23948sdkhjf

Bara för proffs – för säkerhets skull

Med fler hål och lägre laddningsvikt vill Royne Andersson och Kenneth Gustavsson höja säkerheten inom stenspräckning. De lägger också mycket krut på en rejäl utbildning, och släpper inte taget förrän kunden kan hantera grejerna
Formaliteterna är nu avklarade och det som återstår för Royne Andersson och Kenneth Gustavsson är att försöka få ut sin Royex-patron, som tillverkas i Sverige, på marknaden. De tänkta kunderna är entreprenörer inom sprängning och markanläggning.

- Vi säljer inte till privatpersoner, vi vänder oss bara till fackfolk, fastslår Kenneth Gustavsson.

Ett led i detta är att den som vill använda utrustningen måste äga, hyra eller köpa en tändapparat, en apparat som kan kosta 15 000- 20 000 kronor.

- Vi har valt att ligga på en högre nivå, vi ska inte sälja till hemmasnickare, vi vill ha proffs och vänder oss bara till sprängfirmor, mark- och anläggningsfirmor, säger Kenneth Gustavsson.

Han anser att säkerheten måste gå först.

- Det har varit många olyckor inom stenspräckningsbranschen, därför vänder vi oss till bergsmän.

Royne Andersson och Kenneth Gustavsson är noga med att det krävs polistillstånd för att använda utrustningen och att kunderna ska följa de lagkrav som finns. Kenneth Gustavsson anser dock att lagstiftningen inte hängt med i svängarna när produkterna utvecklats.

- Föreskrifterna är skrivna utifrån Rockcrackern som var den enda produkten som fanns då. Vår produkt passar inte in i de reglerna, de anger att man bara ska få skjuta ett hål medan en stor poäng med vår produkt är att man växlar ner genom att använda fler hål och små laddningsvikter i varje hål.

Genom att använda fler hål och mindre patroner kan man styra utslagsriktningen mycket bättre uppger Kenneth Gustavsson.

- Vi ville öka säkerheten, bland annat genom att göra tändaren mindre känslig för transcienter, det vill säga elektriska spänningar i berget. Vi ville också öka säkerheten genom att växla ner och använda fler hål och små laddningar i stället för stora, då får man lättare en känd utslagsriktning.

För att få sälja produkten måste man enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter tillhandahålla en utbildning. Kenneth Gustavsson och Royne Andersson har därför tagit fram en kurs och uppger att ambitionen även här är att höja säkerheten.

- Vi har först och främst bestämt oss för att sortera ut dem som inte är yrkesmässigt intresserade av metoden, och tar därför 800 kronor plus moms för teoriutbildningen. Vi kräver också att de har både F-skattsedel och momsregistreringsbevis, deklarerar Kenneth Gustavsson.

De som går igenom den filtreringen gnuggas sedan i 3-4 timmars teori, med tyngdpunkt på regelverk och säkerhet. Man går också igenom hur produkterna fungerar.

- Säkerhetsaspekten är viktig, säger Kenneth Gustavsson.

Teoridelen avslutas med ett skriftligt prov, sedan är det dags för den praktiska utbildningen. I stället för att låta eleverna provspräcka på skolgården har man valt att låta dem göra allt på riktigt på en gång. Dock under Royne Anderssons översyn.

- De får följa med oss på jobbet, eller så följer jag eller mina gubbar med dem ut på sina arbetsplatser, och där stannar vi till dess att vi ser att de kan hantera grejerna, säger han.

På varje arbetsplats måste man "lära känna berget" för att kunna göra ett bra jobb, förklarar han.

- Om de först spräckt i en källare och sen ska utomhus och spräcka kommer jag dit och ser till att de väljer rätt mattor till exempel.

Han släpper inte greppet förrän personen i fråga är fullfjädrad.

- Vi följer upp dem i minst fyra timmar ute på jobb beroende på kunskapsnivån, en var jag ute till och från med i fyra veckor innan jag var nöjd och jag kan dra in kortet om jag ser att det inte fungerar.

- Några timmar teori kan vem som helst klara av, man lär sig mer på det egna berget, Royne styr precis som han vill till dess de klarar av det, tillägger Kenneth Gustavsson som uppger att man till dags dato utbildat 99 personer.
Fotnot : Läs mer om hur Roynes uppfinningslust fick fart när han förlorade ett öga i en stenspräckningsolycka (klicka på länken).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063