Stor framtidstro på Göteborgsmässa
Marknaden är inte lika het som för ett halvår sedan, men telefonerna ringer betydligt oftare än i höstas och antalet tecknade order ökar. Ingen skär guld med täljknivar, men den allmänna uppfattningen på Göteborgsmässan Byggmaskiner var att marknaden har tagit fart igen – om än i något dämpad form.
– För oss är det premiär på Bygg maskiner. Anledningen till att vi ställer ut här är just att vi räknar med att möta kunder i rivningssegmentet, säger försäljningschef Per Carlsson. På plats fanns två rivningsanpassade bandgrävare i LCD-utförande – alltså inte high reach – som speglade sig i Gothias skinande fasad. Ur företagets utbud av rivningsförberedda grävare i storlekar från 21 till 45 ton valdes att visa PC290LCD-8 och PC350LCD-8, maskiner som gick direkt från mässa till kund. Den mindre går nu hos Filip stads Specialmaskiner medan den större hamnade i Stockholm hos Rivners.
– Det har börjat lätta lite nu, med en hel del uppslag. Det var otroligt mycket tuff are under hösten. Ett stort problem har varit att bankerna inte tagit sitt ansvar under krisen, säger Per Carlsson.
– I och med att det generellt finns en del maskiner i lager ute på fabrikerna har leveranstiderna kortats avsevärt. Några veckor får man ändå räkna med eftersom vi har en hög specifikationsgrad i Sverige och de maskiner som finns är i basutförande utan de applikationer som vi efterfrågar här. Per Carlsson tycker att Komatsu i flera avseenden har lyckats återhämta sig på den svenska marknaden. Det gäller framför allt för de stora maskinerna. Bland annat har hjullastaren WA500 utvecklats till något av en volymmaskin. Däremot har inte servicesegmentet varit lika framgångsrikt.
– Nu har vi också rensat bort en del äldre maskiner. En del har vi avyttrat utomlands, bland annat i Mellanöstern. En helt ny kontakt som knöts under mässan kom från holländska trading- och uthyrningsföretaget Euro Machinery. Trevor Sauvarin och hans kollega trodde i och för sig att de besökte en demoleringsmässa, men hittade en hel del utställare som kan vara värdefulla som kommande affärskontakter, antingen i samband med maskinhandel eller som svenska representanter för utrustning som kan anpassa entreprenadmaskiner till tuffa rivningsarbeten.
Även för Andersen Contractor i Örsundsbro var det premiär på Bygg maskiner. Företaget har ingått ett samarbetsavtal med den italienska snö kanontillverkaren Techno Alpin som nu tagit fram två helt nya maskiner för dammbekämpning, exempelvis vid rivningsarbeten, krossar, grushantering och på deponier.
– Det är inga ombyggda snökanoner utan från grunden nyutvecklade dammbekämpningskanoner som använder dysor, högtryckspump och en fläkt som skjuter på för att finfördela vattnet och sprida dropparna över den plats där man vill binda dammet. I gynnsam vind kan vattnet nå 40-60 meter. Kanonen är inte runtomsvängande, men den klarar att vridas 360 grader, säger Svante Göransson, på Andersen Contractor.
Maskinerna finns i storlekar på 340 och 545 kg och har fått modellbeteckningarna DCT40 och DCT 5 där bokstäverna står för Dust Control Technology. Maskinerna är moduluppbyggda. Det finns såväl stationära som mobila chassin. Bland valmöjligheterna finns att maskinen kan fås med och utan pump, med fjärrmanövrering och med mekaniska eller hydrauliska rörelser. Andersen Contractor lyfter fram att metoden kräver betydligt mindre vatten än traditionell vattenbegjutning samtidigt som personalinsatsen blir mindre. Ytterligare en fördel är att det går att arbeta i och under vattendimman.
– Det finns tecken på att stenlungan har kommit tillbaka. Det här kan vara ett sätt att minska riskerna och förbättra arbetsmiljön. Vi ser helt klart en marknad för produkten, säger Svante Göransson. – Det ser ut som om marknaden har blivit lite bättre efter årsskiftet. Telefonerna har börjat ringa igen efter en kraftig nedgång i slutet av förra året. Som det ser ut finns volymen i skopor, verktyg och krossar. Ytterligare en nykomling på Byggmaskiner var Sennebogen som också hakade på rivningstemat.
