AV skärper jakten på buller
På arbetsplatser med risk för buller och vibrationer ska arbetsgivaren, enligt nuvarande arbetsmiljöregler, känna till om exponeringsvärdena uppnås eller överskrids och dokumentera detta. I företagen ska det även finnas handlingsplaner med målet att minska exponeringen. Vid höga nivåer ska arbetstagare erbjudas medicinska kontroller.
Arbetsmiljöverket har identifierat ett flertal yrkesgrupper där risken att utsättas för buller och vibrationer är stor. Riskgrupper är exempelvis betong- och stenindustriarbetare, montörer, fordons- och maskinförare, gjutare, plåtslagare, motorreparatörer, byggnadsarbetare samt de som sköter kyrkogårdar och golfbanor.
Nu i februari börjar därför Arbetsmiljöverkets tre sydligaste distrikt kontrollera om arbetsgivare inom de här branscherna undersökt och bedömt exponeringen inom ramen för sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Totalt planeras ungefär 900 inspektionsbesök.
─ Ute på arbetsplatserna är riskerna med buller ofta välkända. Däremot verkar det vara sämre ställt med kunskapen om de skador som vibrationer kan orsaka. Det vill vi ändra på, säger Håkan Rosengren, som samordnar insatsen.
Företag och verksamheter som inte uppfyller kraven vid inspektionerna åläggs att rätta till bristerna och kan räkna med uppföljande kontrollbesök.
I praktiken är det mest män som utsätts för såväl buller som vibrationer i sitt yrkesutövande. Förare av truckar och entreprenadmaskiner utsätts ofta för helkroppsvibrationer. Många hantverkare och parkarbetare riskerar vibrationsskador i armar och händer på grund av handhållna maskiner och verktyg.
Vid regelbunden exponering finns risk för skador på muskler, nerver och kroppens cirkulationsorgan.
Enligt en färsk arbetsmiljöundersökning utsätts var fjärde man för buller under minst en fjärdedel av arbetstiden. Bullerproblemen ökar också bland kvinnor, inte minst inom barnomsorg och skola.
Exponering för buller kan ge bestående skador i form av hörselnedsättning eller tinnitus och står för nästan tio procent av de anmälda arbetssjukdomarna. Årligen anmäls ungefär ett tusen arbetssjukdomar orsakade av skadliga ljudnivåer.