Diskret sprängning i forskarnas Mecka
En "hiskelig massa sprängmattor", små laddningar och en ständig dialog krävs när Uppländska Berg ska spränga bort ett instabilt berg med såphala sprickor, beläget galet nära ett helt gäng laboratorier med utrustning som inte får skaka och forskare som inte får störas.
Solna . Området kring Karolinska Institutet sjuder av aktivitet. Här ligger flera gigantiska arbetsplatser, bilar och bussar trängs på Solnavägen, på trottoarerna halvspringer människor på väg till eller ifrån jobbet och grällt klädda cyklister ilar förbi på cykelbanorna med tungorna hängande utanför.
Mitt i alltihopa står en borrigg helt solokvist. Sakta men säkert borrar den sig in i den svällande bergknalle som ett av de stora husen vilar på samtidigt som en lika ensam grävmaskin försöker rensa upp i det redan sprängda berget.
Det är en stor bergschakt, totalt 13 000 kubikmeter, men det är knappast storleken som är kruxet för sprängentreprenören Uppländska Berg. I stället är det de många och i flera fall tämligen överkänsliga grannarna.
På ena sidan av arbetsplatsen ligger Smittskyddsinstitutet, strax över gatan ligger det nyuppförda glaspalatset Karolinska Science Park och precis ovanför den lilla Tamrockriggen nästan hovrar Karolinska Institutets institution för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi.
Här jobbar massor av människor och varken de eller deras högteknologiska laboratorieutrustning får påverkas av att Karolinska Institutet ska byggas ut, inga verksamheter får ställas in och inga byggnader får utrymmas. Det som gäller är alltså att få loss berget utan att göra så mycket väsen av sig.
– Det ställs höga krav på hur stora vibrationerna får vara så vi använder reducerade salvor och en hiskelig massa sprängmattor, det är försiktig sprängning rakt över, säger Jakob Lidén, vd på Uppländska Berg.
När det är dags att spränga måste alltså den tungt trafikerade Solnavägen spärras av, nyfikna förbigående motas bort och man måste dessutom vara överens med Stockholms Lokaltrafik om att alla bussar som trafikerar leden måste stå en stund med jämna mellanrum.
Uppländska Berg är på plats som underentreprenör till JVAB och uppdraget går ut på att spränga bort allt berg inom Fastigheten.
– Vi står för losshållningen av berg och vi utför bergförstärkningen av bergslänterna runt grannbyggnaden, säger Jakob Lidén.
Han har fått lägga en hel del möda på att samordna sprängningen och arbetet har föregåtts av en riskanalys. Resultatet blev en strängt schemalagd verksamhet där Uppländska Berg har tre fasta sprängtider per dag, klockan 10,12 och 14.
– Då kan grannarna stänga av känslig utrustning i laboratorierna, det är också bra att de är förvarnade om att vi ska spränga så att de inte blir skrämda, säger Jakob Lidén som uppger att smällen blir rätt lindrig, allt sprängämne laddas i borrhål, det mullrar till lite bara.
– Det är inte som underjordsprängningar, då vibrationerna ofta är mycket kraftiga.
Skanska som utför grundläggningen arbetar för fullt precis intill sprängarbetsplatsen och grundstommen till den blivande byggnaden kan skönjas bland armering och betong.
– Vi hinner knappt spränga klart innan de börjar gjuta, säger Jakob Lidén
Även detta är en faktor som måste tas med i beräkningarna.
– Vi kan inte skjuta så länge betongen brinner.
Berget är mycket skiftande i kvalitet och allt annat än homogent.
– Det är ett typiskt stockholmsberg med kraftigt omvandlad gnejsgranit, den är veckad och hoptryckt och delvis vittrad med mycket vattenföring, säger Jakob Lidén. Han beskriver sprickorna som “såphala".
– Forsande vatten har löst upp berget så att det blir en ny typ av mineralisering med så låg friktion att det blir som såpa i sprickorna.
Bergets beskaffenhet gick inte att förutse, det uppdagades när arbetet började och trots att man inledningsvis inte tänkte förstärka berget alls har man i skrivande stund fått förse det med ett hundratal bergbultar.
Bedömningen av hur berget ska behandlas görs fortlöpande, så fort ytan ligger i dagen synas det av en bergsakkunnig som sedan sammanställer nödvändiga åtgärder. Hittills har förstärkningen skett genom att gjuta in kamstålsbultar i cement i uppborrade hål.
– Bultarna är galvaniserade och försedda med ett epoxylager, de ska hålla i hundra år, säger Jakob Lidén.
När bultarna gjutits in måste man vänta i två dagar innan arbetet kan fortsätta, detta är en anledning till att projektet, som påbörjades tidigt i somras, försenats med sju veckor. D
et är trixigt att spränga i tät bebyggelse, och inte blir det lättare av att grannbyggnaderna är överlastade med känslig teknik. Men Jakob Lidén känner sig trygg med uppdraget.
– Vi gör majoriteten av alla sådana här sprängningar i Storstockholm, det handlar ofta om stora bergschakter inklämda med byggnader överallt.
Det Norrtäljebaserade företaget, som har cirka tio år på nacken i sin nuvarande form, anser sig vara specialister på sprängjobb i tät bebyggelse, men hävdar ändå att bredden är deras största styrka.
– Vi gör allt från tunnelgravar till tunnlar, vi wiresågar och har flera mobila krossar och ett 20-tal bergtäkter som vi servar med losshållning, säger Jakob Lidén.
Uppländska Berg har cirka 80 anställda och en omsättning på ungefär 200 miljoner kronor om året. Jakob Lidén och de övriga personerna i företagsledningen ser till att hålla sig ajour med verksamheten genom att själva ta på sig projektledaransvar.
– Det är ett sätt att avlasta arbetsledare och platschefer men också ett sätt att få en verklighetsanknytning. Vi är inga slipsnissar någon av oss, säger Jakob Lidén.