23948sdkhjf

Förbifart Stockholm bra för hela Sverige

Förbifart Stockholm blir av. Regeringen har gett tillstånd till projektet, som kommer att kosta 27 miljarder kronor och beräknas vara klart 2020.

Så blev det äntligen klartecken för Förbifart Stockholm. Den drygt två mil långa motorvägen kommer att ta åtta år att bygga, kosta 27 miljarder kronor och bli klar 2020. Trafikleden ska sammanbinda Stockholmsregionens södra och norra delar samt avlasta den starkt trafikerade Essingeleden.


Leveranstidningen Entreprenad frågade läsarna på webben vad man tyckte om Förbifart Stockholm. Bra för Sverige? Bra för Stockholm? Dåligt? 57 procent anser att Förbifart Stockholm är bra för Sverige totalt sett medan 43 procent anser att motorvägen är bra för Stockholm. Ingen anser att motorleden är dålig.


NCC Anläggning fick för ett år sedan entreprenaden för Norrströmstunneln, en etapp på Citybanan och nyligen två tredjedelar av tvärbanans sträckning från Alvik till Solna station. När husbyggandet drabbas av lågkonjunktur är infrastruktursatsningar välkomna.


Vi tycker beslutet är bra, framför allt med tanke på Stockholm. Vägnätet här är ett problem och i synnerhet Essingeleden. Vi som arbetar med anläggningsprojekt inser att det är nödvändigt att man satsar på infrastrukturen, säger Maria Zimdahl, chef för NCC Anläggning.


- Beslutet är inte bara positivt för regionen utan även för konjunkturen som innebär att det är tuffare på bostadssidan och då är det bra att anläggning väger upp.


Carina R Nilsson, vice vd och transportpolitiskt ansvarig i Sveriges Åkeriföretag påpekar att det både behövs ökad kapacitet och ökad flexibilitet av vägtransportsystemet och att beslutet kommer för sent.


- I själva verket hade det varit bra om förbifarten hade varit färdig för tio år sedan. Ett beslut om Förbifart Stockholm, hur glädjande det än är, ger oss förbättringar om tidigast tio år.


Stockholms Handelskammare anser att beslutet är det viktigaste på ett halvsekel för att förbättra framkomligheten på vägnätet i Stockholmsregionen.


Nu krävs också snabba beslut för att bygga ut tunnelbanan och anslutningarna till Citybanan så att också kollektivtrafiken får tillräcklig kapacitet. Det kräver att staten skjuter till mer pengar till Stockholmsregionen, säger Handelskammarens vd Peter Egardt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093