– Vi är små och måste visa oss. Det här kan vara ett bra tillfälle att visa upp för den svenska marknaden att Sennebogen också satsar på rivning, säger Leif Karlsson. Framför allt slog Leif Karlsson ett slag för 830-modellen som i rivnings- och återvinningsutförande har en räckvidd i sida på cirka 17 meter och väger runt 43 ton. Maskinen har skyddad sticka och tiltbar hytt och kan förses med en mängd redskap av olika slag.
Någon maskin fanns dock inte på plats. Däremot exempel ur tyska LST:s breda redskapsprogram. Företaget, med huvudkontor utanför München och huvudfabrik i Zwickau, tillverkar bland annat hydraulhammare i storlekar från 70 till 7 900 kg, olika typer av pulvriserare och saxar samt krossskopor, gripar och en del annat som kan användas vid demolering och återvinning. Mycket är på gång i ett Liebherr som växer så det knakar.
– Just nu har vi 117 byggen på gång runt om i världen. Flaggskeppet är en rysk fabrik för 200 miljoner euro. Även i Sverige satsar vi fullt trots tiderna. Skalet är klart till en ny verkstad i Malmö som ska invigas i maj-juni. Vi letar plats i Göteborg och har platsen klar för nytt huvudkontor och verkstad i Västerås, säger Marcus Östlund.
Enligt Sara Sjöberg är företaget fortfarande i en uppbyggnadsfas i Sverige och förstärker för närvarande såväl service- som säljorganisation.
– 2008 blev ett starkt år som gick bra ända in i hösten och resulterade i att vi sålde mellan 50 och 60 maskiner. Det var både band- och hjulgrävare, materialhanterare och hjullastare. Framför allt känner vi ett väldigt stort intresse för bandgrävarna – även stora. Vi har en 44 tons bandgrävare som gått 800 timmar hos Swerock Clifton.I slutet av mars räknar vi med att kunna leverera en 70 tons bandgrävare.
– Efter en nedgång i höstas är det märkbart hur försäljningen börjar komma igång igen efter julen. Nu gör vi en test på Byggmaskiner. Till Maskinexpo hoppas vi kunna visa en ny modell, en storlek större än 906, säger Sara Sjöberg.
Boxer beskrivs som en larvgående rivningsmaskin som också kan användas för bland annat lastning och grävning. Maskinen kan förses med cirka 60 olika redskap, exempelvis hydraulhammare samt hydraulisk betongborrnings- och sågningsutrustning. I sortimentet finns grävaggregat, skopor, pallgafflar och kedjegrävare bland mycket annat. Den amerikanska produkten finns i två storlekar. 300-serien väger ungefär 850 kg och har en lyftkapacitet på cirka 570 kg. 500-serien väger närmare 1,1 ton och utlovas klara lyft på ungefär ett ton. Maskinerna kan utrustas med fjärrstyrning. Båda maskinerna har en bandbredd på 87,5 cm, vilket gör att de tar sig in genom vanliga dörröppningar. Den större maskinen har variabel bandbreddning upp till 110 cm. Den mindre maskinen drivs av en bensinmotor på 20 hästkrafter från Kohler, medan den större är utrustad med en Perkinsdiesel på 26 hästkrafter.
Maskinen har via den norska Nordenagenten Dia Proff kommit till Sverige genom Maskincenter i Falköping AB.
– Norrmännen har letat representant i Sverige och tog kontakt med mig i höstas. Jag hade en elektromekanisk verkstad och har byggt liknande maskiner, om än inte i serietillverkning, berättar Thomas Gerde, som lovar att göra en maskin klar för leverans i nära samband med Byggmaskiner. Dessutom finns i skrivande stund en helt färdig maskin i Norge.
– En fördel med maskinen är att den kan användas både till rivningsarbetet och för transport av rivningsmassorna, lovar Thomas Gerde. Entreprenadmaskinspecialisten höll sig till mindre maskiner som minigrävare och minidumpers. Helt klart styrdes innehållet i montern av förväntade besök från uthyrningsföretag.
