Svevia räknar med revansch
Nyfödda Svevia satsar hårt på att växa på anläggningssidan, bjuda upp till dans i de riktigt stora konsortierna och ta betalt. Målet är att bli rejält lönsamma och visa skeptikerna att de faktiskt aldrig var Vägverkets kelgris.
- Efter ett år i Vägverket Produktion kan jag säga att vi snarare åtnjöt statusen minst gynnad nation, dundrar han.
Vägverket har varit mycket duktiga på att att hålla Produktion på minst en armlängds avstånd, hävdar Per-Olof Wedin, och ser fram emot att kunna bevisa att Svevia klarar sig utmärkt på egen hand.
- Vi vill visa att vi har det som krävs och revanschlusten är stor.
Ny organisation
Förändringens vindar kommer att svepa över Svevia när man nu definitivt lämnat Vägverket bakom sig.
- Det var mycket som var bra i Vägverket Produktion, och det tar vi självklart med oss, till exempel att vi är den entreprenör som kunderna anser vara trovärdigast. Sedan finns det andra saker som vi ska förbättra, säger Per-Olof Wedin.
En ny organisation införs redan den 1 april, Svevia överger modellen med affärsområden för anläggning, beläggning, drift och underhåll, och delar i stället in landet i fyra geografiska områden, som sedan samlar samtliga verksamhetsområden.
- Vårt affärsområde Nord har fått stå modell, och den första april införs regionerna Nord, Syd, Mitt och Väst, säger Per-Olof Wedin.
Syftet är att få en bättre samverkan både internt och gentemot kunderna.
- Genom att lägga samman drift och underhåll med anläggning får vi ett effektivare system, säger Per-Olof Wedin.
Han uppger att organisationen för övrigt ligger fast, ”i den här vändan”. Kommer det alltså en vända till?
- Det kommer alltid en vända till, någon gång. För organisationer är förändringen det enda beständiga, man måste anpassa sig efter en föränderlig värld, säger Per-Olof Wedin.
Den nya organisationen ska åtföljas av en mer affärsmässig inriktning.
- Som bolag måste vi uppfylla den mycket krävande ägaren statens krav, det är samma krav som ställs på börsbolag vad gäller rapporter och prognossäkerhet, och det måste vi jobba på, med stort fokus på resultat och prognoser, kommenterar Per-Olof Wedin.
Lönsamhet ska bli en starkt lysande ledstjärna.
- Det är min bergfasta övertygelse att den enskilt största trivselfaktorn på ett företag är lönsamheten, är man lönsam kan man utveckla sin personal, utveckla sina metoder och utvecklas med sina kunder. Och då blir man ännu lönsammare!
En god cirkel således, men hur åstadkommer man en sådan?
- Det är oerhört viktigt att ha engagemang i fältet, därför passar det bra med den omorganisation vi gör i dagarna.
Lönsamhetslängtan
Affärsmässigheten ska lysa igenom på alla plan, likt en duktig hantverkare som knappt hinner lämna kunden innan en mycket specificerad faktura landar på hallmattan, ska Svevia till exempel bli bättre på att ta betalt.
- Vi kommer att ha ett större tryck på oss och vi ska bli affärsmässigare i alla delar, gentemot beställare, kunder och leverantörer.
Per-Olof Wedin vill få samtliga 2 500 anställda att ”brinna av lönsamhetslängtan”, och sedan Svevia föddes på nyårsdagen har han därför rest landet runt för träffa flertalet anställda och förhoppningsvis ingjuta dem med både framtidstro, arbetsglädje och den påbjudna lönsamhetsivern.
- Jag har tennisarmbåge av att ha hälsat på alla men det har varit jätteroligt, ler han.
Målet är alltså att bli bättre, men omsättningen - som var cirka 7,5 miljarder 2007 - måste inte öka i sig, uppger Per-Olof Wedin.
- Vi har ett brett mål och det gäller framför allt att öka lönsamheten. Vi ska ha tätare kundkontakter och känna vår marknad mycket bättre, vi ska vara trevliga och tillmötesgående och mer affärsmässiga och ta betalt för det vi gör. Vi ska också vara en attraktiv arbetsgivare och har därför en nollvision vad gäller arbetsplatsolyckor, vi ska sköta vårt åtagande mot miljön och leverera den kvalitet vi utlovat.
Även underentreprenörer och leverantörer kommer att märka av Svevias nya giv.
- Även de ska brinna av lönsamhetslängtan!
Strikt fokus ska läggas även på själva verksamheten.
