23948sdkhjf

Tyst i klassen när skola rivs

Att riva en skola mitt inne i ett bostadsområde kräver diskreta rivare som försöker bila och kasta betong så tyst som möjligt. Ett litet jobb för Järfälla Rivexpress, som karaktäriserar uppdraget som en lättrivning med maskiner.


Sollentuna . Ett par slitna innebandyklubbor och en målbur har glömts kvar i det som en gång var Gröndalsskolans gymnastiksal. Mohsen Gerogan och Roger Eriksson jobbar som bäst med att slita ut skåp, kablar och lampor ur den allt mer tandlösa lokalen, materialet ska sedan sorteras och skickas vidare på sin sista resa. Ribbstolarna står redan lutade mot väggen och den yttre fasaden är bortsliten. Gröndalsskolan har kommit till vägs ände efter snart 40 år.

– Den byggdes i början av 1970-talet, det var ett dagis i ena änden och en lågstadieskola i den andra, säger Ola Johansson, vd på rivningsentreprenören Järfälla Rivexpress.

Rivningen är i full gång, arbetet startade för ett par veckor sedan och beräknas vara klart i slutet av december. Överallt snubblar man över spår från den verksamhet som bedrevs i skolan så sent som i våras. Ett schema upptepjat på en dörr, en klarröd gympa madrass som tydligen pensionerats och ödsligt gapande skåp.

Beställare är Sollentuna kommun och Järfälla Rivexpress har fått i uppdrag att totalriva skolan, som ska ersättas av en mindre men modernare anläggning.

– Det är en relativt enkel rivning, vi har gott om plats jämfört med i stan där man måste ta hänsyn till trafik och transporter, säger Ola Johansson.

Han anser att projektet är relativt litet i jämförelse med många andra av företagets åtaganden.

– Vi har jobbat i tre år på Bromma Center, det är mycket betongrivning. Det här är mer lättrivning även om vi använder maskiner.

Steg ett för rivarna är att asbest sanera. Skolan är byggd vid en tid när asbest var vanligt förekommande som brandskyddsmedel. Materialet är dock sedan länge förbjudet som byggnadsmaterial. Vid rivningar av äldre hus måste man därför vara mycket försiktig, och Järfälla Rivexpress uppger att de följer alla Arbetsmiljöverkets lagar och regler när de avlägsnar den hälsofarliga asbesten.

– Först vattenbegjuter vi plattorna, sedan plockar vi ner dem både med maskin och för hand, sedan plastas de in och läggs i en försluten container för vidare transport till Sörabs avfallsanläggningar, förklarar Ola Johansson.

Arbetet har dragit ut lite på tiden eftersom det visade sig finnas mer asbest i byggnaden än vad miljöinventeringen angav.

– Det fanns tusen kvadratmeter mer än de trodde, därför tar det lite längre tid, säger Ola Johansson.

När asbesten är borta fortsätter man med den selektiva rivningen. All el, ventilation, kablar, armatur med mera plockas bort och sorteras.

– Det ska bli stomrent, säger Ola Johansson.

Sedan är det dags för maskinerna att gå lös på skolan. Grävmaskiner plockar ner alla stommar, och när det är klart ger man sig på den kvarvarande betongplattan och det skyddsrum som finns under fastigheten.

– Vi kommer att bila och klippa upp betongen, säger Ola Johansson.

En grävmaskin med hydraulhammare hade gjort jobbet snabbast, men för att störa mindre klipper rivarna upp en hel del betong med betongsax.

– Det låter för mycket att bila, därför klipper vi, förklarar Ola Johansson.

De hydraulhammare man använder är dessutom ljuddämpade. – En vanlig människa hör kanske inte mycket skillnad, men ljudet blir dovare och inte så högfrekvent. För att skona de omkringboende ser man också till att lasta rivningsmaterialet på ett så tyst sätt som möjligt.

– Man behöver inte släppa ner betongen från höga höjder, förklarar Ola Johansson.

Järfälla Rivexpress försöker normalt jobba in fredagar genom att utsträcka arbetstiden till klockan 19. På detta projekt gör man dock inga maskin arbeten efter klockan 17, för att inte störa i onödan.

– Vi börjar inte heller köra maskinerna så tidigt på morgonen, säger Ola Johansson.

Fem rivare och en arbetsledare utför arbetet, och det finns tre grävmaskiner, en teleskoplastare och en kompaktlast are på plats. Teleskoplast aren flyttar containrar och används också till att lyfta ner saker ifrån taket.

– Den når 20 meter och när vi plockat asbest har vi satt en personkorg på teleskoplastaren för att nå riktigt högt, säger Ola Johansson.

När även betongen är uppklippt och bortforslad återstår bara en grovplanering av marken. Sedan är Järfälla Rivexpress klara med sitt arbete och en mark entreprenör tar över stafettpinnen.







Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078