Säkerhetsrutinerna måste följas
75 gram per hål är fullt tillåtet. Så tolkar Jan-Åke Bengtsson Arbetsmiljöverkets regler. Han anser dock inte att det är lämpligt att ladda så mycket inom detaljplanelagt område.
- Det är inte lyckat att ha ett enda hål med 75 gram inom detaljplanelagt område. Där rekommenderar vi i stället att man delar upp maxladdningen 75 gram på till exempel tre hål med 25 gram i varje, för att minska risken för kast, det blir en säkrare laddning och ett säkrare skott.
Utanför detaljplanelagt ser han dock inga problem med att ladda 75 gram i ett hål, och också att koppla samman flera hål som vart och ett innehåller 75 gram.
- Ja, det kan inte misstolkas, det står klart och tydligt 75 gram per hål i föreskrifterna, det är också det svar vi fått från Arbetsmiljöverket när vi frågat, säger Jan-Åke Bengtsson.
Han ser stenspräckning som en bra metod för mindre bergknallar, block och stenar. Det är ingalunda riskfritt, men betydligt säkrare än att spränga anser han.
- Det är inte ofarligt alls, och det sker tillbud men väldigt lite i jämförelse med när man använder dynamit.
De olyckor som skett beror oftast på att man frångått säkerhetsrutinerna, uppger Jan-Åke Bengtsson.
- De kanske har låtit bli att täcka, då blir det farligt.
Fjolårets tragiska dödsolycka är ett exempel på när man frångått rutinerna, anser Jan-Åke Bengtsson.
- Man ska ha en säkerhetszon på 15 meter för den som utlöser laddningen, och för övriga ska zonen vara 30 meter. Vid olyckan kortade man repet till sju meter, han stod dumt till och lastbilsföraren som dog var inte heller 30 meter bort. Och det värsta var att man inte använde täckmatta.
Jan-Åke Bengtsson konstaterar att allt gick snett trots att den som laddade och sköt genomgått Power Tools utbildning.
- Frångår man säkerhetsrutinerna är allt farligt. De måste ha respekt för stenen.
Power Tools anser att fallet borde klassas som grov vårdslöshet.
- En sådan olycka borde inte kunna hända, det kändes helt förfärligt och det drabbar hela stenspräckningsbranschen.
Jan-Åke Bengtsson tillägger att det trots allt sker mycket få olyckor med stenspräckning.
- Det handlar om gasutveckling, det brinner sakta och effekten blir så begränsad i skottet. Det är många företag som använder utrustningen varje dag och använder man den på rätt sätt är den otroligt säker.
Power Tools har totalt 1 600 företag i sitt kundregister och mer än 3 300 användare har utbildats i att använda utrustningen. Företagets utbildning tar en halv dag i anspråk.
- De får se med egna ögon hur en spräckning går till, och vilka krafter det handlar om. Sedan lär vi ut hur man laddar, skjuter och täcker men också vilka säkerhetsföreskrifter som finns, säger Jan-Åke Bengtsson.
Användarna avslutar dagen med ett prov och får sedan ett så kallat spräckkort av Power Tools.
- Det kan de använda när de ska söka polisstillstånd. De måste också uppge numret på kortet om de vill köpa patroner av oss.
Power Tools säljer primärt till entreprenörer och byggföretag. Andelen privatanvändare är försvinnande liten uppger Jan-Åke Bengtsson.
- Vi säljer mycket till små gräventreprenörer, en del har utrustningen i beredskap om de råkar på ett block när de gräver, andra jobbar med den på heltid och tar bort stenar ur villaträdgårdar eller för fjärrvärme.
Jan-Åke Bengtsson ser utrustningen som ett bra sätt att slippa spränga inom detaljplanelagt område.
- Det är en begränsad verkan, mindre vibrationer och ett kortare säkerhetsavstånd.
Power Tools uppger att det räcker med en så kallad ansvarsförsäkring om man spräcker sten.
- Det är försäkringsbolagen som säger att det inte behövs en sprängarförsäkring, företagarförsäkringen ska täcka allt, det har både vi och våra kunder fått besked om när vi frågat, säger Jan-Åke Bengtsson.
Fotnot : Läs mer om hur olika parter resonerar kring stenspräckning genom att klicka på länkarna nedan:
Spräcka lika farligt som att spränga
Okunskap kan leda till döden
Bakläxa för Rikspolisen
Otydliga myndigheter skapar förvirring
Inte lätt att få rätt besked
Inte alls riskfritt