättningen ligger nere, vintertid blir det en hel del snöröjning åt bostadsbolag, industrifastigheter samt en hel del sjukhus, till exempel Sabbatsbergs sjukhus och Sankt Eriks ögonsjukhus.
Hjullastarvalet föll på Ahlmann mest av en slump, goda kontakter på den förra agenten EMS gjorde att den första affären blev av. Och i början blev förhållandet något ansträngt, den första maskinen, AL 100, krånglade lite inledningsvis.
– Vi fick byta startmotor och batteri flera gånger. Men nu har den fungerat bra länge, säger Kjell Engstrand.
Problemen var inte större än att man vågade skaffa sig ytterligare en Ahlmann, denna gång en AS50 på drygt fyra ton och med 40 hästkrafter i motorn.
– Den har fungerat bra hela tiden, säger Kjell Engstrand.
Hjullastaren må vara liten, men den är naggande god, förklarar han.
– Den har svänglastning och fyrhjulsstyrning, perfekt för oss som ofta arbetar på trånga ställen.
Tack vare svänglastaren kan skopan vridas totalt 180 grader och fyrhjulsstyrningen gör att hela maskinen kan vända på en femöring.
– Det var därför vi köpte den, om man till exempel ska lägga ut jord kan man bara vända ut skopan i sidled utan att behöva svänga på hela maskinen.
Den lilla maskinen används huvudsakligen i snösvängen.
– Men den lyfter även pallar, sten och jord, säger Kjell Engstrand.
Storebror AL100 får jobba lite hårdare och är ute mer på jobb, året runt.
– Den är i Kärrtorp just nu, vi gör en del schakter när ett dagis ska byggas ut, säger Kjell Engstrand.
Båda maskinerna servas på verkstad ett par gånger om året. Slitvargen AL 100 har gått närmare 3 000 timmar och börjar kanske skönja slutet av sin karriär.
Den lilla AS50 körs mer sparsamt och Kjell Engstrand har inga planer på att byta ut den.
– Den har bara gått 700 timmar, det är roligare att köra den större.