23948sdkhjf

Ny träbro blir längst i landet

Norra Europas längsta träbro byggs just nu i Stockholm, projektet är ett av många när Norra Stationsområdet ska förvandlas från ett virrvarr av vägar och bilbroar till ett överdäckat område där en helt ny stadsdel ska växa fram.


Stockholm . Hela området kring Norra Station är statt i förändring, Värtabanan och de stora vägarna E4/E20 ska dras om i tunnel. Den överdäckade ytan ska sedan bebyggas och en helt ny stadsdel ska växa fram under de kommande åren.

Än syns inget av den nya stadsdelen, men aktiviteten är sjudande och mycket högljudd, invid den hårt trafikerade E4/E20 står en grävmaskin och knackar, kraftfullt och obönhörligt, med sin hammare. Uppdraget är att envetet knacka ner en påfartsramp till Solnabron för det krävs en hel del förarbete om man ska kunna genomföra vägomläggningen (som sköts av Peab) och allt som därpå följer.

En del i förarbetet är att bygga en tillfällig bro som ska ersätta Solnabron, som inte längre behövs när området däckats över. Svevia har fått uppdraget och den temporära bron, som byggs i trä, kommer att bli lika stor som Solnabron: 182 meter lång och 26 meter bred. Den ska sedan stå i tre år, därefter är dess öde beseglat och arbetet med den nya stadsdelen träder in i en ny fas.

– Det har nämnts att det är norra Europas största träbro, säger Janne Andersson, Svevias platschef på projektet.

Förenklade

Träbron behöver totalt 13 brostöd. När Entreprenad hälsar på i mitten av augusti står fem av dem klara, gjutna i betong. Ytterligare tre stöd är under uppförande, dessa blir stålstöd på gjutna bottenplattor. De fyra sista stöden får man vänta med tills E4/E20 fått sin nya placering.

– När Peab flyttar över vägen vecka 45-46 kommer vi åt området för etapp 2, säger Janne Andersson.

Svevia påbörjade arbetet i maj, någon månad försenat. Men sedan dess har fliten varit stor. Man började med att gjuta betongstöden.

– Det gick riktigt undan, vi gjöt ett stöd i veckan, totalt 1 200 kubikmeter betong till alla fem stöden, säger Janne Andersson

För att effektivisera arbetet förenklades både armeringen och formsättningen.

– Vi beställde färdiga armeringsenheter för att tjäna tid, då blev det bara att lyfta enheterna på plats, har man tidspress får man hitta på smarta lösningar.

Stökig rivning

Sedan dess har arbetet flutit på bra tycker han.

– Vi var färdiga med betongstöden till semestern, då slog vi igen för semester en månad.

Rivningen av påfartsrampen har dock fortgått under hela sommaren, med start i mitten av juli.

– Det är rätt stökigt att riva, rampen ligger nära trafiken och det är en relativt färsk bro, bara 40 år, så det är hård betong och mycket armering, säger Janne Andersson.

Rivningsarbetena utförs av Pulls Entreprenad.

Tar trappan

Efter ledigheten var det dags att börja gjuta bottenplattor till stålstöden.

– Jag har haft 10-12 gubbar som arbetat med betongstöden fram till semestern men har nu gått ner till tre man och nu monterar vi stålpelarna till de sista stöden, säger Janne Andersson.

Två arbetsledare, ett par utsättare samt några smeder, rivare och grävmaskinister kompletterar styrkan.

– Vi har haft underentreprenörer som gjort en del markarbeten, till exempel spontlådan som ska bli ett brofäste för bron och där man fått både sponta och fylla.

På bygget huserar också en lastmaskin och en mobilkran som ställer stålstöden på plats.

Järnvägen har redan flyttas och skär nu effektivt av arbetsplatsen i två delar, ett faktum som byggarna fått försöka komma runt.

– Vi kan inte komma över järnvägen och det har varit besvärligt. Vi har därför byggt två trapptorn, säger Janne Andersson.

Arbetarna får därför ta en rejäl omväg upp på Solnabron och sedan ner från densamma när ska förflytta sig från den ena sidan av järnvägen till den andra.

27-metersbalkar

I mitten av september var det dags att montera träbron och Entreprenad är åter på plats för att beskåda arbetet.

Elementen levererades från Töreboda av Moelven som är underentreprenör åt Svevia på träöverbyggnaden.

– Det är stora grejer, det blir 50-60 billass limträbalkar, säger Janne Andersson.

Balkarna är 27 meter långa och Janne Andersson räknar med ett par billass om dagen i början och sedan fyra per dag när arbetet är som intensivast.

Det är lite roligt att jobba med en träbro tycker Janne Andersson.

– Det är ju lite annorlunda, lite nytt.

För Svevias del är dock själva arbetet inte så annorlunda.

– Vi har ju underentreprenörer på överbyggnaden som är specialister och det ska bli spännande att se hur det funkar.

Han räknar med att det tar cirka sex veckor att montera träbron.

– När det är klart ska bron isoleras, asfalteras och förses med vägräcken, kabelstegar med mera. Vi har även en del markarbeten i korsningen på Solna sidan.

Den 14 april ska träbron stå färdig.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062