Nanoteknik får smutsen att släppa
När nanovätskan härdar ska den vara tät utåt men ändå låta materialet andas. Smutsen— som inte får något fäste på underlaget— kan då lätt spolas bort med vatten.
– Vi testar Nano Prosoft och Nano Prohard som tillverkas av RKM-gruppen i Schweiz. Prosoft ska appliceras på absorberande material och där är vatten bärare eftersom det avdunstar långsamt, och för Prohard är bäraren alkohol, som avdunstar snabbt, förklarar Ulf Påhlsson, projektledare på Vägverket.
Underlaget måste vara extremt rent när nanovätskan sprutas på.
– Annars kapslar man in skiten, kommenterar Ulf Påhlsson.
Den rengjorda ytan får sedan torka, därefter sprutas nanovätskan på för hand. Sedan inväntar man reaktionen, där bäraren avdunstar och partiklarna reagerar med underlaget och biter sig fast.
Enligt Ulf Påhlsson blir ytan väldigt tät, vilket också är anledningen till att smutsen därefter inte kan få fäste, ytan får nämligen en viss struktur, ungefär som små, små fina hårstrån på ett blomblad.
– Den är tät utåt, men låter samtidigt underlaget andas, både vattendroppar och smuts lägger sig ovanpå, och tränger inte in i underlaget.
Ulf Påhlsson uppskattar att man kan spola av det förseglade föremålet 5-8 gånger innan man måste bestryka det med ytterligare en omgång nanovätska.
– Då bygger man dessutom på det befintliga lagret.
När smutsen inte kan bita sig fast är tanken att den ska kunna spolas bort med vanligt vatten eftersom inte heller vattendropp arna kan tränga ner i under laget. I stället byggs de på till större droppar, som drar med sig smutsen i fallet när de trillar av.
– Smutsen får inget fäste på under laget och spolas lätt bort med vanligt vatten som inte ens behöver ha särskilt högt tryck, säger Ulf Påhlsson.