Strikt regisserade maskiner
Vältföraren spelar en av huvudrollerna när Svevia belägger slitna vägar med indränkt makadam. Jobbet kräver stor hantverksskicklighet och ett tätt samspel mellan olika maskiner.
Tranås. Trots att säsongen lider mot sitt slut är det fortfarande många beläggningsarbeten på gång. Ute i de lummiga och fortfarande sommargröna Östgöstaskogarna, precis på gränsen mellan Kalmar och Östergötlands län, letar Leveranstidningen Entreprenad efter ett Sveviagäng som använder indränkt makadamteknik när de lappar och lagar lagar långa sjok av den slingrande vägen mellan Österbymo och Ydrefors. Byarna vi passerar på vår väg in i urskogen är nästan provocerande idylliska, landskapet är ytterst kotätt, gräsmattorna välklippta och de röda stugorna är inbakade i blomsterprakt trots att det är mitten av september. Bakom ännu en krök dyker de första maskinerna upp. En Bitelliläggare sniglar sig makligt fram och lägger ut ett första, grövre, makadamlager, och strax bakom ilar den betydligt kvickare och massivt mullrande Hammvälten fram och tillbaka.
Specialbyggd läggare
Asfaltläggaren är specialanpassad för att kunna lägga ut sten. Inhyrda åkare förser arbetsplatsen med makadam och det första lagret blir sten i fraktionen 8-22 millimeter.
- Vi kan använda metoden på en grusväg, eller en vanlig väg, en del vägar fräser vi upp, på andra lägger vi ut materialet utan att förbereda ytan alls. Lagningen kan göras etappvis, men sker alltid i vägens fulla bredd, säger Nils Eneland, produktionschef för Tankbeläggningar på Svevia.
När det första makadamlagret är utlagt vältas stenskiktet noggrant. Sedan dränker en spridarbil in ytan med emulsion i volymen 2,3 kilo per kvadratmeter. Emulsionen läggs på varm.
- Den ska hålla cirka 80 grader, säger Nils Eneland.
När emulsionen ligger svartglänsande och nästan helt täcker det röda stenlagret är det dags att lägga ut det första av de två finare stenlagren. Nu får Bitellin vila, i stället är det en singelspridare, en brittisk Phoenix som köptes in ifjol, som träder fram. För att se till att singelspridaren hela tiden har material att lägga ut hakar dessutom en lastbil fylld med 4-8 sten på. Singelspridaren och lastbilen förenas i ett enda ekipage där lastbilen får backa medan spridaren gör sitt jobb med siktet framåt.
- Det gäller att de är samspelta, kommenterar Nils Eneland.
Trygg skarv
När det finare stenlagret lagts på är det dags att välta igen, denna gång med en vält med gummiklädd vals så att stenarna inte krossas. Vältningen är central i sammanhanget och inget moment får slarvas bort. Maskinföraren Stig Granath hoppar därför ur sin maskin och börjar rätta till stenarna i den belagda sträckans början med ett egentillverkat redskap bestående av både en sopborste och en raka.
- Det är väldigt viktigt att skarven blir så bra som möjligt, jag försöker bygga upp den så mycket som det går, annars blir det en otrygg skarv när vägen är klar, säger han.
När allt är vältat ska stenlagret återigen dränkas in av emulsion.
- Denna gång blir det 2,4 kilo per kvadratmeter, säger Nils Eneland.
Hantverksskicklighet
Proceduren upprepas sedan, med ytterligare ett lager 4-8 makadam, vältning och till sist en avslutande omgång emulsion.
- Till sist sandar vi av ytan med sand i storleken 2-5 millimeter, säger Nils Eneland.
Det sista sandlagret får sedan sitta kvar i några dagar, så att ytan packas ihop av trafiken. Därefter sopas all överskottssten bort.
Det går snabbt att utföra de olika momenten, men Nils Eneland påpekar att det krävs stor noggrannhet och inte så lite yrkesskicklighet för att utföra arbetet.
- Man måste ha fingertoppskänsla, det är ett hantverk där det till exempel är viktigt att ta den tid man behöver för att välta ordentligt. Det är verkligen inte bara att tuta och köra!