23948sdkhjf

Trixig sprängning i Solna

Komplikationerna är många när Årsta Berg & Bygg spränger en tunnel för Norra Länken. Berget är dåligt och ligger bara 3,5 meter ifrån den tungt trafikerade Eugeniatunneln. – Det är i princip en tunneldrivning ovan jord, säger vd Pier Goliats.


Solna . Vid Eugeniatunneln, precis intill Karolinska sjukhuset i Solna, byggs en av tunnlarna för Norra Länken. Trafiken genom Eugenia tunneln är strid, både E4 och E20 går fram här, och bergsprängarna som jobbar med den nya tunneln har ett ständigt trafiksus i öronen.

Det är Årsta Berg & Bygg som fått uppdraget att utföra det känsliga sprängningsarbetet.

– Det här är vårt största projekt någonsin, säger Pier Goliats, vd och en av två delägare till Årsta Berg & Bygg – som firar tioårsjubileum nästa år.

Trots projektets storlek är han inte orolig för hur de ska klara uppgiften.

– Jag har hållit på för länge för att oroa mig, vi vet hur man gör och brukar göra ett bra jobb.

Han betecknar sitt företag som en "stor skutt".

– Vi är inte stora, men vi är ingen småskutt heller.

Tunneln som byggs ska föra trafik till och från Värtan och Frescati och uppgiften är delikat. Uppdraget går ut på att göra förskärningar för tunneln som ska byggas oerhört nära Eugenia tunneln.

– Det är bara 3,5 meter emellan, det är ett mycket tunt skinn, säger Pier Goliats.

Det gäller därför att spränga extremt försiktigt, och för att skona tunnelväggen har man dragit ihop borrhålen.

– Vi har använt oss av delladdningar och kortare salvor, säger Pier Goliats.

Sprängarna har två skjuttider om dagen till sitt förfogande, och skjuter på två fronter med totalt fyra salvor varje dag. När en pall skjutits låter man en av huvudentreprenören Skanskas underentreprenörer forsla bort den sprängda stenen.

Sedan är det dags att skjuta nästa pall. Arbetet har inneburit mycket injekt ering och håltagning. Berget man har att spränga i är minst sagt dåligt, uppger Pier Goliats.

– Det har blivit många komplikationer, berget har varit väldigt dåligt och vi har fått borra, injektera och förstärka mer än vi trodde vi skulle behöva.

De geotekniska undersökningarna är aldrig exakta, konstaterar han.

– Berget är slagigt och trasigt, även om det stundtals är lite bättre.

För att stärka berget så att väggen in mot Eugeniatunneln inte rasar, har man förstärkt med bultar som är 11-12 meter långa och har en diameter på 32 millimeter.

– Vi har förstärkt ovanligt mycket, med bultar med 25 centimeters mellanrum där varannan bult sitter vertikalt och varannan lutande, förklarar Pier Goliats.

Han betecknar projektet som komplicerat, nästan som en underjordssprängning.

– Det blir i princip en tunneldrivning, fast det är ovanjordssprängning, vi måste borra, skjuta, skrota, bulta, ta ut materialet och sen börja om igen. Vi måste lösa problemen när de uppstår och kvaliteten på berget avgör hur vi ska gå vidare, vi får ofta göra rockader.

Hittills har arbetet förflutit utan incidenter.

– Peppar, peppar, kommenterar Pier Goliats.

En mycket känslig del av projektet väntar när man ska ta loss berget precis intill väggen till Eugeniatunneln. För att lösa den uppgiften kommer man att vajersåga sig 18 meter ner genom berget.

– Eugeniatunneln är gjuten direkt i berget som ska bort, om vi skjuter där kommer vi att spräcka tunneln, säger Pier Goliats.

När Pier och hans mannar har sprängt sig ned i berget ska tunneln byggas och täckas över. Totalt 60 000 kubikmeter berg ska bort, och sprängningarna har pågått i närmare fyra månader och fortsätter året ut. Då ska sprängarna förhoppningsvis kunna möta Skanskas tunneldrivare som bygger sin del av tunneln inifrån berget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079