Mineraljakten intensivare än på länge
Intresset för att leta mineraler bara växer, koppar är populärast, men uran och ädelmetaller är också heta. Antalet nystartade gruvor är större än på länge, och även gamla gruvor får nytt liv.
– Det handlar om alla metall malmer och en del sällsynta industrimineral, säger Jan-Olof Hedström, Bergmästare på Bergsstaten.
Han fanns med på årets Bergsprängardagar som anordnades i slutet av januari utanför Stockholm, och kunde lugna de närvarande bergsprängarna genom att förklara att myndigheten inte har till uppgift att hämma gruvverksamheten, snarare tvärtom.
– Vår uppgift är att vara opartiska och möjliggöra gruvdrift och prospektering.
Jan-Olof Hedström tillägger att prospektering och gruvverksamhet klassas som ett angeläget allmänt intresse, och att det därför kan stå över enskilda markägares intresse. Även den av många fruktade Miljöbalken skyddar inte bara sällsynta ugglor eller unika biotoper, påpekar Jan-Olof Hedström.
– Den skyddar alla sällsynta värden, även utvinningsbara mineraler, det innebär att ett område av riksintresse SKALL skyddas mot åtgärder som kan försvåra utvinning.
Och i dagens Sverige är mineralbrytning något som allt fler vill ägna sig åt. Både antalet sökta undersökningstillstånd och antalet beviljade bearbetningskoncessioner ökar.
– I början av 2000-talet var antalet utfärdade undersökningstillstånd cirka 150. 2006 var det 500 stycken, och 2008 cirka 245-250, säger Jan-Olof Hedström.
Även antalet beviljade undersökningstillstånd har ökat under 2000-talet.
– Nu i december och januari har det i och för sig kommit in få ansökningar, men vi märker att företagen koncentrerar sig på de områden de redan har, säger Jan-Olof Hedström.
Att få igång en gruvverksamhet kräver nämligen tålamod, tid och stora arealer.
– Vår statistik visar att vi utfärdar en bearbetningskoncession för en ny gruva per 190 beviljade undersökningstillstånd, säger Jan-Olof Hedström.
Statistiken visar också att det blir ungefär en bearbetningskoncession per 7 200 markägare inom undersökningstillstånden. De som letar, letar främst efter koppar.
– Man ansöker också om att få leta efter guld, järn, zink, bly och silver, säger Jan-Olof Hedström.
Han noterar att järn kommit igen på sistone.
– För fem år sedan var ingen intresserad av järn, men nu får vi ansökningar om det igen.
Uran är också hett i dagsläget.
– Var tionde ansökan handlar om att leta uran, det kommer också en del ansökningar om alunskiffer, grafit, diamant, gas och fluorspat.
Undersökningstillstånd beviljas under vissa omständigheter. Man måste kunna visa att en undersökning kan leda till fynd, att den som söker tillstånd har kapacitet och förmåga att genomföra en undersökning, att avsikten med att skaffa tillståndet för undersökning är att faktiskt genomföra den, och inte till exempel för att som markägare kunna fördröja andra parter som är intresserade av vad som döljer sig i markerna, och att den som söker tillståndet är "lämplig", och till exempel inte misskött sig vid tidigare undersökningar.
Som väntat är Norrbotten och Västerbotten väl representerat när det gäller undersökningstillstånd. Även i Jämtland har intresset vuxit, med flera områden både kring Strömsund och Storsjön.
– Bergslagen börjar också bli mycket intressant, så var det inte för tio år sedan, säger Jan-Olof Hedström, som förutspår en renässans i regionen.
Även i söder börjar det röra på sig.
– Shell ska leta efter gas på två områden i Skåne, och man ska leta gas även på Gotland.
Jan-Olof Hedström konstaterar att det är mycket nya gruvor på gång i Sverige, fler än på mycket länge.
– Under 2006-2008 beviljade vi bearbetningskoncessioner som aldrig tidigare.
Den som får en bearbetningskon cession får rätt att under 25 år utvinna mineral på ett visst avgränsat område, och Jan-Olof Hedström ser de många beviljande koncessionerna som ett bevis för att det inte alls är omöjligt att få tillstånd att bryta mineral i Sverige.
– Vi beviljar tillstånd, sedan kanske det är svårare för företagen att få tag på pengar för att starta gruvorna.
Under 2008 beviljade Bergsstaten bearbetningskoncessioner bland annat för naturgas i Tornby, och järnmalm i Pajala. Boliden bygger ny zink- och blygruva i jämtländska Granberget och har fått bearbetningskoncession för Maurliden, LKAB bygger nya huvudnivåer och börjar också bryta järnmalm som industrimineral i Svappavaara.
– Det är också stor tillväxt på LKABs gruva i Malmberget, där man flyttat 150 villor.
Den västerbottniska gruvskaran utökas också snart, säger Jan-Olof Hedström.
– Lappland Goldminers gruva i Fäboliden är mycket nära start, det är inte höga halter men en väldigt stor guldmalmfyndighet, och företagets gruvor i Blaiken och Svärtträsk är bara dagar ifrån brytning.
Han konstaterar att det är 10-12 gruvor på gång i hela landet, och att man även återupptar verksamheten i nedlagda gruvor.
– I Dannemora är till exempel miljö tillstånden klara, och där finns lika mycket kvar i gruvan som det som bröts fram till 1992