– Vi testade Byggmaskiner för två år sedan med helt suveränt resultat. Vi körde därefter på Nordbygg och nu är vi här igen. Det har varit helt klockrent för oss. Vi har fått en hel del nya kundkontakter som vi tror mycket på. Det har gått över all förväntan, säger Christel Söderberg, som också är mycket nöjd med försäljningen under föregående år. – 2008 är bästa året hittills med 400 sålda maskiner trots att det blev ett tråkigt slut. – Vi har tvingats anpassa personalstyrkan till en lägre nivå, men på ett sätt som innebär att vi förlorar så lite kompetens som det bara är möjligt. Vi får försöka vända det till något gott och bygga upp inför nästa högkonjunktur. Vi ser redan en skillnad. Telefonerna ringer och vi säljer en hel del maskiner. Vi tror på en uppgång redan under andra kvartalet, säger Christel Söderberg.
– Nu har vi en teknik som gör att vi kan köra i geometriska former. Därmed har vi en produkt som är mycket värdefull för håltagare, säger Jan-Åke Petersson på Aquajet Systems. Företagets vattenbilningsrobotar har länge används för att spola bort dålig betong vid bland annat betongrenovering och industrisanering. Den senaste generationen Aqua Cutter som lanserades i slutet på förra året kan med hjälp av ny mjukvara och exakta rörelser utföra geometriska former som parallellogram, trianglar och cirklar. Därmed erbjuds även håltagare ett tänkbart alternativ till sin maskinpark. Världspremiären var tänkt till World of Concrete i Las Vegas, men det blev på Byggmaskiner i stället.
För Brokk var det andra gången på Byggmaskiner, men det var drygt tio år sedan senast. I mitten på 1990- talet lanserades den minsta modellen i programmet – Minicut. I år var det dags för den eldrivna tretonnaren 260 som ersätter 250-modellen som hängt med företaget sedan starten på 1980-talet. Tanken var att maskinen skulle ha sin världspremiär på World of Concrete, men nu blev det något av en smyglansering på Byggmaskiner.
– Utvecklingsarbetet har tagit två år och den är rejält testad ute hos kund. De exteriöra måtten och i viss mån även vikten har hängt med från ursprungsmodellen eftersom storleken är mycket eftertraktad hos våra kunder. Men i praktiken bygger maskinen på det totalkoncept som kännetecknar övriga i familjen, bland annat lättmanövrerade och stabila stödben och lätt åtkomliga servicepunkter. Ambitionen har varit att ta fram en maskin som känns stabil både i själva rivningsarbetet och vid förflyttning, säger Eva Skinner.
Räckvidden anges till 5,8 meter. Bland redskapen finns Atlas Copcos nya hydraulhammare SB 302 och Dardas nya betongsax CC520 som ger en klippkraft på 170 ton och sägs vara speciellt framtagen för att passa robotens storlek. Sortimentet omfattar även gripdon, skopor och borrutrustning. Operatören kan köra maskinen på avstånd med hjälp av en bärbar ergonomiskt utformad manöverlåda. Signal överföringen är digital och sker via radio. Modellen ska finnas färdig för leverans.
Visserligen heter det att ensam är stark, men Brokk har som ensam herre på täppan också praktiskt taget ensam fått marknadsföra rivningsroboten som arbetsmetodik. Vare sig DMX eller Finmac har i någon större utsträckning kunnat hjälpa till att dra det lasset. Då har man inom Brokk-sfären betydligt större tilltro till att Husqvarnas inhopp på scenen ska inne bära mer stöd i marknadsföringen och därmed bidra till att öka utrymmet för metodiken. Även om Husqvarna nu med DXR 310 släpper den första i vad som ut lovas bli en hel serie demoleringsrobotar har företaget en lång erfarenhet av produkttypen som representant för just Brokk i bland annat Norge och Finland.
Premiärmaskinen hamnar storleksmässigt strax under två ton och med en bredd på 780 mm, vilket placerar den i samma klass som Brokk 180. Husqvarna har dock valt att stoppa in en 22 kW-motor, mot den 18,5 kW-motor som finns i 180:ans starkaste utförande. DXR 310 har en bottenplatta, gjuten i ett stycke med integrerade detaljer som infästningar, lyftöglor och LED-strålkastare. Fjärrkontrollens sele hakar användaren på sig på ett mycket enkelt och smidigt sätt. Samtidigt är fjärrkontrollen både lätt att använda och överskådlig. Bland annat visar en tydlig display i klartext såväl felmeddelanden som när olika serviceåtgärder ska genomföras. Stor vikt har också lagts vid att hitta tysta lösningar, vilket bland annat lett fram till att vare sig motor eller hydraulpump är speciellt störande.
