Otydliga myndigheter skapar förvirring
Förvirring råder. Det anser även Jan-Åke Bengtsson, ägare till Power Tools. Han har gjort sitt bästa för att bringa reda i oredan, men känner sig klämd mellan myndigheter som inte ger tydliga besked.
- Det är inte sprängarbete enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter eftersom det undantas från flera av reglerna, man inte behöver ha sprängarbetsledare, sprängarbas, sprängplan med mera.
Jan-Åke Bengtsson hänvisar till det faktum att Arbetsmiljöverket undantar flera av paragraferna i sina föreskrifter om det handlar om verktyg som använder en laddningsvikt på högst 75 gram (eller 150 gram när det gäller gasgenererande kompositioner). Undantagen innebär bland annat att den som spräcker sten inte behöver ha en sprängarbas eller upprätta en sprängplan.
Jan-Åke Bengtsson ser också stora skillnader mellan spräckning och sprängning och tror inte att han är ensam om det.
- När man spränger med dynamit blir det en väldig kraft, den brinner med en hastighet på 7 000 meter per sekund och stenen kan kastas 350- 400 meter. En krutladdning brinner med 350 meter per sekund, stenen kastas max 10-20 meter och det blir stor skillnad i effekt, stenspräckning har helt enkelt en väldigt begränsad effekt och är därmed inte sprängarbete.
Jan-Åke Bengtsson konstaterar vidare att stenspräckningsutrustningen inte ersätter dynamiten utan ska ses som ett komplement för de mindre objekten.
- Den används aldrig på vägbyggen och större anläggningsprojekt utan bara för mindre block, stenar och bergknallar. Sprängare kan också använda våra produkter, när det gäller mindre objekt och i känsliga områden där man kanske inte vill utsätta omgivningen för vibrationer.
Klämd
Jan-Åke Bengtsson har fört många diskussioner med myndigheterna under årens lopp, för att få besked vad som gäller.
- Det finns mycket regler för sprängning men det fanns nästan inga för stenspräckning. Vi ville få fram regler även för stenspräckning och diskuterade därför mycket med Arbetsmiljöverket när de tog fram regelverket 2007.
Han är på det klara att lagen kräver polistillstånd för den som vill använda stenspräckningsutrustning inom detaljplanelagt område. Ändå anser han sig inte ha kunnat ge sina kunder samma raka besked. Anledningen är att han känner sig klämd mellan myndigheterna.
- Sedan i början av 2009 ska alla landets 21 polismyndigheter kräva tillstånd för stenspräckning, men de har inte vetat hur de ska hantera frågan, alla har gjort olika.
Jan-Åke Bengtsson uttrycker en tydlig besvikelse över att främst Rikspolisstyrelsen inte varit bättre på att informera.
- Det är bra att det ska krävas polistillstånd men Rikspolisstyrelsen informerade ingen annan sedan de gått ut med sin skrivelse, vi fick höra det på omvägar två månader senare, och sedan dess har kunderna ringt oss för att få svar eftersom polisen ute i landet inte vet vad de ska göra.
Men kan inte Power Tools själva gå ut med information om vad som krävs, till exempel på sin hemsida?
- Vi har väntat länge på besked och vårt dilemma är att vi inte vetat vad vi ska säga till våra kunder eftersom det varit så tvetydigt och vi inte kunnat få ett tydligt svar från myndigheterna. I början var det bara polismyndigheterna i Stockholm och Östergötland som kunde hantera frågan, det var mycket diffust hur det skulle tolkas och trots att vi försökte fick vi inga svar vare sig från Rikspolisstyrelsen, Arbetsmiljöverket eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Instruktioner kommer
Jan-Åke Bengtsson ser Stockholms läns polismyndighet som ett föredöme i sammanhanget, med handläggare som är lätta att få tag på och som vet vad de pysslar med.
- Det har fungerat perfekt i Stockholm, i andra delar av landet vet de knappt vad stenspräckning är.
Jan-Åke Bengtsson uppger att förvirringen lett till en hel del besvär för företaget.
- Vi har varit helt i händerna på myndigheterna och har fått lägga mycket arbete på att försöka få klarlagt vad som gäller.
Men nu syns ljuset i tunneln säger han.
- Den 12 januari hade vi ett möte med Rikspolisstyrelsen och har fått besked att de ska gå ut med instruktioner till polisdistrikten om vad som gäller.
Och när den informationen väl finns på plats ska även Power Tools se till att upplysa sina kunder.
- När Rikspolisstyrelsen är tydliga är vi tydliga, då går vi ut med det direkt till våra kunder, säger Jan-Åke Bengtsson.
Fotnot : Läs mer om hur olika parter resonerar kring stenspräckning genom att klicka på länkarna nedan:
Spräcka lika farligt som att spränga
Okunskap kan leda till döden
Bakläxa för Rikspolisen
Säkerhetsrutinerna måste följas
Inte lätt att få rätt besked
Inte alls riskfritt