23948sdkhjf

En myndighet säger ja.....

Ökade miljökrav skrämde bort branschen från havets bottnar. Men det är fortfarande tillåtet att utvinna havssand, och den ansvariga myndigheten uppmuntrar företag att satsa . – Vi vet var det finns bra sand, det är bara att ansöka, säger Hans-Göran Jansson, på SGU.
Trots att det sällan sker är det faktiskt tillåtet att ansöka om att få utvinna havssand i Sverige, och den ansvariga myndigheten, Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, uppmuntrar företag att söka tillstånd.

– Vi följer kontinentalsockellagen och kontinentalsockelförordningen, det är vårt jobb att ge tillstånd för sand-, grus- och stentäkter, säger Hans-Göran Jansson, verksjurist på SGU.

Det går att söka tillstånd, och det går att få tillstånd. Men det är få som vågar språnget.

– Vi har bara haft några få ärenden och det var länge sedan branschen var intresserad, säger Hans-Göran Jansson.

Ansökningarna som myndigheten fått in under de senaste tio åren har varit objektbaserade, det handlar alltså om att ta ut material i samband med ett bygge till havs, till exempel när man anlade en vindkraftpark på Lillgrund eller byggde ut en hamn.

– Det sista vi hade före dessa var Öresundsbron, säger Hans-Göran Jansson.

De inkomna ärendena är stora och viktiga, uppger han.

– Men de bildar ju ingen bas i sandförsörjningen, i stället importeras bland annat belgisk sand, till exempel för glastillverkning.

Havssand har utvunnits kommersiellt i Sverige under större delen av 1900-talet.

– Det var stort fram till 80-talet, men sedan dess har det nästan helt upphört, den sista ansökan vi fick var för ett område utanför Vellinge kommun i Skåne, det var i början av 1990-talet, säger Hans-Göran Jansson.

Han tror att det var de ökade miljökraven som skrämde bort företagen.

– Motståndet från miljö- och fiskeriintressen blev för starkt.

Tillståndsprocessen omfattar att alla ärenden ska gå på remiss till Naturvårdsverket, kommuner, länsstyrelser och ibland ända upp till regeringen. Detta kan ha bidragit till att branschen dragit sig undan. SGU å sin sida välkomnar ansökningar och uppmuntrar företag att söka tillstånd för att utvinna sand, grus och sten på allmänt vatten i havet.

– SGU har bra kläm på havsbottnarna och vet var det finns bra material.

Hans-Göran Jansson hoppas att den slumrande verksamheten ska kunna väckas till liv igen.

– Bevarandesidan drev bort branschen i början av 1990-talet, men vi hoppas att det ska komma in nya ansökningar igen.

Han tillstår att ärendena ibland kan tyckas vara komplicerade,

- Det är ju ett remissförfarande med många intressenter. Om Naturvårdsverket så kräver blir det dessutom regeringen som avgör om tillstånd ska ges eller inte.

Han hoppas ändå att fler ska ta chansen, och SGU bistår gärna med nödvändig information.

– SGU:s maringeologiska program har varit duktiga på att ta fram exempelvis var utsjögrunden finns och hur deras geologiska uppbyggnad ser ut. Staten har faktiskt satsat på att det ska gå att utvinna de resurser som finns. Ansökningar är välkomna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062