Fast mark för entreprenören att stå på
En stabiliserad terrass blir en stabil grund även för entreprenören. Det tror i alla fall Peab, som satsar på allt fler stabiliseringar när uppdragen går från vara traditionella utförandeentreprenader till funktionsentreprenader där entreprenören ansvarar för både dimensionering, drift och underhåll.
– Bärigheten var bra och vi slapp sprickor, säger Joel Lovén, arbetsledare på Peab.
Peabs geotekniker Per Lindh var med redan då, och uppdraget fanns med som en del av hans doktorandprojekt vid Lunds tekniska högskola.
– Tekniken är inte ny, på 1960- och 1970-talet stabiliserades en del mark i Skanskas regi, men sedan ändrade man i reglerna så att de ekonomiska incitamenten försvann.
Per Lindh nosade dock upp de gamla metoderna, och undrade om det inte fanns en hel del att hämta här. Peab var med på noterna, och hittade med tiden allt fler projekt som lämpade sig för stabilisering.
– Vi jobbar mycket med lermorän, som ger bäriga vägar med hög kvalitet. Problemet är dock vädret, blir det mycket nederbörd kan vi inte använda leran, men om man tillsätter kalk blir det en helt annan mark.
Genom att stabilisera leran utökar man därmed säsongen, och fördelarna slutar inte där, förklarar Per Lindh.
– Stabiliserar man den befintliga marken, och ibland också bärlagret, kan man lägga ett tunnare asfaltlager ovanpå, då minskar också problemen med plasticitet i asfalten, man får en stabilare grund.
Vägbyggare lutar sig normalt mot Vägverkets skrift ATB Väg när det ska dimensioneras. Där anges att vägen ska tåla en axellast på tio ton. När Peab började stabilisera terrasser kunde vägarna i stället tåla en axellast på tolv ton.
– Beständigheten blir därför längre och underhållsbehovet mindre, säger Joel Lovén.
Och vägarna behöver bli tåligare, uppger han.
– Problemet med överlastade lastbilar är stort, så tolv ton är ofta närmare sanningen än tio ton.
I traditionella utförandeentreprenader där Vägverket anger att ATB Väg måste följ