23948sdkhjf

Stickor och strån ryker i Uppsala

Vass i putsen och sand i valven innebär handplock och en hel del damm. Men lättrivet blir det, Stora stygga vargens metod kanske inte förslår, men en bestämd knuff med skopan räcker långt när Lodab— under största möjliga tystnad- river giftfyllda hus på Akademiska sjukhuset.


Uppsala . – Det här huset har ingen chans mot maskinen, det är bara tegel, och rasar bara man sätter skopan mot det, säger Robert Nyberg, rivare på Lodab, rivningsföretaget som just nu är i full färd med att riva sex hus på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vårsolen skiner, men Robert Nyberg är svettig av helt andra skäl när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på en tisdag i slutet av mars. Rivningen av de anrika byggnaderna medför nämligen mycket handjobb både för Robert och för maskinföraren Niclas Sjölander som fått hoppa ur sin Hitachigrävare på 46 ton för att i stället för hand sortera det myller av material som blir resultatet när ett gammalt hus rivs.

– Det är mycket plock, taket är fullt av skräp, suckar Robert Nyberg. – Husen är gamla och består av mycket trä, betong och tegel, i vissa tegelväggar har de satt vass i putsen och det gör att det blir en miljard olika fraktioner, förklarar Mats Johansson, Lodabs platschef på rivningen.

Husen minner verkligen om en svunnen tid med överskriften "röntgen" prydligt inpräntat över ingången. De byggdes i början av 1940-talet och här huserade länge både just röntgen och den psykiatriska vården. Den sista hyresgästen blev mammografin och de sex husen ska nu lämna plats för ett nytt, toppmodernt psykiatricentrum.

– Det blir en jätteanläggning, säger Mats Johansson.

Ett hus är redan rivet, och ligger som en jättelik hög betong nära ambulansinfarten. Ett annat är halvt om halvt nedslaget och i de övriga blåser småmaskinerna rent invändigt. Rivningen har hittills fått utföras i etapper, där varje rivningsvända följs av en plockvända. Om en vecka ska dock en mindre grävmaskin på 35 ton ansluta, och då får den sköta merparten av sorterandet medan den större maskinen kan ägna sig uteslutande åt att riva huset. En uppgift som alltså visat sig vara ovanligt lätt.

– Vi tänkte klippa ner husen, men det visade sig att det räckte att använda skopan, husen är så dåliga, säger Mats Johansson.

Det räcker i princip att lägga an skopan så ger byggnaden vika, bara betonggolvet kan behöva tryckas till lite extra. En del av husen består i princip bara av trä, puts och isolering, det är bara källarvåningen som är byggd av betong. Mats Johansson konstaterar att äldre hus är mer lättrivna än modernare konstruktioner.

– River man ett prefabhus får man tänka sig för, att ta en viss balk kan leda till att hela huset rasar, gamla hus hänger ihop bättre.

De ärevördiga gamla husen rymde dock en hel del otäcka hemligheter.

– Det har varit otroligt mycket sanering, en hel del PCB men framför allt jättemycket asbest, berättar Mats Johansson.

Asbesten hittas främst i ventilationen, som finns kvar trots att den bytts ut och byggts på under årens lopp.

– De som bytte sist lät tyvärr de gamla asbeströren vara kvar, de pluggade bara igen dem, säger Mats Johansson.

Lodab fick därför börja med ett gediget saneringsarbete, under de tre första månaderna rensade man bort totalt 30 ton asbest och 300 kg PCB. När det var klart började man selektivriva, och lät några Bobcat-lastare och Brokkar blåsa ur byggnaderna. Brokkarna och kompaktlastarna arbetar sig från hus till hus, när ett blåsts ut och överlämnats i grävmaskinens våld, går de vidare till nästa. Förarna har utrustats med masker, och Lodab har också fått vara flitiga med vattningen under projektets gång. Det har nämligen dammat rejält.

– Det är mycket damm eftersom valven är delade och mellan övervalvet och undervalvet har man lagt sand. Vinden är dessutom full av torra material som sågspån och tegel, säger Mats Johansson.

Att riva mitt i ett sjukhusområde kräver finess, två mycket närliggande byggnader ska bevaras, och under projektets gång kommer verksamheten i dessa hus att fortgå som vanligt. Det ställer stora krav på rivarna och för att skona patienter och vårdpersonal har Lodab därför satt upp bullerplank.

Man har också bemödat sig om att hålla alla berörda uppdaterade om vad man tänker göra, när man tänker göra det och hur det kommer att märkas.

– Vi berättade till exempel flera veckor i förväg att vi skulle såga genom huset nära deras verksamhet, så att de kunde boka om alla patienter, säger Mats Johansson.

Förutom största möjliga tystnad har man också fått ta hänsyn till de många ambulansinfarterna längs med rivningsplatsen. Vägen runt är central för akututryckningarna, och man får på inga villkor blockera sträckan. Det har lett till att Lodab fått köra sina långsamma maskiner runt huset, eller ta sig via omvägar in till rivningsplatsen. Man har också fått vara stenhård med att besökande lastbilar ser till att stänga grinden efter sig.

– Det har hänt att patienter förirrat sig in hit, och det får inte hända igen, säger Mats Johansson.

Rivningen uppges resultera i totalt cirka 15 000 kubikmeter rivningsmaterial, material som ska sorteras och transporteras till tipp, En hel del kommer dock att säljas vidare till lokala bönder som vägbyggnadsmaterial, ett bra sätt att minska tippkostnaderna.

– De vill ha tegel och betong utan armering, säger Mats Johansson.

Lodab har totalt sju personer på plats, en grävmaskin och några Bobcats. Projektet påbörjades i januari, stomrivningen startade den 9 mars och den sista juni ska allt vara klart. Markarbetena för det kommande bygget inleds redan den första juni. En del av grunden kommer att bevaras till dess att spontningen för det nya bygget är klar.

– De är rädda att vägen sticker annars, kommenterar Mats Johansson.

Han tycker att arbetet gått bra, och förlöpt utan vare sig incidenter eller särskilda problem. Ett lagom jobb för Lodab, som annars gillar när det är lite komplicerat.

– Vi gillar det som är krångligt och har alla tänkbara maskiner, men det är kul med en lätt rivning också ibland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078