Även servicevänligheten lyfts fram. Bland annat finns ett huvlås som öppnas med ett enkelt handgrepp för byte av exempelvis oljefilter. På mässan visades de två första exemplar som över huvud taget tillverkats, men när detta läses ska de första maskinerna finnas färdiga för leverans. Oron för bakslag är närmast obefintlig eftersom egna fälttester inleddes redan i juni förra året. Enligt uppgift har maskinerna testats i mer än 1 000 timmar innan de nu börjar tillverkas i Jönköping.
Carlsson & Co kompletterar sitt produktutbud med tvångsblandare och transportband från danska Baron. Byggmaskiner innebar premiärvisning för en bredare publik, inte minst då för uthyrningsföretagen som betraktas som en klockren målgrupp.
– Produkterna passar bra in i vårt övriga sortiment med bland annat mini dumpers och kompaktlastare. Både tvångsblandarna och transportbanden finns i flera olika storlekar och med ett brett urval av tillbehör, säger Björn Carlsson.
Tvångsblandarna finns med kapacitet att blanda från 80 till 300 liter och med motorer från 1,1 kW till 4 kW. Matningen kan exempelvis göras med de nya transportbanden tillverkade av aluminium och i längder från 330 cm till 800 cm med 34 cm bandbredd. Tillverkarens senaste tillskott är en mindre modell som inte väger mer än 38 kg. Bandlängden är 230 cm och bandbredden 28 cm.
– Kunderna efterfrågar allt oftare stöldskydd, även på mindre maskiner. Det känns som om stölderna ökar. Därför har vi också börjat med Redknows som levererar ett larm- och söksystem som använder GPS och SMS för att lokalisera en maskin och rapportera eventuella rörelser, säger Björn Carlsson.
Larmet Minifinder kan aktiveras i tre lägen: Geofence som skickar ett SMS om maskinen flyttas ett bestämt antal meter från läget där Minifiunder aktiverats. Vibration som skickar ett SMS, exempelvis om någon försöker flytta maskinen eller fordonet. Spårning som sätter larmet i lågenergiläge, men som kan spåras via SMS eller uppringning när som helst. Inget abonnemang behövs. Ett kontantkort räcker, vilket innebär att enbart SMS-kostnaden tillkommer efter köpet. Vid larm skickas automatiskt SMS till utvalda mobiltelefoner med uppgift om position, färdriktning och hastighet. Mobiltelefoner med WAP eller internetuppkoppling kan också få en länk till en kartbild i mobilens display. – I ungefär ett års tid har vi kört försäljning via vår hemsida. Där kan kunden lägga hela varusortimentet från reflexbrickor till dumprar för långt över 300 000 kronor i kundvagnen. Intresset verkar stadigt stigande, säger Björn Carlsson.
ID06 är en branschgemensam satsning för att bland annat komma till rätta med svartarbete. En av hörnstenarna i projektet är legitimationsplikt och närvaroredovisning på byggarbetsplatserna. På Byggmaskiner visades ett exempel på hur ID06 nu tagit ytterligare ett steg som bland annat gör det enklare att leva upp till de allt hård are arbetsmiljökraven och samtidigt minska olycksrisken vid arbete med arbetsplattformar. Bakom satsningen står Safe Tool, Lipac Liftar, Haulotte och NCC som tagit fram världens första lift där ID06-kort används som personlig nyckel.
– Jag har länge funderat kring olika koncept för att förbättra hanter ingen av skyliftar på de olika projekt jag arbetat på. När vi diskuterade frågan med Lipac blev de intresserade och tog kontakt med Safe Tool för att utveckla en lösning kopplad till ID06. Med det här systemet säkerställer vi att liftarna körs av dem som har behörighet. Det hoppas vi ska leda till färre olyckor, säger entreprenadingenjör Per Sandberg på NCC i Norrköping.
