Inte lätt att få rätt besked
Polismyndigheterna i hela landet ska kräva tillstånd för stenspräckning. Och när Leveranstidningen Entreprenad kollar upp saken består majoriteten provet. Ett par säger dock tvärt nej, och flera har aldrig hört talas om stenspräckning.
- Vad menas med stenspräckning, utbrister en handläggare.
- Ursäkta min okunskap, men vad pratar du om, säger en annan representant för en av landets polismyndigheter.
- Ordet stenspräckning har jag aldrig hört talas om, säger en handläggare.
Flera av de uppringda handläggarna och inspektörerna står faktiskt som fallna från skyarna när begreppet stenspräckning kommer på tal. Vad skulle ske om en frågvis medborgare vill ha besked huruvida det krävs polistillstånd eller inte för att få använda utrustningen.
- Ja, eftersom jag inte vet alls så måste jag i så fall få be att få återkomma, säger en av de uppringda.
- Jag skulle göra allt som står i min makt för att ta reda på det, för i dag vet jag inte alls.
Dålig information
På ett annat ställe får vi också höra att polismannen måste "ta reda på" vad som gäller eftersom de aldrig fått in några ansökningar. Senare berättar han att han tagit kontakt med Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB) och fått beskedet att så länge det handlar om laddningar på under 75 gram per hål så krävs inget tillstånd. När han får höra att Rikspolisstyrelsen har en annan uppfattning konstaterar han att den informationen inte gått fram.
- Om jag ska vara lite spydig mot min egen myndighet är de dåliga på att utbilda dem som håller på med sånt här, vi får försöka ta reda på vad som gäller själva, och ta kontakt med till exempel MSB, särskilt när det gäller såna här saker som inte är så vanliga.
Några av polismyndigheterna som Entreprenad ringer till uppger att de aldrig fått frågan och därför aldrig haft anledning att ta reda på vad som gäller. Flera av dem ber att få kolla upp saken och återkommer senare, i de flesta fall med den korrekta uppgiften att det krävs polistillstånd.
- Det känner jag inte alls till, sprängning inom detaljplanelagt område kräver dock tillstånd, säger en handläggare.
Proffs eller amatörer?
När handläggaren får höra om Rikspolisstyrelsens utskick konstaterar hon att den informationen inte nått fram. Hon tillägger att de allra flesta som söker sprängtillstånd är erfarna och seriösa sprängentreprenörer som kan reglerna. Men de som använder stenspräckare kanske inte är erfarna sprängare utan entreprenörer eller rent av privatpersoner som köpt en utrustning för att kunna spräcka enstaka stenar, vet de vad som gäller?
- Då blir det ju branschorganisationerna som måste gå ut till sina medlemmar så att de vet vad som gäller. Vi har ingen uppsökande verksamhet, vi kan bara ta ställning till de ansökningar vi får.
Så, vilket besked får den som ringer till just henne?
- Nu när jag pratat med dig har ju fått en hum, men den här informationen har tyvärr inte nått ut till oss handläggare.
I ett annat län får vi klara men felaktiga besked när handläggare kollat upp saken.
- Den som tillhandahåller materialet tillhandahåller också en kortare utbildning, det kan vara farligt så man måste ju veta vad man gör. Men tillstånd behövs inte i dagsläget, säger en tillståndshandläggare.
När hon får höra att Rikspolisstyrelsen anmodat alla att se stenspräckning som sprängning och därmed kräva tillstånd tillägger hon att hon aldrig fått in några ansökningar.
- Stenspräckning har inte förekommit här, inte som kommit till vår kännedom i alla fall. Om en ansökan kommer in tar vi reda på vad som gäller, det gör vi alltid.
Fel besked
Ett polisbefäl vi talar med får dock fel besked när han letar information.
- Jag har försökt kolla upp det och det verkar som om att så länge man inte använder sprängmedel ska det inte vara tillståndspliktigt, jag har kollat med länsstyrelsen.
När han får information om Rikspolisstyrelsens utskick kan han bara konstatera att det inte nått ända fram.
- Det är dålig kommunikation, det är uppenbart.
De allra flesta har dock stenkoll på vad som gäller.
- Förut var det fritt, men nu krävs det tillstånd, säger en handläggare och läser sedan högt ur Rikspolistyrelsens utskick.
Lennart Hynynen, stationsbefäl i Karlstad, svävar inte på målet.
- Det krävs polistillstånd, vi har fått en skrivelse från Rikspolisstyrelsen och jag har också pratat en del med både branschen och människor som ska använda stenspräckare.
Han uppger att fenomenet var nytt även för honom.
- Jag stod som ett fån första gången, men sedan tog jag reda på vad som gällde.
Klara besked
I Göteborg är det också klara besked.
- Vi tar in en vanlig sprängansökan och kräver att de ska ha behörighet för stenspräckning, de får beskriva vad det ska göra i ansökan, säger Bengt-Owe Ottosson, chef för tillståndsgruppen i Göteborg.
Eftersom flera av de uppringda polismyndigheterna uppger att de aldrig fått in någon ansökan uppstår också frågan om det spräcks stenar utan att användaren själv vet om att han eller hon är skyldig att söka polistillstånd. Många uppringda anger att det inte är deras uppgift att söka upp potentiella användare, men i Gävleborgs län har man funderat på att försöka informera.
- Folk svävar i okunskap, det är ju lätt att använda utrustningen och förut krävdes inte tillstånd, därför tror folk kanske att de kan fortsätta som förr. Vi har diskuterat att lägga ut information på en hemsida, kunskapen måste ut, säger Mats Holmberg, polisinspektör på tillståndsenheten i Gävleborgs län.
Fotnot : Läs mer om hur olika parter resonerar kring stenspräckning genom att klicka på länkarna nedan:
Spräcka lika farligt som att spränga
Okunskap kan leda till döden
Bakläxa för Rikspolisen
Säkerhetsrutinerna måste följas
Otydliga myndigheter skapar förvirring
Inte alls riskfritt