Satsar på nya marknader
Uppfinningen från 1980-talet har redan erövrat gruvorna. Nu satsar Wassara på att sälja hela borrsystem även för anläggningsprojekt och dammförstärkning i hela världen.
– Nu säljer vi hela system, över hela världen, säger Michael Beas på Wassara.
Själva grunden är förstås den vattendrivna hammaren som föddes som ett utvecklingsprojekt på Atlas Copco på 1980-talet. Atlas Copco valde dock till sist att inte satsa vidare på hammaren, och i stället köpte en av uppfinnarna patentet tillsammans med sin bror.
– Det var två bröder från Gällivare som hette Gustafsson, de startade företaget som då hette G-drill, berättar Michael Beas.
Efter några år sålde bröderna före taget till LKAB, som letat med ljus och lykta efter nya borrtekniker. – De vill göra raka och långa hål, säger Michael Beas. Önskemålet "långa" kom sig av att det är dyrt att göra orter, samtidigt som man vill kunna tillgodogöra sig all malm mellan orterna.
Önskemålet "raka" kom sig av att de sprängda sten arna helst ska bli ungefär lika stora, och för att kunna kontrollera sprängprocessen bör hålen vara just raka.
– De ville också få en bättre arbetsmiljö och slippa den dimma av smörj olja som uppstår när man borrar med luft, säger Michael Beas.
G-drill och LKAB föll i varandras armar, och i dag sker nästan all uppåt borrning i LKAB med vattenborrning.
– De är en stor och viktig kund, och även våra ägare, ler Michael Beas.
Företaget har länge fokuserat på gruvnäringen. Under en period har även Sandvik varit delägare i Wassara, men sedan 2006 är åter LKAB ensam ägare av företaget som bytte namn till Wass ara 2001.
– Namnet kombinerar det tyska Wasser (vatten), det finska vasara (hammare) och det samiska vass ara (källa, kraft), förklarar Michael Beas.
2006 var man totalt 12-13 anställda, hälften satt i Stockholm och hälften i Malmberget.
– I dag har vi totalt ett tiotal anställda i Lappland, 12 i Stockholm och representanter i Chile och England. Vi har även köpt hammarfabriken i Hudd inge och börjat sälja hela systemet i stället för bara hammaren, säger Michael Beas.
Även tidigare hade företaget sålt en del utomlands, men nu har den verksamheten strukturerats upp.
– Hela organisationen är mer kund- och marknadsanpassad, vi satsar till exempel en del på USA, där det finns många eftersatta dammar där vår teknik passar in utmärkt, säger Michael Beas.
Under många år sålde Wassara alltså bara själva hammaren plus några få andra delar, och lät kunderna kombinera denna med utrustning den de redan hade eller införskaffade på egen hand.
– Då lät vi entreprenörerna välja borr krona, borrör och så vidare själva, säger Michael Beas.
2006 valde man dock att i stället satsa på att leverera hela system.
– Använder man en luftborrkrona till vattenhammare blir det inte lika bra, eftersom kronskaftet inte är anpassat, även de andra delarna måste vara gjorda för att fungera med vatten, förklarar Michael Beas.
Wassara har tagit över tillverkningen av flera produkter, hammaren tillverkas numera i i en egen fabrik i Huddinge och borrkronorna görs av Atlas Copco- företaget Secoroc.
– De designas i samråd med våra ingenjörer och samma sak gäller för vattenpumpen, säger Michael Beas.
Han betonar vikten av att använda produkten på rätt sätt.
– Det är inte svårare än att borra med luft, men det är lite annorlunda, och gör man inte rätt blir det inte bra.
De som köper systemet erbjuds därför att få lära sig använda den.
– En del är mycket erfarna borr are, och kan allt om luftborrning. Men att borra med vatten är lite annorlunda, och därför är det vikt igt att vi är ödmjuka och lägger fram det på rätt sätt så att våra killar från teknisk support får chansen att utbilda även de som jobbat i 30 år, säger Michael Beas.
2006 omsatte Wassara 36 miljoner, 2007 var siffran 41 miljoner.
– Och för 2008 ligger vi i nivå med vårt mål på omkring 60 miljoner, säger Michael Beas.
Gruvverksamheten dominerar fortfarande och står för 40 procent av Wass aras omsättning. Michael Beas, som ansvarar för området Construction Norden och Baltikum, ska dock göra allt han kan för att försöka öka Constructions procentuella andel.
– Vi tror mycket på anläggning, och är övertygade om att vi kan slå igenom mycket mer fram över, kunderna är rätt mogna, de använder produkterna och ser fördelarna när det gäller till exempel tunnelbyggen, grundförstärkning, järnvägar och broar, säger Michael Beas.
En annan marknad man hoppas nå är energilager av olika slag, till exempel att borra för bergvärme.
– Där är mognaden lägre, det finns få spelare och vi har inte penetrerat marknaden tillräckligt, kommenterar Michael Beas.
Han ser dock en enorm möjlighet inom den sektorn.
– Det borras många hål för fastigheter, sjukhus, skolor, gallerior, och de måste vara djupa, raka och långa med 5-6 meters mellanrum. Det är också ett område där man inte vill risk era att luft sticker iväg och får byggnader att sätta sig.
En tredje marknad som Wassara hoppas mycket på är dammförstärkning, dels inför de hotande klimatförändringarna, dels för att dammarna börjar bli lite till åren.
– Man måste borra hål för att sätta dit mätutrustning så man exempelvis kan se om dammen läcker. De hålen måste vara mycket raka, och det är också viktigt att inte borra med luft, då detta kan riskera sättningar i omgivande formation.
Finns det fler som nappat på vatten borridén?
– Vi har hört ryktas att det händer saker på marknaden, det ska finnas företag i Sydostasien som gör liknande saker, säger Michael Beas.
Han välkomnar konkurrens.
– Konkurrens tvingar oss att bli ännu bättre och snabbare, i dag är vi relativt ensamma om tekniken men vi vet att vi har en bra produkt och att fler kommer att inse det.