Per Hedebark, vd på Lipac Liftar ser stora fördelar med systemet även som uthyrare.
– Vi har för mycket problem med oförutsedda skador beroende på felhantering av liftarna. Jag är övertygad om att systemet kommer att vara standard på alla liftar inom ett antal år, säger Per Hedebark.
Safe Tools projektledare Claes Rydin betonar att målet är att skapa en plattform – ett system – med breda tillämpningar. Det ska räcka med ett system för att klara alla tänkbara funktioner som behövs för att säkerställa ordning och reda på byggarbetsplatserna. Arbetsplattformarna är en bra produkt att börja med eftersom hand havandet styrs av lagar och regler. Komplement skulle exempelvis kunna vara att koppla in funktioner som läser av maskinens "hälsostatus" eller läser in exempelvis avtal. Inte minst för uthyrarna skulle det kunna bli utgöra grunden för ett system där information från den lilla dosan direkt omvandlas till en faktura. Lipac ägnar sig till 100 procent åt liftar och har i dag en uthyrningspark som består av ungefär 700 enheter. En stor del av dessa har levererats av Haulotte och det blev också det franska företaget som involverades i utvecklingsprojektet.
– Det har varit ett stimulerande projekt för oss. I synnerhet som vi fortfarande befinner oss i en period där vi förstärker inom såväl service som fältteknik. Vi provar att gasa, även om vi inte trycker pedalen i botten. Sammantaget har vi haft fem testmaskiner ute, berättar Håkan Wallin, vd för Haulotte Scandinavia.
Super Compact 2505 är en lågbyggd 2,5-tons maskin som nu övertagit rollen som minsting i JLG:s program. Sortimentet omfattar tretton teleskoplastare med kapacitet att lasta upp till fyra ton och med lyfthöjd upp till 17 meter. Nykomlingen har tvåhjuls-, fyrhjuls- och krabb-styrning och är endast 1,8 meter bred och 1,9 meter hög. God sikt och enspaks-manövrering underlättar hantering och manövrering. En svängradie på 3,35 meter gör den användbar även i begränsade utrymmen. Maximal lyfthöjd anges till 5,6 meter och maskinen utlovas klara last på 800 kg med 3,3 meters utskjut. Den svenska representanten Lift bolaget utlovar ett en bred flora av redskap och tillbehör, men har också en hel del annat att visa upp. 2750 RBDJ är en dieseldriven larvbandslift från Omme med en maximal arbetshöjd på 27,5 meter och en vertikal räckvidd på upp till 15,5 meter. Liften utlovas klara stigningar på 35 procent och uppställning på underlag som lutar så mycket som 40 procent. Marktrycket på larvbanden anges till 30 N/kvadratcentimeter. Tillverkaren lovar halkfria larvband, vilket underlättar förflyttning i terräng.
Liftbolaget visade också upp Multitel billiftar i nya MX-serien som finns i arbetshöjder från 13 till 27 meter. Störst är MX 270 som monteras på en tung lastbil med minst 5,6 tons totalvikt. Övriga monteras på en Nissan Cabstar med 3,5 tons totalvikt. Alla modeller tar maxlast i hela arbetsområdet. MX 130 saknar stödben, tar 120 kg i korgen och har 13 meters arbetshöjd och 6,5 meters räckvidd i sida. MX 170 har stödben som inte tar plats utanför bilens yttermått.
En av besökarna i Skancats monter var Sami Pålsson, som nyligen förvärvade Hyr in i Ängelholm tillsammans med en kompanjon. Uppdraget var att titta på en eventuell komplettering av företagets tidigare bestånd av Bobcats; två lastare och sex grävare.
– Vi har också en hel del liftar för bland annat trädbeskärning och målningsarbeten, men måste se över, förnya och komplettera vår maskinpark en del. Vi jobbar främst kring Malmö och upp mot Vittsjö, men har fått en del beställningar till villabyggen i Danmark. Vi levererar också bland annat bod och ställning till ett renoveringsjobb i Helsingborg under 15 månader. Det känns faktiskt förhållandevis ljust just nu. Vi har omsättning på det mesta, säger Sami Pålsson.
