Spräcka lika farligt som att spränga
I vissa delar av landet krävs tillstånd för att få använda stenspräckningsutrustning, i andra delar är det fritt fram utan att söka tillstånd. Nu rekommenderar Rikspolisstyrelsen att tillstånd ska krävas överallt, för att minska olyckorna.
– Det finns 1 600 utrustningar ute och det är bekymmersamt eftersom de inte vet vad de gör, vi vill därför att man ska se över tillståndsgivningen för utrustningen, säger Michael Hermansson på Bergutbildarna.
Leverantörerna gör inte saken bättre, anser han.
– Spräckning är sprängarbete, och företagens marknadsföring är missvisande och ibland direkt felaktig.
Det finns 21 polismyndigheter i landet, och dessa har betraktat frågan på helt olika sätt. En del jämställer sten- spräckning med sprängning och kräver därför att den som ska använda utrustningen, även för eget bruk, måste ha tillstånd. I andra delar av landet klassas spräckning inte som sprängning, och där har följaktligen tillstånd inte krävts.
För att styra upp de olika myndigheternas tillämpningar fann sig Rikspolisstyrelsen därför tvungna att ta ett principbeslut: är det sprängning, eller är det inte sprängning? Efter många diskussioner med både Arbetsmiljöverket och MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap), blev svaret att Rikspolisstyrelsen ska rekommendera samtliga polismyndigheter att klassa stenspräckning som utförs inom detaljplanelagt område som sprängning, och därmed också kräva tillstånd. Thomas Eriksson betonar att Rikspolisstyrelsen inte kan tvinga de övriga myndigheterna att följa rekommendationen, men hoppas att rekommendationen ändå ska leda till färre olyckor.
Fotnot : Läs mer om hur olika parter resonerar kring stenspräckning genom att klicka på länkarna nedan:
Okunskap kan leda till döden
Bakläxa för Rikspolisen
Säkerhetsrutinerna måste följas
Otydliga myndigheter skapar förvirring
Inte lätt att få rätt besked
Inte alls riskfritt