23948sdkhjf

Sprängmedel ska kunna spåras

Om tre år ska varje enskild sprängkapsel och varje trådstump märkas, registreras och hållas reda på, från tillverkning till detonation. Alla inblandande har ett ansvar, och ska kunna visa upp registret när som helst.

Kraven på säkerhet och behovet att skydda sig mot till exempel terrorism har lett till ännu hård are bud för dem som hanterar sprängmedel och andra explosiva varor. Ingen obehörig ska kunna lägga vantarna på dessa farliga ämnen, och för att vara säkra på var varje sprängkapsel befinner sig införs därför nya regler.


Om tre år träder de ännu inte helt specificerade svenska reglerna i kraft och på årets Bergsprängar dagar kunde Shulin Nie, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), redogöra för de huvudsakliga dragen.


Varje vara ska märkas och registreras, och tanken är göra det möjligt att både identifiera och spåra alla explosiva varor, från fabrik till borr hål.


Reglerna kommer att gälla alla explosiva varor utom fyrverkerier, ammunition och varor som tillverkas på plats och sedan förs “rakt ner i hålet".


– Allt annat ska märkas och registreras, säger Shulin Nie.


Tillverkaren ansvarar för att varorna ID-märks, och i de fall en vara importeras från länder utanför EU/EES-området är det import ören som ansvarar för att varan märks på rätt sätt.


Märkningen ska bestå av två delar där en del ska vara läsbar och den andra maskinellt läsbar, med en streckkod. Tanken är att det ska bli helt omöjligt att blanda ihop två varor. Märkningen, som kan bestå av ett tryck, en stämpel eller ett klistermärke, ska placeras på varans minsta förpackningsenhet.


– Det ska finnas märkning på varenda kapsel, varenda primer, var femte meter pentylstubin och så vidare, säger Shulin Nie.


När varan är vederbörligen märkt ska den registreras. Och frågan vem som ansvarar för det är enkel att besvara- alla inblandade, utan undantag.


Tillverkaren är den första som måste registrera varan, och när den säljs eller på annat sätt lämnar tillverkaren ska denne föra in registret vart varan tar vägen, vem som tagit emot den etcetera. Därefter är det mottagarens tur att upprätta ett register som visar var varorna finns.


– Man ska föra register både när varan införskaffas och när den överlämnas till någon annan ända till dess att varans livscykel är slut, kommenterar Shulin Nie.


Den som slutligen laddar och spränger varan kommer alltså inte heller undan registreringsplikten.


– De ska föra in i registret att de tagit emot varan och att varan har förbrukats, säger Shulin Nie.


Även företag som vid någon tidpunkt transporterar varan är skyldiga att registrera den.


– En explosiv vara ska när som helst kunna lokaliseras under livscykeln, säger Shulin Nie.


Registret ska vara levande, så fort någon förändring sker ska detta föras in. Man har också skyldighet att arkivera uppgift erna i minst tio år efter det att man lämnat varan ifrån sig, eller från det datum då varan slut giltigt förbruk ades. Den som handhar varan är också skyldig att när som helst kunna redovisa var varan är.


– Det är ett krav att varje företag ska ha en kontaktperson som kan ge information om registret även utanför normal arbetstid, säger Shulin Nie.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062