23948sdkhjf

Kraftfullt hjärta skyddas

I Akkats ska närmare 60 000 kubikmeter berg sprängas loss utan att kraftverkets väldiga generator störs. Lösningen är att tänka över varje salva och ibland till och med varje hål. Det är svåra sprängningar, konstaterar platschefen Curt Olsson, utan åthävor.

Jokkmokk. Den som åker norrut på E45 från Jokkmokk kan beskåda ett av landets förmodligen mest estetiskt tilltalande vattenkraftverk. Genom kraftverket i Akkats, någon mil norr om huvudorten, flödar en mäktig vatten massa, men även dammluckorna svallar över – av starka färger och samiska symboler.


Konstnärerna Lars Pirak och Bengt Lindström är männen bakom konstverket Uvssat davás. Det har uppförts här för att påminna om att platsen där kraftverket i dag står betraktats som en helig plats för samerna, som samlade sina renar här inför kalvningen.


Kanske oroade sig samerna för hotande rovdjur när de samlade sin renhjord. När kraftverket i Akkats ska byggas om är det i stället vibrationer, tryckvågor och kast som är fienden som måste hållas stången.


En ny maskinhall och en ny inloppstunnel ska sprängas fram, ett stort jobb som innebär att 50 000-60 000 kubikmeter berg ska slitas loss precis intill kraftverkets hjärta – den dovt mullrande generatorn. Inget rutinuppdrag, konstaterar Curt Olsson, Peabs platschef på bygget.


– Nästan allt är svårt, det är ett mycket komplext projekt, säger han utan åthävor.


Akkats kraftverk har tämjt forsen i över 35 år. 2002 råkade man ut för ett haveri, en incident som ledde till svåra skador på betongfundamenten under jord. Sedan dess har kraftverket bara kommit upp i cirka 80 procent av sin normala kapacitet.


Genom att byta ut den stora generatorn mot två mindre räknar Vattenfall med att kunna öka medelårsproduktionen med cirka 26 GWh, så att den årliga vattenkraft produktionen i Akkats kraftverk kommer att uppgå till 590 GWh.


Det ska också bli driftssäkrare med två generatorer. Uppdraget att bygga ut kraftverket har gått till Peab, och arbetet innebär omfattande underjordssprängningar. För att få plats med de två mindre generatorerna måste man spränga ut för en ny maskinhall och även för nya intagstunnlar och svalltunnlar.


Utöver det ska utloppskanalen rensas så att fallhöjden ökas med 40 centimeter. Bygget är omgärdat av svårigheter. Under hela byggtiden ska den generator som redan finns kunna arbeta ostört.


– Det är enorma krafter vi släpper lös och därför måste vi vara extremt försiktiga, säger Curt Olsson.


Han har erfarenhet av många liknande projekt, till exempel ombyggnader och förstärkningar i Messaure, Harsprånget, Porjus och Tivoliverket i Sundsvall, och konstaterar att inget är självklart när man arbetar med så känsliga objekt.


– Man måste anpassa sprängningen i stort sett varje gång.


Eftersom ombyggnaden utförs som ett partneringprojekt får Peab, beställaren Vattenfall och sprängentreprenören JBAB ständigt sätta sig och brainstorma fram lösningar på de utmaningar som dyker upp.


– Svårigheten ligger i att spränga rätt och varje dag är det ett nytt problem att lösa, säger Curt Olsson.


Han tycker att samarbetet flutit på bra.


– Vattenfall har sina problem och vi och JBAB har våra, och alla måste lösas.


Försiktighet är ledstjärnan, och varje dag inleds med att se över borr- och laddplaner.


– Vi laddar mindre och tänker på var vi laddar, det gäller att hålla bort tryckvåg, vibrationer och kast, konstaterar Curt Olsson.


Knepet är också att använda alla till buds stående skyddsanordningar, och den checklista för samordning som normalt används vid sprängningar är här rätt avancerad. Ibland får man förskjuta vissa arbetsmoment tills sprängningen är över och alla inblandade måste se till att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt.


– Vi får ta tag i varje bit som kan gå fel och följa listan till punkt och pricka, vi planerar noga inför varje salva, och i vissa fall till och med inför varje hål, säger Curt Olsson.


Arbetet i Akkats påbörjades den 1 augusti. När Entreprenad hälsar på har man nyligen kommit igång med sprängarbetena. Det är tvåskift från 0600 till 2200 som gäller och Curt Olsson räknar med att man snart ska skjuta tre salvor om dagen. Ett tjugotal anställda finns på plats i den färska etableringen där golven fortfarande blänker och inte ens bredbandet är inkopplat. Utanför etableringen ska inom kort ett tält sättas upp, där två mekaniker ska kunna serva och laga maskiner.


– Det är dyra grejer och det kostar för mycket att inte ha reparatörer, kommenterar Curt Olsson.


Under jord är maskinerna redan i gång. En borrigg med två bommar jobbar för fullt och efter sprängning lastar en lastmaskin det sönderslitna berget på en lastbil för vidare transport till tippen, som finns tre kilometer bort. En rad specialmaskiner finns också på plats, till exempel laddmaskiner och laddrobotar.


– Vi får inte plats med en fyrbomsrigg där nere, kommenterar Curt Olsson.


Den nya maskinhallen sprängs ut i anslutning till den befintliga, och slutresultatet ska bli en dubbelt så stor hall med totalt cirka 40 meter från botten till tak. Bergsprängarna närmar sig maskinhallen för var dag. När det är dags att tränga igenom väggen gäller det att skydda kraftverkets hjärta – generatorn som hela tiden går.


– Vi måste vara extremt försiktiga och bygga någon slags skyddsbarriär, säger Curt Olsson,


Två vibrationsmätare har placerats på generatorn för att kontrollera hur sprängningarna påverkar maskinen. Vid varje salva måste man också se till att öppna alla portar och dörrar in till den befintliga maskinhallen, annars trycks de in.


Peab räknar med att spränga fram till nästa sommar. Därefter vidtar arbetet att gjuta betong och klä in bergrummen, arbeten som även de är mycket komplicerade eftersom de ska utföras i trånga utrymmen.


– Det måste vi också lösa från fall till fall, säger Curt Olsson.


Hela bygget kostar Vattenfall närmare en miljard kronor, och Peabs del av projektet sträcker sig från 2008 till 2014. En nöt man har framför sig ska knäckas 2011. Då ska det nya intaget byggas och frågan är hur man ska bryta sig igenom berget under vattnet. Ett alternativ är att skjuta sig upp ur vattnet, men det kräver en hel del förberedelser.


– Vattnet ska ju ner på något sätt, i så fall måste allt annat vara klart, och sen blir den en salva – pang bara – rakt upp så att vattnet sedan får forsa ner. Men vi får se, det finns andra alternativ, säger Curt Olsson.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078