23948sdkhjf

Bofors föll för snabbhet och styrka

Säkrare, snabbare och effektivare. BAE Systems Bofors AB anser att Archer revolutionerat artilleriet, och de ger dumpern äran. – Vi ligger i framkant och det är bland annat dumperns förtjänst, säger Hans Pettersson, projektledare på BAE Systems Bofors.

Artillerisystemet Archer är BAE Systems Bofors största projekt för närvarande, och eftersom vapnet i sig inte är nytt har projektet etiketterats som ett renoveringsuppdrag. Men Hans Pettersson och Bertil Wall, som är projektledare respektive biträdande projektledare för Archer på BAE Systems Bofors AB, konstaterar att dumpern som ny bärare inneburit att hela vapenslaget revolutionerats.

– Det är ett jättestort steg, det är i princip ett helt nytt koncept. Nu blir artilleriet rörligt, det kommer att gå snabbt att gruppera sig och skjuta, det krävs mindre personal och det hela är mycket mer automatiserat, säger Hans Pettersson.

– Det är en helt annan kategori av artillerisystem även om en viss del av vapnet är detsamma, det är unikt att använda ett midjestyrt chassi och det finns inget liknande system med så hög grad av automatisering, säger Bertil Wall.

De jämför Archer med hur man löst problemet i andra länder. Varianterna är många, allt från att sätta ett enklare system på ett lastbilschassi, vilket i så fall innebär att personalen står oskyddad, till att använda tunga bandfordon. Archer blir i detta sammanhang en gyllene medelväg, ett enkelt system med bra personskydd, och BAE Systems Bofors ser konceptet som unikt.

– Vi ligger i framkant och det är bland annat dumperns förtjänst, säger Hans Pettersson.

– Det är ett stort steg att personalen är så skyddad, allt är helautomatiskt och de behöver aldrig lämna hytten, tillägger Bertil Wall.

Med Archer skyddas personalen inte bara från fiendens attacker, utan även från de negativa effekter som det det egna skjutandet innbär.

– När personalen tvingades stå ute och skjuta utsattes de för ljudtryck när de sköt och det räcker med ett antal skott innan man överskrider gränsvärdet, säger Hans Pettersson.

När de kan sitta i hytten slipper manskapet helt utsättas för ljudtryckspåverkan.

– Det har varit en mycket viktig parameter för oss. BAE Systems Bofors AB har under arbetet med Archer utvärderat en lång rad olika bärarkoncept.

– Huvudskälet till att vi valde dumpern var att det var ett civilt standardfordon som är väl beprövat och klarar tunga lastförhållanden, tunga drifttider med mera, förklarar Hans Pettersson.

Dessutom är livcykelkostnaderna låga, konstaterar han.

– Man får ett stort driftuttag ur dumpern, och den är mycket lämplig att lägga en vapenlast på.

Dumpern klår till exempel en lastbil eftersom bakramen är så stabil, förklarar han.

– Bakramen är trepunktsupphängd mot boggiaxeln, jämfört med en lastbil som ofta har en bakram som vrider sig, därför får man en plan opåverkad yta att lägga vapnet på.

Dumperns bakram är dessutom gjord för att klara riktigt tunga laster.

– Vårt vapensystem väger kanske 12-13 ton i grundutförande, med tilläggsskydd och ammunitionslast blir det 5-6 ton till och under skjutning blir påfrestningen ännu större. Men det klarar leden mellan dragare och bakram med god marginal eftersom vi använder en A30 som ska klara 30 tons last, säger Bertil Wall.

Ett bandburet fordon skulle klara sig bättre i djup snö, men är å andra sidan både dyrt och besvärligt att frakta, transporterna kräver trailer och driftskostnaderna blir höga. Medan dumpern kan ta sig fram för egen maskin.

– Man slipper logistiska tillägg, vi har kört Archer hela vägen från Karlskoga till Boden utan några större föreberedelser, säger Bertil Wall.

– Vår bedömning är att dumpern tål att jämföras med bandfordon, och den är avsevärt bättre än lastbilar avseende terrängframkomlighet, säger Hans Pettersson.

Volvo CE kommer att leverera den första bäraren i slutet av augusti 2010. Sedan tar det ungefär ett halvår innan BAE Systems Bofors är klara med sin del, och det första serietillverkade Archer-systemet kan rulla ut från monteringsfabriken i Karlskoga.

Varje Archersystem beräknas kosta 30-40 miljoner kronor att tillverka beroende på utrustningsnivå och BAE Systems Bofors räknar med att leverera alla system på knappt två år.

Norge och Sverige kommer sannolikt att beställa 24 system var, och när de är levererade kommer BAE Systems Bofors att rikta blickarna mot övriga världen.

– Norden är prioriterat, till exempel Danmark som var med i projektet tidigare men tillsvidare hoppade av, de kan dra nytta av den produktion som finns för Norge och Sverige, och den gemensamma supporten, säger Bertil Wall.

Målet är att sälja till andra länder, och intresse finns försäkrar Hans Pettersson.

– När vi kan visa att serietillverkningen är igång är chanserna goda, Archer borde passa överallt.

BAE Systems Bofors hoppas till exempel kunna sälja in en något enklare variant av systemet till Indien.

– Det blir ett enklare skjutandesystem utan magasin, för att hålla nere priset, kommenterar Bertil Wall.

BAE Systems Bofors är mycket nöjda med dumperns gästspel i den militära världen, och ser maskinens andra karriär som en extra bonus.

– Det har varit en ledstjärna i hela projektet att använda standardprodukter så långt det går, det är ytterligare en fördel med dumpern, här finns reservdelar med mera som vi kan nyttja, säger Hans Pettersson. T

Tanken är faktiskt att BAE Systems Bofors ska bli ett slags Försvars-Swecon, som får tillgång till Volvos reservdelar så att de kan serva Archer över hela landet.

– Vi håller på att diskutera en sådan lösning, säger Hans Pettersson.

Fotnot: Läs mer om Archer (klicka på länkarna nedan):

Dumper blev kanonlösning.

Dumpern knockade konkurrenterna.



Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093