Volvochef med framtidstro
Med en total försäljning kring 64 000 maskiner hamnade Volvo Construction Equipment förra året i nivå med 2007. Omsättningen innebar till och med ett lyft på fem procent. Fast det avslutande kvartalet blev en Golgatavandring.
Företagets bedömning är att världsmarknaden minskade med 39 procent inom det egna produktsegmentet jämfört med samma period ett år tidigare. Största fallet redovisas för Europa med smått otroliga 49 procent. En direkt följd är att värdet i orderboken vid årsskiftet låg 68 procent lägre än vid samma tidpunkt ett år tidigare, exklusive Lingong och verksamheten inom väganläggningsmaskiner. I reda siffror minskade nettoomsättningen med 29 procent samtidigt som företaget gjorde en förlust på 1 256 miljoner kronor.
Åtgärderna har inte låtit vänta på sig. Ungefär 3 400 personer, vilket motsvarar en fjärdedel av arbetsstyrkan, har varslats om uppsägning. Fabrikerna var stängda 24 av 60 dagar under kvartalet, vilket bland annat medfört att antalet enheter i lager minskat med 19 procent sedan oktober. Målet är att fortsätta med kraftigt nedsatt produktionskapacitet ytterligare ett tag för att kunna minska lagren med ytterligare 20 procent.
– Anläggningsmaskiner har drabbats hårdast av den snabba inbromsningen i världsekonomin. Kraftigt minskad försäljning i kombination med underutnyttjande i våra anläggningar samt avsevärt högre kostnader för råmaterial ligger bakom förlusten, säger vd Leif Johansson, som ändå är full av tillförsikt.
– Transporter och infrastruktur är ryggraden i det moderna samhället och jag ser positivt på framtiden. Tillsammans med de nödvändiga åtgärder vi nu genom för så har vi stora möjligheter att flytta fram våra positioner när marknaderna åter vänder upp, säger Leif Johansson.
Delvis kan Volvo-chefen luta sig mot att företaget ändå kunde redo visa ett rörelseresultat på drygt 1,8 miljarder kronor för helåret trots höstens rejäla djupdykning. Delvis handlar det om ökad kostnadskontroll och ett utökat utnyttjande av olika synergier, exempelvis ökad användning av gemensamma plattformar och bättre koordination mellan olika fabriker.
Utslaget på hela året ter sig inte heller nedgången lika skrämmande. Enligt Volvos bedömningar rör det sig om elva procent inom företagets produktområden. Även om prognosen räknar med fortsatt svag efterfrågan finns förhoppningar om en relativt snar vändning. Anledningen är de stimulanspaket som ett flertal regeringar infört med bland annat rejäla satsningar på infrastrukturen som bärande element. Leif Johansson hoppas på att se en positiv inverkan på totalmarknaden för entreprenadmaskiner redan i år, med ytterligare uppgång under 2010.