Max 300 gram utan tillstånd
Reglerna för hur explosiva varor— däribland även stenspräckningsutrustning— ska förvaras, skärptes vid årsskiftet. Stenspräckare kommer dock inte att omfattas av kravet på ID-märkning eller registrering.
Den som skulle använda utrustningen yrkesmässigt var dock skyldig att söka tillstånd. Reglerna skärptes vid årsskiftet. Det nya kravet för stenspräckare är att all förvaring över 300 gram är tillståndspliktig oavsett om det är för yrkesbruk eller eget bruk.
Höja säkerheten
MSB reviderade reglerna för att minska oklarheterna kring vad som gäller, och höja säkerheten bland användarna.
- Det är jättesvårt att kunna kontrollera vad som är "eget bruk", det är inte heller säkert att låta den som ska använda materialet för eget bruk ha hur mycket som helst hemma, det kan ju bli tonvis, säger Shulin Nie, explosivexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
MSB har också märkt av användarnas osäkerhet.
-Många har ringt och frågat vad som gäller efter att ha fått felaktig information. Vår uppfattning är att stenspräckning är sprängarbete, och då krävs tillstånd av polisen för att använda utrustningen i detaljplanelagt område och tillstånd för att förvara materialet om det inte ska användas för eget bruk, konstaterar Shulin Nie.
Inget krav på ID-märkning
Han tillägger att det dock finns ett område där stenspräckare klarar sig undan de regler som gäller för annan sprängutrustning.
- De kommer inte att behöva ID-märkas eller registreras.
Enligt ett nytt EG-direktiv (2008/43/EG) måste man om ett par år hålla reda på varje enskild sprängkapsel och varje trådstump, de ska vara märkta med streckkoder och registrerade från tillverkning till detonation så att alla explosiva varor ska kunna spåras från fabriken till borrhålet. Undantagna från direktivet är bland annat fyrverkerier, ammunition och varor som tillverkas på plats och sedan förs “rakt ner i hålet".
För stenspräckare har olika länder tolkat direktivet olika, men sedan Sverige nyligen lyft frågan till EU-kommissionen är det nu klarlagt vad som gäller, uppger Shulin Nie.
- Stenspräckare omfattas inte av direktivet och måste inte ID-märkas.
Vid årets Bergsprängardagar konstaterade Shulin Nie att stenspräckare måste förvaras enligt de regler som gäller för explosiva varor, det vill säga i godkända förvaringsskåp. Dessa regler gäller oavsett om tillstånd behövs eller inte, det vill säga även för mängder under 300 gram.
Han berättade också att en standard för stenspräckare ska utarbetas. Detta kan komma att innebära att större mängder stenspräckare ska omfattas av kravet på spårbarhet. De nya reglerna för förvaring förväntas börja gälla från mitten av 2010.