Inte alls riskfritt
75 gram krut totalt eller 75 gram krut per hål som sedan kan kopplas ihop? Lagtexten är tvetydig, och sakkunnige Stig Adolfsson uppger att den tekniska utvecklingen sprang ifrån lagstiftningen. - Stenspräckning är ingalunda så riskfritt som tillverkarna påstår.
- Det är ingalunda så riskfritt som tillverkarna påstår. Vi får in en hel del paragraf 2-anmälningar där det varit oavsiktliga stensprut, i extrema fall på flera hundra meter. Vi har sett hur man har borrat på odetonerade laddningar så att olyckor skett, trots att tillverkarna säger att det inte går. Vi tror oss också veta också att det finns entreprenörer som förstärker verkan med dynamit liksom att det också finns oseriösa företag som säljer patroner med laddningar över 75 gram, säger Stig Adolfsson.
Han konstaterar att utrustningen fungerar, det är ett sydafrikanskt patent som kom till Sverige på 1990-talet och som sedan vidareutvecklats.
- Det blir stor verkningsgrad på grund av vattnet, och det är ju frid och fröjd så långt, konstaterar han.
Problemet var att lagstiftningen inte hängde med när tekniken tog stora kliv framåt.
- En tillverkare tog fram ett koncept där man kan koppla laddningarna i intervaller och avlossa skott. Detta koncept fanns inte när vi skrev lagtexten och man kan säga att teknikutvecklingen gick förbi lagstiftningen.
Koppla ihop hål
Det var Stig Adolfsson som skrev den gällande lagtexten i Arbetsmiljöverkets föreskrift 2007:1. Där anges att en person som inte har sprängkort får använda krutladdningar på högst 75 gram och när det gäller gasgenererande kompositioner laddningar på högst 150 gram. Men en del tolkar detta som att det är tillåtet att använda 75 respektive 150 gram per hål. När de sedan kopplar ihop hålen blir det mycket stora salvor.
- När föreskrifterna utfärdades fanns inte detta koncept, säger Stig Adolfsson.
Han förklarar att uppgiften förtydligas i de allmänna råd som hör till föreskriften.
- Men det är tydligen få som läser dem så kanske blir det aktuellt att utfärda ändringsföreskrifter om den berörda lagtexten.
Föreskrifterna revideras vart femte år, och nästa version blir aktuell 2011-2012.
- Max 75 gram krutladdning per hål är vad som gäller. Men det är uppenbart att det tolkas annorlunda, konstaterar Stig Adolfsson.
Han hävdar med bestämdhet att stenspräckning är sprängning, vilket medför en rad krav på den som använder metoden.
- Vi på myndigheten anser att det är sprängning, och för att få utföra sprängarbeten krävs tillstånd. Det innebär något ökade kostnader och aningen mer pappersarbete för den som ska utföra arbetet.
Men frågan är om alla landets 21 polismyndigheter har anammat det resonemanget.
-Rikspolisstyrelsen rekommenderade i januari att stenspräckning med beskrivna verktyg ska betraktas som sprängning men det verkar som om bara Stockholms polismyndighet hörsammade detta till en början, säger Stig Adolfsson.
Förvaringsfrågan är också omgärdad av osäkerhet. Men enligt Stig Adolfsson råder det inga tvivel om att den som ska förvara utrustningen för kommersiellt bruk måste ha tillstånd.
- För yrkesmässig verksamhet krävs det tillstånd att inneha, förvara och använda utrustningen.
Hoppas på polisen
Han anser att förvirringen innebär många problem.
- Det skapar dessutom en osund konkurrenssituation. I stället för att ta in en tung borrutrustning väljer man kanske att förstärka krutladdningen med dynamit, som ju kräver grundkursen i sprängning. Det fuskas helt enkelt.
Stenspräckning är en bra metod, som dock lämpar sig enbart för de mindre uppdragen, anser Stig Adolfsson.
- Stenspräckning är ett utmärkt komplement till tung bergsprängningsutrustning, det passar för mindre entreprenörer som kanske har en grävmaskin och där man ibland råkar på en sten i gropen, då kan man bara lyfta upp sin borrutrustning, borra ett hål och spräcka, det är ju så det är tänkt.
Han hoppas att tillbuden ska kunna minska om samtliga polismyndigheter kräver tillstånd för både verksamhet och förvaring.
- Jag har satt mitt hopp till polisen, om att samtliga regioner får en enhetlig syn och skärper upp tillsynen. Då får de kunskap om vilka som gör vad och då kan många problem stävjas eftersom de som har tillstånd vill behålla dem, och därför följer reglerna.
Fotnot : Läs mer om hur olika parter resonerar kring stenspräckning genom att klicka på länkarna nedan:
Spräcka lika farligt som att spränga
Okunskap kan leda till döden
Bakläxa för Rikspolisen
Säkerhetsrutinerna måste följas
Otydliga myndigheter skapar förvirring
Inte lätt att få rätt besked