Rivarhjärta fortsätter slå efter tretton år
Järfälla. Järfälla Rivexpress har fullt upp. 24 anställda och en väl tilltagen maskinpark ilar som destruktiva tättingar runt Stockholm och Mälardalen och klipper betong, raserar stommar och sorterar rivningsmaterial.
Företaget har vuxit stadigt sedan starten 1995. Grundaren och ägaren Ola Johansson tog då steget att starta eget, och att välja rivning föll sig mycket naturligt.
– Det är kul jobb, mycket roligare än markarbeten eftersom det händer mer, säger han med ett övertygande leende.
Han skolades som rivare i företaget Svenska Rivteknik, men när konjunkturerna dök i början av 1990-talet fick han hoppa mellan jobben, och valde till slut att starta eget.
Järfälla Rivexpress var till en början ett mycket blygsamt bolag.
– Jag hyrde ut mig själv som maskinförare, minns Ola Johansson.
Uppdragen han fick var främst mark- och anläggningsjobb.
– Jag frilansade åt alla möjliga entreprenadföretag.
Efter bara något år kunde han ta in två man till i verksamheten, och företaget började växa så smått.
– Det ena gav det andra, jobben började komma in och 1996-1997 började vi åta oss egna uppdrag, säger Ola Johansson.
I slutet av 1990-talet köpte han en begagnad Bobcat av ett företag han arbetat åt, och sedan lossnade det rejält. På 2000-talet kunde Ola Johansson också styra in verksamheten mer mot rivning, den verksamhet som ligger honom varmast om hjärtat.
– Det är helt enkelt mycket roligare, säger Ola Johansson.
I dag är Järfälla Rivexpress ett renodlat rivningsföretag, även om man utför både håltagning och sanering, främst av asbest, i samband med de projekt man åtar sig.
– Det är 90 procent rivning, håltagning och sanering får man med "på köpet", säger Ola Johansson.
Personalstyrkan har vuxit sakta men säkert under de tretton år som förflutit, och 10 av de 24 anställda är maskin förare. Vid toppar hyr man in extrapersonal.
– Vi behöver ofta hyra in mellan 2 och 50 man eftersom vi har flera projekt igång, säger Ola Johansson.
Som mest har man haft 60 inhyrda rivare.
– Det var när vi skulle riva postens gamla huvudkontor, säger Ola Johansson.
24 anställda känns lagom, tycker han.
– Men å andra sidan tyckte jag förut att jag skulle ha max tio anställda.
Omsättningen har också vuxit, 2006 låg den på 28 miljoner, 2007 var den 40 miljoner och för 2008 är prognosen cirka 50 miljoner. De dåliga tiderna börjar dock göra sig påminda även i rivningsbranschen.
– Många börjar få det tyngre, men vi har vuxit även i lågkonjunkturen och behöver anställa både maskinförare, arbetsledare och någon som kan göra kalkyleringar, jag hinner inte räkna på allt själv längre, säger Ola Johansson.
Men även om orderingången ser bra ut har priserna börjat sjunka. Ola Johansson uppger att en del företag som försökt göra sig en hacka under högkonjunkturen nu klamrar sig fast i branschen genom att dumpa pris erna.
– Vi och andra etablerade företag ser hur de dumpar priserna mer än nödvändigt, ibland fattar man inte hur de ska klara sig när deras priser inte ens motsvarar tippavgifterna.
Prisdumpningen får följder även för Järfälla Rivexpress, som nu försöker hålla näsan över vattenytan till dess att tiderna blir bättre.
– Eftersom vi inte hyr in maskiner får vi räkna på den faktiska kostnaden, det blir inte mycket till vinst men vi får försöka hålla verksamheten igång, kommenterar Ola Johansson.
Maskinparken består av ett 15-tal rivningsutrustade grävmaskiner mellan 3,5 och 46 ton, fem Bobcat kompaktlastare och sex Brokk rivningsrobotar 40-330 samt en del andra maskiner, till exempel teleskoplastare.
Lättare service som olje- och filterbyten sköter man själva på företagets verkstad i Järfälla, men större arbeten köper man in av Swecon, Semab och övriga återförsäljare.
– Vi försöker hålla en relativt fräsch maskinpark, maskinerna blir max 3,5 år innan de byts ut eftersom de slits fruktansvärt, säger Ola Johansson.
Han ler åt den vanliga missuppfattningen att för rivning duger det gott att köpa in begagnade maskiner och sedan köra slut på dem.
– De måste hålla och uppfylla mycket hårda krav, belastningen på en maskin som river är mycket hårdare än på en som gör markarbeten. Ibland vill man bara gråta när man köper en ny grävmaskin och efter 500 timmar ser den ut som om den gått 2 000 timmar. Det är i och för sig bara ytfinishen, men det ser verkligen illa ut.
De maskiner som företaget inte använder själva hyrs ut till andra rivningsentreprenör, och till viss del även för markarbeten via en förmedling.
– Det är ett bra sätt att hålla maskinerna igång, kommenterar Ola Johansson.
Han har fler maskiner än maskin förare, blir inte det för många?
– Ja, egentligen. Men jag hyr in förare om jag behöver och man måste ju ha alternativ, för ett visst jobb behöver man en viss maskin, säger Ola Johansson.
Rivning av alla de slag är företagets själ och hjärta.
– Vi gör både rot-jobb och totalrivningar, både små och stora jobb, från att riva ett enstaka fritidshus till att riva fastigheter på många tusentals kvadratmeter, berättar Ola Johansson.
Han ser egentligen inga begränsningar i storlek.
– Ingen klarar riktigt stora jobb helt i egen regi, men det går alltid att hyra in maskinister, det gör vi och ibland är det vi som hyrs in när de stora rivnings entreprenörerna gör jobb.
Jobben de hittar i Stockholm och Mälardalen har hittills räckt gott och väl, men skulle man få ett jobb någon annanstans är Järfälla Rivexpress inte främmande för att packa övernattningsväskan.
– Vi har inte behövt åka längre bort förut, men får vi ett jobb i Luleå så åker vi till Luleå, säger Ola Johansson.
Om fem år tror han att antalet maskinförare i firman har ökat.
– Vi vill få in fler anställa som river med maskin och färre handrivare, jag räknar på fler och fler sådana projekt.
Han hoppas också att företaget då kan ägna sig ännu mer åt tung rivning, eftersom det enligt hans uppfattning är den allra roligaste formen av rivning.
– Jag gillar all rivning, men särskilt tung rivning, då vet man att allt ska bort, det blir inga stillestånd eller ändringar i handlingarna, det är bara att riva!