23948sdkhjf

Sektorn som EU glömde

Entreprenadmaskinerna är minst lika stora miljöbovar men har ändå undsluppit många av de krav som lagts på lastbilar och personbilar. Men snart är det dags även för den “glömda sektorn" tror Magnus Lindgren på Vägverket.
Borlänge . Personbilar och lastbilar har fått underkasta sig allt hårdare regler när det gäller krav på bränsleförbrukning och utsläpp av koldioxid. Entreprenadmaskiner å sin sida har glömts bort i sammanhanget, men snart dras tumskruvarna åt även för dem tror Magnus Lindgren,expert på Vägverkets grupp för fordon och bränsle.

- Det ställs krav på bilar och lastbilar, hus ska energideklareras och snart kan det komma att ställas högre krav även på arbetsmaskiner. Jag är rätt säker på att ministerrådet och EU-parlamentet kommer att påpeka att det inte står något om vare sig koldioxid eller bränsleförbrukning i direktivet om arbetsmaskiner när det revideras, säger Magnus Lindgren.

Direktivet genomgår en fullständig revidering redan nästa år, förarbetet har redan påbörjats och där är Transportstyrelsen och Vägverket en aktiv part. Eventuella ändringar träder dock inte i kraft förrän tidigast 2016.

- Arbetsmaskinerna är till viss del en glömd sektor, konstaterar Magnus Lindgren.

- Men då finns det å andra sidan stor potential till förbättring.

Mycket partiklar

Och arbetsmaskinerna har en del att förbättra.

- Arbetsmaskiner förbrukar nästan lika mycket diesel som de tunga lastbilarna i Sverige, säger Magnus Lindgren.

När det gäller kväveoxider, så kallade NOx, når arbetsmaskinerna upp till 25 procent av den mängd som hela vägtransportsektorn står för. Och när det gäller partiklar är arbetsmaskinerna värst av alla.

- Arbetsmaskinerna släpper ut lika mycket avgaspartiklar som hela vägtransportsektorn.

Anledningen kan vara att arbetsmaskinparken i genomsnitt är äldre, förklarar Magnus Lindgren.

- 2011 kommer regler som säger att man får släppa ut högst 0,025 gram partiklar per kilowattimme, samtidigt finns det maskiner i drift som släpper ut 14 gram per kilowattimme, även om de är få är det väldigt stor skillnad.

Vägverket ligger på

Vägverket har egentligen inget ansvar för hur mycket arbetsmaskinerna släpper ut. Deras ansvar begränsas till vägtransportsektorn och dit hör inte entreprenadmaskiner. Enligt Magnus Lindgren har dock Vägverket i egenskap av stor beställare frivilligt valt att ta på sig att arbeta med frågan.

- Vägverket är en stor användare av arbetsmaskiner, vi handlar upp och ansvarar för många entreprenader och nyttjar vi många maskiner har vi chansen att gå i bräschen och kanske till och med betala mer för bättre miljöprestanda.

Ett exempel är de miljökrav vid entreprenader som Vägverket tagit fram tillsammans med storstadskommunerna, där till exempel den som kör med standardmotorer får en viss summa betalt, medan de som har en renare motor kan få mer betalt och den som har en sämre kan få avdrag på priset. Systemet är dock under revidering och redan 2011 kan nya regler införas.

- Eventuellt har bonussystemet spelat ut sin roll, säger Magnus Lindgren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079