23948sdkhjf

Svindlande rivning på Söder

Högt ovanför Södermalms myllrande stadsliv dansar små maskiner och rivare runt på svindlande höjder. Härnösands Byggreturer river tak med små men effektiva medel när allt över våning tio ska jämnas med bjälklaget.


Stockholm . Vi balanserar på takåsen till ett tiovåningshus på Södermalm i Stockholm, alldeles intill moskén och ett stenkast från folkvimlet på Medborgarplatsen. Svindeln uteblir dock tack vare det väderskydd som tack och lov spänts upp över hela taket och ger illusionen av markkontakt. Arbetsplatsen är därför tryggt ombonad, det halvgenomskinliga väderskyddet låter ana Katarina kyrkas mäktiga torn en bit bort men vinden friskar inte i och höjdrädda slipper skåda ner i bråddjupet.

– Det blir mycket enklare med väderskydd, särskilt den här årstiden, vi slipper skotta snö varje morgon när vintern kommer och det är bra både för oss och för husen, vatten tar sig ju in överallt när man tagit av tätskiktet, kommenterar Nille Borg, platschef på Härnösands Byggreturer AB.

Det är trångt men väl upplyst på platsen, taket – som delvis befriats från plåt – är halvt om halvt uppgnagt i ena änden och små maskiner och gulklädda rivare arbetar ihärdigt för att lite i taget slita ner, klippa upp och pulvrisera resten av det.

Två män dammar ner trästommar i en minicontainer, nedanför dem står en operatör som fjärrstyr en liten och dammig rivningsrobot och förmår den att tugga i sig den nakna betongen. En Bobcat svänger smidigt runt och städar disciplinerat upp på den trånga ytan, allt material samlas i små högar och på den ännu orörda delen av taket ömsom står, ömsom ligger ytterligare en rivare, väl förankrad i linor, och skär upp takpappen i lagoma bitar som han sedan låter singla ner till Bobcaten.

Härnösandsföretaget har jobbat på höjden sedan i mars. De har till uppgift att riva bort taket på alla de fyra delarna av kvarteret Pelarbacken. Förutom tungrivning ska man också utföra håltagning i fastigheten som ska renoveras och förses med en helt ny tionde våning. I uppdraget ingår också att sanera PCB som finns i fogarna i delar av fasaden, totalt räknar Härnösands Byggreturer med att det handlar om totalt cirka 3 000 löpmeter som ska saneras, ett arbete som sker i full skyddsmundering med både dräkt och mask.

– Vi måste slipa bort fogarna, materialet läggs sedan i förslutna kärl, säger Nille Borg.

Kvarteret omgärdas av tre trafikerade gator och består av fyra byggnader. Allt ska rustas upp så förutom rivarna trängs hantverkare av allehanda slag i huset, det målas, installeras och rivs om vartannat.

– Halva jobbet är att ta av taken, vi ska också ta upp hål för dörrar, installationer med mera, säger Nille Borg.

Merparten av husens hyresgäster har flyttat ut, i dagsläget finns bara två hyresgäster kvar, varav en finns i kontorshuset och har fått flytta runt i takt med att etapperna fullbordats.

För att inte störa hyresgästens verksamhet har rivarna fått foga sig efter deras schema.

– Det har varit lite halvbesvärligt för oss, vi arbetat med tyst rivning med sax och även om vi jobbar dagtid just nu kommer en del av håltagningen att göras på kvällstid, för att inte störa, säger Nille Borg.

De fyra taken består av lättbetong, trästommar och plåt. Härnösands Byggreturer ska också riva delar av trapphuset och hissarna inklusive maskinrum.

– Allt som sticker ut ovanför våning tio ska rivas, det ska jämnas längs med bjälklaget, säger Nille Borg.

Taken rivs underifrån och Bobcaten transporterar rivningsmaterialet till en fodervagn som får åka bygghiss ner på gatan.

– Vi är underentreprenörer till Veidekke och de har hyrt mark på Östgötagatan som vi kan ställa en container på, säger Nille Borg.

Arbetsplatsen ligger mitt på folkrika Södermalm, gatorna är smala och det är inte lätt för byggtrafiken att få plats.

– Det är väldigt trångt, det finns egentligen bara plats för en bil och det blir lite krångel runt korsningen, säger Nille Borg.

Totalt räknar han med att varje rivet tak ger upphov till 2 000-3 000 kubikmeter rivningsmassor, material som dessutom inte bara kan vräkas ner hur som helst i containern, det ska källsorteras i olika högar: plåt/metall, trä/deponi samt betong, som sedan körs till lämpliga tippar. – Vi kör 100 kubik om dagen, det blir platsbrist men det har fungerat rätt bra trots att vi får försöka hålla en del material inne i huset, förklarar Nille Borg.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på är två av taken redan rivna och andra entreprenörer har, eller är i färd med att färdigställa jobbet med den nya våningen och de nya taken. Härnösands Byggreturer påbörjade sitt arbete i mars i år, och i oktober-november 2010 ska allt vara klart.

– Vi började med att riva två tak, säger Nille Borg.

Etapp två påbörjades i mitten av november och går ut på att riva ytterligare ett tak. I etapp tre ska det sista taket ner. Håltagning och sanering sker kontinuerligt under alla etapper. Företaget har 10-12 man på plats just nu.

– När vi river tak behövs 10-12 gubbar, för håltagningen räcker det med 4-5, förklarar Nille Borg.

Maskinparken på rivningen utgörs av en Brokk rivningsrobot och en Bobcat och håltagningen utförs med sedvanlig borr- och sågutrustning, uppger Nille Borg.

Härnösands Byggreturer har fjärmat sig lite från sitt namn. När företaget startade 1997 sålde man just begagnat byggmaterial, snart insåg man dock värdet i att själva kunna leverera materialet genom att börja riva och i dag har man alltmer gått mot att vara ett renodlat rivningsföretag.

Trots att huvudkontoret fortfarande ligger i Härnösand har verksamheten dessutom allt mer fokuserats till Stockholmsregionen.

– De flesta jobben finns här, men vi åtar oss jobb i hela landet, säger Nille Borg som karaktäriserar uppdraget på Södermalm som ett "klassiskt rivningsjobb".

– Det är ett hyfsat stort jobb för oss, åtminstone nu när marknaden är lite trög, även om det finns lika många jobb som förut är de betydligt mindre i storlek.

Härnösands Byggreturer har totalt 30 anställda, så att ha nästan hälften sysselsatta i över ett år ger stadga och trygghet. Företaget har dock 6-7 jobb på gång just nu,och tvingas ibland anlita underentreprenörer för att få manskapet att räcka till.

– Vi använder underentreprenörer periodvis, här har vi folk som hjälper till med en del av håltagningen och saneringen.

Nille Borg gläds åt att företaget trots allt klarat torkan utan att behöva permittera folk.

– Det har varit trögt i år men vi hoppas att ljusningen ska komma 2010.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084