Bättre betong med tvättat grus?
I Danmark suger danska exploatörer upp cirka tio miljoner ton sand om året från havsbottnarna. Materialet tas upp från 5-30 meters djup. Svenska NCC Roads importerar varje år 50 0000- 60 000 ton av denna sand, och skulle gärna komplettera importen med att utvinna havssand även i svenska vatten.
– Vore det tillåtet skulle vi gärna göra det i Sverige också, det skulle absolut vara kommersiellt intressant att utvinna havssand här, säger Freddie Stjernström, som arbetar med försäljning och marknadsföring på NCC Roads i Göteborg.
NCC Roads i Danmark har en flotta på fyra fartyg som går runt hela Danmark och skördar sand i de områden som företaget har fått tillstånd för. Fartygen är stora, med ett lastutrymme på 900 kubikmeter. Ett stort sugrör sticks ned i havsbotten och sedan pumpas sanden in i lastutrymmet, genom ett siktgaller som sorterar bort stenar större än åtta millimeter.
– Röret sticks ned i ytskiktet och vi slipper därför få med sjögräs eller fiskar, materialet vi får upp blir ganska rent, säger Freddie Stjernström.
I lastutrymmet sjunker sanden till botten och överflödigt vatten får rinna ut på sidorna. De utsorterade stenarna slängs tillbaka i havet. Fartyget går sakta framåt, och på botten bildas en slags undervattensgata som dock återställs relativt snabbt, uppger Freddie Stjernström.
– Det beror lite på väder och strömmar.
Ett av NCC Roads danska fartyg, Baltic, går i stadig trafik till Risholmen, längst ut i Göteborgs hamn. Varje år levererar hon cirka 50 000-60 000 ton till NCC Roads i Sverige och sandens första anhalt blir ett tre veckor långt mellanspel på Risholmen.
Syftet med att lagra materialet är att låta vattnet avdunsta och på så sätt få ner salthalten i havssanden, det är viktigt, inte minst med tanke på att den mesta importerade sanden går till betongtillverkning.
– Salt och betong är inga kompisar, kommenterar Freddie Stjernström.
Havssanden kan ersätta en stor del, cirka 60 procent, av naturgruset i betong.
– Havssanden är till och med bättre än naturgruset eftersom det inte behövs lika mycket vatten och man därför kan minska cementhalten i betongen, säger Freddie Stjernström.
Han uppger att havssand som betongballast innebär att man kan minska vattnet med cirka 40-60 liter per kubikmeter betong, och därmed halten cement med cirka åtta kilo.
– Cementen är den stora miljöboven i betong, den är dyr och miljökrävande att framställa, kommenterar Freddie Stjernström.
Även kvaliteten uppges öka, eftersom havssanden är tvättad, och därmed blir andelen mycket fint material låg.
– Det finns inte mycket filler i havssand och ju mer vatten och filler det är i ballasten, desto större risk blir det för ytsprickor i betongen, förklarar Freddie Stjernström.
Han tillägger att en stor del av Citytunneln i Malmö byggdes med betong som hade sjösand som ballast
. – Det är ett stort referensobjekt. De danska havsbottnarna bidrar alltså med en hel del ballastmaterial till svenska byggen, men i Sverige utvinns ingen havssand alls.
Freddie Stjernström förklarar att svenska och danska myndigheter intagit helt olika ståndpunkter i frågan.
– I Danmark anser myndigheterna att utvinningen inte stör naturen på havsbotten, de kan till och med se verksamheten som en fördel, säger Freddie Stjernström och uppger att fördelen bland annat består i att de stenar som slängs tillbaka bildar temporära rev som kan fungera som barnkammare för fiskar.
– Det blir föryngringsytor som sedan rivs upp med strömmen, men som fyller en funktion, säger Freddie Stjernström.
Han är övertygad om det finns en stor marknad för produkten och tror att det finns många svenska havsbottnar som går att exploatera.
– Vi har inte lika många sandbottnar som Danmark och det krävs viss kvalitet, men till exempel i Halland och på sydkusten finns flera fina områden.
Freddie Stjernström anser att havssand är ett utmärkt sätt att ersätta naturgruset, som ju inte får användas lika frikostigt som förr, och hoppas att svenska myndigheter också ska se metoden som en möjlighet att ersätta eller åtminstone komplettera naturgruset utan att skada naturen.
– Vi på NCC vill gärna att man ska få utvinna havssand i Sverige. Å andra sidan klarar vi oss bra med det vi importerar från Danmark. Men visst vore det vore bra om vi kunde få ett så bra material närmare våra hamnar.