23948sdkhjf

Underkur för åldrande asfalt?

Mats Furén hävdar att åldrande asfalt kan få ett nytt liv om man bindemedelsförseglar den. Han efterlyser också entreprenörer som vill lära sig metoden och göra jobbet medan Medam står för material och utrustning.
När ny asfalt lagts är beläggningen fin och stark. Men efter ett tag börjar syre, UV-strålning och regnvatten gnaga sig ner i materialet. Asfalten oxiderar och åldras därför när lösningsmedlet i binde medlet bitumen försvinner, bindemedlet hårdnar och asfalten förlorar sin elasticitet och blir torr, hård och spröd. Mikrosprickor bildas, vatten tränger ner i beläggningen och till slut släpper stenmaterialet.

– Utan åtgärder accelererar nedbrytningen, säger Mats Furén på Medam.

Han förordar alltså att man vidtar åtgärder, och i hans värld är det binde medelsförsegling som är den bästa metoden.

– Livslängden kan fördubblas till 30 procent av kostnaden för en nyasfalt ering, dessutom ser man till att kvaliteten inte faller lika brant.

För att bindemedelsförsegla en beläggning värms emulsionen upp till 40-60 grader. Därefter sprutas den ut på asfalten med en spridarutrustning, det kan vara en stor asfaltspridarbil, en "klistermoppe" eller rent av en handburen tioliterstank.

– Medlet blandar sig med den gamla asfalten och mjukar upp den genom att föryngra det befintliga bindemedlet, en varm sommardag bryter emulsionen på 30 minuter.Men mjuk bitumenet fortsätter även att mjuka upp det gamla bindemedlet under en längre tid, förklarar Mats Furén.

För bästa resultat måste man enligt Mats Furén bindemedelsförsegla beläggningen i tid.

– Många väntar till dess det är riktigt illa. Men ska man få resultat ska man egentligen bindemedelsförsegla asfalten medan den fortfarande ser fin ut, och åtgärda sprickor så fort de dyker upp, säger Mats Furén.

Ett problem man länge tampades med var att metoden ledde till att friktionen försämrades.

– Vi fick höra att vi hade en bra produkt, men den var för halkig, minns Mats Furén.

Det gick inte heller att sanda, för att på så sätt sträva till beläggningen på ett flygfält.

– Mjukbitumen håller inte kvar sandkorn, det ändrade texturen på banan, och gjorde att det blev stensläpp.

I stället löste man problemet genom att ta fram ytterligare en produkt.

– Vi utvecklade ett material i sam arbete med SSAB:s dotterbolag Merox, det är en kalkslagg i puderform som reagerar med bitumen och gör att friktionen förbättras, förklarar Mats Furén.

Kalkslaggen, som har fått namnet Surfric, består av material i fraktionen 0-0,8 millimeter. Kalkslaggen läggs ut med en kalkspridare, och överflödet blåses sedan bort med en blåsmaskin.

– Poängen är just att kornen är så små, det är inte kornen som ger friktion, utan att de smälter in i bitumenhinnan så att den oxiderar i ytan och blir mindre hal, säger Mats Furén.

När Medam åker ut på uppdrag behöver de ofta använda sig av underentreprenörer.

– Det är svårt att få tag på folk som vill åka land och rike kring och ligga ute på jobb i veckor, särskilt på sommaren, säger Mats Furén.

Ofta tar man hjälp av en lokal entreprenör, men Mats Furén vill utveckla den delen ytterligare och låta entreprenörerna göra jobbet helt på egen hand, han vill hitta entreprenörer som han kan lära upp, sälja material till, och sedan får de utföra arbetet i egen regi.

– Det är mycket bättre om en lokal entreprenör kan bindemedelsförsegla vägar och laga sprickor i området än att vi ska åka dit och driva jobbet.

Mats Furén noterar att en del uppdrag kräver mycket specialkunskaper och inte går att överlåta.

– Men mycket går att lära ut. Vi har tekniken, utrustningen, kunskapen och materialet, men vi har ont om folk, konstaterar han.

De intresserade entreprenörerna har dock lyst med sin frånvaro. Mats Furén tror att det kan bero på att jobben är små och att det kan vara svårt att få tag på rätt utrustning.

Han hoppas ändå att det finns många lokala entreprenörer av det rätta slaget.

– Det som krävs är engagemang, noggrannhet och precision. Det finns många sådana entreprenörer, säger Mats Furén.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.528