– Jag jobbar faktiskt gärna med banker. Jag har inte haft några som helst problem med finansieringen, vare sig då vi köpte företaget eller då jag köpt maskiner och utrustning. Jag föredrar att äga själv. Leasing är över reklamerat.
Karl-Erik Månsson på Pritec Varulyft utlovar avsevärt ökad läggningstakt av bland annat marksten, kantsten, mursten och plattor med hjälp av en eldriven vakuumlyft. Dessutom slipper stensättaren lyfta själv, vilket ger stora arbetsmiljömässiga fördelar.
– Lyften har testats i Malmö där två gubbar gör lika mycket jobb på tio timmar som det vanligtvis tar tre gubbar tre dagar att utföra, säger Karl-Erik Månsson. Hydrauliska stödben bidrar till att såväl etablering som avetablering sker snabbt. Eldriften gör maskinen tystgående. Räckvidden är ungefär tre meter. Med maximalt utligg klarar den lyft av 60 kg.
– Tack vare vikarmskranen klarar den att lägga plattor på en area som är ungefär 18 kvadratmeter stor utan att byta uppställning. Snabbkopplingen gör det snabbt och enkelt att byta redskap, säger Karl-Erik Månsson.
Vibrationer brukar betraktas som en av de stora "arbetsmiljöbovarna" på olika typer av byggarbetsplatser. Inte minst har tillverkare av vibroplattor försökt hitta lösningar som minskar vibrationerna. Swepacs dieseldrivna FB 465 – 465 kg och 750 mm bred – är ett exempel som tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen.
Vibrationer i sig är svåra att tas med, men konsekvenserna kan bli än värre i kyla. Därför har Swepac försett de senaste vibroplattorna med elektrisk uppvärmning av manöverhandtaget. Enligt tillverkaren är lösningen tekniskt okomplicerad och därmed kostnadseffektiv. Ett alternativ skulle i och för sig kunna vara att använda fjärrkontroll, men enligt Swepacs Lennart Svensson är fjärrstyrning förknippat med vissa svårigheter. – Eftersom underlaget brukar vara lite ojämnt är det svårt att driva en platta rakt framåt med fjärrstyrning. Det skapar också viss osäkerhet, vilket gör att föraren inte riktigt vågar köra nära exempelvis hus på grund av risken för skador, säger Lennart Svensson. Vibroplattor är typexempel på produkter som är mycket efterfrågade bland uthyrningsföretagen. En märkbar trend under senare år har varit att många entreprenörer väljer att inte binda eget kapital i maskiner utan föredrar att hyra, vilket också innebär att de lättare kan välja en maskin som är bättre anpassad till varje enskilt uppdrag.
– En entreprenör köper ofta en maskin som är flexibel och duger till mycket, men kanske inte är helt perfekt för det arbete som ska utföras. Hos uthyraren kan entreprenören få en maskin med tillbehör som är skräddarsydda för uppdraget. Det gör arbetet mer kostnadseffektivt. Det ser också ut som om entreprenörerna hyr allt större maskiner. Miljötänkandet utvecklas också med ökad efterfrågan på eldrivna maskiner. Här finns också en fördel med hyrda maskiner som i allmänhet används betydligt hårdare och snabbt når upp till det timtal när den byts ut. Det ger med automatik en modernare och mer miljöanpassad maskinpark, säger Leena Haabma Hintze, vd på Swedish Rental.
Bland utställarna fanns också Maskin entreprenörerna som bland annat försöker medverka till att säkra återväxten i branschen. Det finns ett stort behov av nyrekrytering på grund av kommande års stora pensionsavgångar. För närvarande märks också en ökning av infrastrukturjobben sam tidigt som mängder med arbeten genereras av bland annat ett till stora delar förfallet VA-nät, utbyggnad av fjärr värme och modernisering av elnätet.
I montern fanns bland annat Carina Hermansson-Persson som till vardags hör hemma på Gunnar Persson Grävmaskins AB I Alingsås. Framför allt slog hon ett slag för sajten www.blimaskinforare.nu , som är något av en guldgruva för maskinintresserade ungdomar. Där finns bland annat en mängd information om utbildningar och inte minst ett flertal bransch relaterade länkar. En stark magnet för de många ungdomar som passerade förbi var förstås den sedvanliga körsimulatorn som stundtals gick minst sagt varm.