- Vi kommer att bli mer selektiva när det gäller vad vi räknar på, kompetens och komplexitet ska matcha.
Svevia kommer också att fokusera hårdare på sitt kärnområde infrastruktur.
- Det finns inget annat företag som har sånt fokus på att bygga och sköta vägar som vi, det ska vi bygga vidare på.
Konsortier
I en tid när bostadsbyggandet är kallt som is ökar förstås även konkurrenternas fokus på infrastruktur, men Per-Olof Wedin tror inte skillnaden blir så stor på de stora projekten.
- Men vi är inte rädda för att få ökad konkurrens, vi måste ju vässa oss.
Han beskriver drift och underhåll som Svevias ryggrad, där har man en position man vill försvara. På anläggningssidan är målet att bli större, och som eget bolag får man för första gången möjlighet att delta i konsortier, något som Vägverket Produktion aldrig kunde göra eftersom de inte hade rätt att äga aktier.
- De riktigt stora infrastrukturprojekten som Förbifart Stockholm, Motala, Sundsvall med flera är för stora och komplexa för ett företag i vår storlek att ge oss på, ska man under jord i Stockholm, bygga tunnlar eller vara med i de stora broprojekten, så måste man vara med i ett konsortium, konstaterar Per-Olof Wedin.
Han beskriver processen som ett slags ”hela havet stormar”, där Svevia nu deltar med full kraft.
- Vi både friar och blir uppvaktade, säger han hemlighetsfullt.
En annan möjlighet som yppat sig sedan Vägverket Produktion blivit Svevia är att växa genom företagsuppköp.
- Det tittar vi alltid på, säger Per-Olof Wedin.
Som eget bolag har Svevia också möjligheten att söka sig utomlands.
- Men expansionen sker ju ofta som en jäsande bulle, man utgår ifrån var man är och vi är både stora och kunniga på drift och underhåll och då faller det sig naturligt att börja inom rikets gränser.
Miljökrisen klår finanskrisen
Framtiden bär dock med sig en rad utmaningar, och trots allt elände som finanskrisen inneburit tror Per-Olof Wedin att miljöproblematiken är långt allvarligare.
-Miljökrisen kommer att finnas kvar långt efter det att finanskrisen blåst över och här ska även vi vara med och leta lösningar, vi kan till exempel arbeta med kallare och tunnare beläggningar och försöka få beställaren se hur mycket det kostar att bygga en väg jämfört med vad det kostar att underhålla den när den är klar, man kan också få trafiken att flyta bättre genom att använda intelligenta trafikskyltar.
Innebär detta att Svevia kommer att satsa mer på forskning och utveckling?
- Vi ska vara med på selektiva delar, säger Per-Olof Wedin.
Svevia kommer också att verka för nya upphandlingsformer.
- Vägverket säger att de vill ha 30 procent totalentreprenader, det är ett spännande område men det är viktigt att upphandlingsformerna är förutsägbara och att det finns någon slags nödutgång om det går riktigt på tok för den som till exempel ska bygga en väg och sköta den i 15 år, risken måste också ha ett pris, annars kommer ingen att våga ta på sig jobbet.
Spännande
Det är också viktigt att skapa utrymme för tekniska förbättringar och nytänkande anser han.
- Drift och underhåll är en industriell process, med repetitiva moment som kan förfinas, därför krävs stabila upphandlingsformer, säger Per-Olof Wedin. Han har funnit sig väl tillrätta i anläggningsbranschen, trots att han knappt hört talas om Vägverket Produktion innan han fick erbjudandet att bli vd för företaget.
- Jag jobbade 27 år inom skogsindustrin, men när jag fick erbjudandet var det för spännande att tacka nej till, säger han.
Hans karriär började på SCA i Sundsvall och han har sedan växlat forskning och utveckling med produktion, bland annat på SCA, Modo och Stora Enso, där han både ansvarat för logistiken och varit affärsområdeschef för obestruket magasinspapper på Stora Ensos anläggning i Dusseldorf. Han har också arbetat som brukschef i Grycksbo. Nu är det dock anläggningsbyggande och drift och underhåll som gäller för ångermanlänningen.
- Skillnaderna mellan privatindustri och ett nyfött Svevia är mycket mindre än jag trodde, både problemen och lösningarna är ungefär desamma, konstaterar Per-Olof Wedin.
Han deklarerar dock med självklar pondus att infrastruktur är framtiden.
- Det är kul att äntligen vara i en framtidsbransch, det är betydligt mer hippt i dag att bygga vägar än att hänga på Stureplan, finansbranschen är iskall medan det satsas på vägar och infrastruktur i hela världen!