Eftertraktade däckrester
I mitten av mars återvann Svensk Däckåtervinning AB det miljonte tonnet uttjänta däck. Insamlingen hanterades av entreprenören Ragnsells och det miljonte tonnet hämtades hos Simons Gummi i Nyköping.
– Det är bra att våra uttjänta däck kommer till nytta. Innan SDAB startade hamnade ju däcken på tippen. Vi har funnits med i branschen sedan 1917 och det var extra kul att det blev just vi, en av Sveriges äldsta gummiverkstäder, som fick bidra med det historiska miljonte tonnet, säger Annika Nelén på Simons Gummi.
Enligt Svensk Däckåtervinning är svenskarna oerhört bra på att ta tillvara uttjänta däck. Uppfattningen är att mer än 90 procent omhändertagits varje år ända sedan den operativa starten 1995. De senaste åren anges insamlings- och återvinningsgraden till närmare hundra procent. Den volym det handlar om illustrerar Svensk Däckåtervinning med att en miljon ton däck räcker till ungefär 60 däckstaplar som når upp till omloppsbanan för den internationella rymdstationen ISS.
I dag går drygt hälften av de återvunna däcken till energiåtervinning medan resten främst går till materialåtervinning och materialersättning. En mindre del går till export av hela däck och regummering.
– Vi arbetar för att alla däck ska återvinnas på ett så klokt och miljömässigt sätt som möjligt och i framtiden hoppas vi få se en allt större andel där man tar tillvara på de positiva egenskaper som exempelvis gummigranulat och däckklipp har, säger Lars Åman, vd för Svensk Däckåtervinning.
Gummigranulat testas bland annat som inblandning i asfalt för att minska buller och öka vägbeläggningens livslängd. Gummigranulat kan också vara ett alternativ i konstgräsplaner. Däckklipp kan användas exempelvis i vägbankar, bullervallar och dräneringslager i deponier.