Mindre fel med chattande maskiner
Genom att trådlöst koppla samman alla enheter kan man spara tid, kapa kostnader och beräkna massor på ett smidigare sätt. Det hävdar Johan Korsvik, mätchef på NCC Construction Sverige, som testat ett nytt system.
- Med maskinstyrning kan man rationalisera bort delar av mätteknikerna och grävmaskinisterna blir mer självgående, säger Johan Korsvik, mätchef på NCC Construction Sverige,.
Han ser maskinstyrning som en nödvändig del i det moderna anläggningsbyggandet.
- För NCC blir det ett steg mot ett mer industriellt byggande och lean production.
Alla byggföretag strävar efter ett effektivare sätt att jobba. Men det är inte lätt för byggbranschen att åstadkomma lean production, påpekar Johan Korsvik.
- Inga värden är "sanna", så fort man dragit ett tag med skopan befinner sig allt på ett annat avstånd än innan. Maskinstyrning är ett sätt för oss att hitta olika nämnare där man kan effektivisera byggprocessen.
Det är många små steg för att det ska kunna klaffa. NCC Construction testade i fjol Topcon Site Link, en programvara som gör det möjligt att trådlöst koppla samman alla enheter. Syftet var att se om en programvara kan effektivisera byggandet.
- Det är mig veterligen det enda testet i lite större skala, med genomarbetad projektplan, säger Johan Korsvik.
Testobjekt blev en tipp i Lövsta, i Hässelby i Stockholm. Under ett drygt halvår var två grävmaskiner anslutna till systemet och Johan Korsvik beskriver uppdraget som svårt.
- Det ändrades mycket ritningsdata, allt uppdaterades hela tiden.
Under hela projektets gång bokförde han dels allt som skedde, dels hur det skulle ha gått till i normala fall. Först skulle ett utjämningslager läggas på tippen, sedan en gummiduk, därefter ett krosslager och till sist ett matjordslager. Allt kunde följas på skärmen på NCC:s huvudkontor i Solna. När grävaren tog en ID-märkt gummiduk i gripklon och började rulla ut den gjordes en inmätning. När duken var utrullad mättes den in igen, och all inmätningsdata skickades direkt till Johan Korsvik på NCC:kontoret i Solna.
- Jag kunde rita in alla dukarna och se att de låg på plats.
Han ser metoden som mycket lyckosam och uppger att NCC Construction sparade in flera timmar i bilkö varje dag genom att sända informationen direkt till hytterna från NCC:s huvudkontor i Solna.
- Det kortade ner väntetiderna och mitt arbete blev också mer effektivt.
Utfallet blev att kostnaden för NCC blev knappt en tredjedel jämfört med om vi gjort som vanligt, säger Johan Korsvik. Han ser tre olika scenarier där systemet kan komma väl till pass. Det första är de händelserika och oförutsägbara projekten där planerna ständigt måste ritas om.
- Det kan vara exploateringsprojekt med mycket aktiv design och där man måste lösa problemen på plats och ändra till exempel VA-dragningar och vägar, förklarar Johan Korsvik.
Grävmaskinisten måste kanske hoppa från plats till plats för att kunna jobba vidare trots att något stöter på patrull på ett ställe. När han eller hon sedan återvänder till ett tidigare påbörjat område kan både förutsättningarna och uppdraget ha ändrats radikalt. Ledningarna kanske ska ligga på ett annat ställe, med ett annat djup till exempel.
- Då kan det vara lätt att gräva fel, men med Site Link kan till exempel mätchefen när som helst ändra i ritningarna, och skicka ut uppdateringar via internet till grävmaskinen, säger Johan Korsvik.
Man måste alltså inte ta med sig apparaten in på kontoret för att via sladd överföra den nya informationen. Den som skickar iväg ändringar kan också välja vilka som ska få den uppdaterade informationen, det går att skicka iväg bara vissa filer eller hela projektet. Han eller hon har också möjlighet att på distans ge grävmaskinisten support och fjärrstyra apparaturen i hytten.
- Site Link blir ett slags MSN där man kan koppla ihop sig med varandra, säger Johan Korsvik.
Även i de enkla projekten finns det mycket att vinna på att kunna kommunicera med grävsystemet utifrån, anser Johan Korsvik.
- Ska man till exempel gräva ur för en husgrund kan jag som mättekniker "drifta" och handha flera projekt eftersom jag kan få ut instruktioner via internet istället för att sätta mig i en bil och åka ut till flera olika byggplatser för att där föra in data i grävsystemen.
Det tredje scenariet går ut på att beräkna massor. Genom att mäta in marken innan projektet startar och sedan mäta in till exempel skopans lägsta punkt kan programmet rita upp ett rutnät. Det går också att mäta det högsta värdet, om man till exempel ska fylla ut en vägbank eller att mäta alla förändringar från ursprungsvärdet, både uppåt och nedåt. De data man mäter in ger upphov till en terrängmodell och med denna som bas kan massaberäkningar göras automatiskt, utan att de hårt belastade mätteknikerna måste utföra en mängd mätningar och beräkningar.
- Då slipper vi ligga efter, när vi ska betala våra underentreprenörer kan vi också fakturera beställaren, säger Johan Korsvik.